Zalán
6 °C
19 °C

Figyelmeztetésnek szánták az arubai Torgyán-fotót

2001.08.16. 10:05
A katonai hírszerzés egyik volt vezetője adott megbízást a Torgyán Józsefet és tanácsadóit kompromittáló, Aruba-szigeti felvétel elkészítésére - értesült a Magyar Nemzet. A volt felderítő ugyanis a MiG katonai vadászgépek felújításban érdekelt orosz fél és a kisgazda vezetésű honvédelmi tárca között épített kapcsolatokat, miközben megszervezte Torgyán és a korrupciós ügyben részt vevő tanácsadói megfigyelését is.
A MiG-ek modernizációjára vonatkozó szándéknyilatkozat aláírásával nagyjából egy időben a felújítást ajánlgató németek homolyos körülmények között letétbe helyeztek nyolcmillió eurót - tudta meg a Magyar Nemzet. Mint ismeretes a nyilatkozatot Szabó János honvédelmi miniszter írta alá Orbán Viktor miniszterelnök külföldi távolléte alatt. Miután a kormányfő hazatért kategórikusan kijelentette: szó sem lehet MiG-felújításról, új vadászrepülőgépeket kell beszereznie az országnak.

Torgyán József
A Magyar Nemzet szerint egy volt katonai felderítő a húsz milliárdos MiG-beruházásban érdekelt orosz fél és a kisgazda vezetésű honvédelmi tárca között épített kapcsolatokat. Eközben megszervezte Torgyán József és a korrupciós ügyben részt vevő közeli cimborái, egyébként kisgazda tanácsadók megfigyelését is. Így született az a fényképfelvétel, amely a Karib-tengeri Aruba-szigeti utazásakor készült tavaly januárban, s bejárta az egész magyar sajtót. Ezen a képen Simon László, Torgyán József és Pákh Imre gyalogol a tengerben.

Akkor a luxusutazások bizonyítékaként került nyilvánosságra a felvétel, s a képet figyelmeztetésnek szánták. Az arubai kikapcsolódás közben egyeztetések folytak a MiG modernizációról, ám valószínű, hogy Torgyán tanácsadói nem tájékoztatták a pártelnököt a beruházással kapcsolatos korrupciós pénzmozgásokról - állítja a Magyar Nemzet.

Demszky állít, Tufo cáfol

Demszky Gábor budapesti főpolgármester szerdán azt állította: Peter Tufo egykori amerikai nagykövet már másfél évvel ezelőtt tájékoztatta Orbán Viktor miniszterelnököt arról, hogy a MiG 29-esek felújítása kapcsán korrupció gyanúja merült fel. Peter Tufo nem erősítette meg a szabad demokrata főpolgármester állítását, de diplomatikusan közölte azt is, nem kíván nyilvánosan vitatkozni senkivel arról, nagykövetként mikor, miről folytatott magánbeszélgetéseket.

Annyit a nagykövet elismert, hogy Orbán Viktorral sok minden más mellett a MiG-ekről is szót ejtett. Viszontválaszában Demszky kifejtette: ő nem kapott semmilyen dokumentumot az üggyel kapcsolatban az amerikai diplomatától, de nem tekinti magánbeszélgetésnek azt, amiről főpolgármesterként, illetve pártelnökként beszélt. Tufo szavait pedig nem tekinti cáfolatnak.

Választott már utasbiztosítást?

Több mint 50 ajánlat, akár napi 161 Ft-tól!

Hajóutak

Csodás hajóutak: Olaszország, Karibi álom, és a Norvég fjordok világa várja!