Zalán
9 °C
19 °C

Pénteken Csongrádnál tetőzik a Tisza

2000.04.21. 13:00
A Tiszán a péntek reggeli vízállások Kiskörétől Mindszentig mindenütt meghaladják az eddigi maximumot. Csongrádnál és Tiszazugnál pénteken várható a tetőzés. A gátakon 18 ezer ember védekezik, a költségek elérik a napi 465 millió forintot.
A Tisza a kiskörei 1030 cm-es tetőzést követően lassan apad, de a péntek reggel 6 órás 1002 cm-es vízállás még mindig az eddigi rekord (978 cm) felett van 24 cm-rel. Szolnokon április 10-e óta meghaladja a vízállás az eddigi maximumot. Az árhullám április 18-án 20 óra és 20-án 8 óra között hosszan elnyúlva 1041 cm-es vízállással tetőzött, 67 cm-rel meghaladva a tavaly mért 974 cm-es maximumot. A péntek reggel 6 órakor mért vízállás 1037 cm. A tetőzést követő apadás üteme rendkívül lassú.

Tiszaugnál a tetőzés pénteken 932-940 cm-es vízállással várható. Az előrejelzések szerint Csongrádon is péntekre várható a tetőző vízállás 993-1000 cm közötti értékkel. Az eddigi maximum 935 cm, a ma reggel 6 órás érték 993 cm volt.

Csongrádon péntekre várható a tetőző vízállás 993-1000 cm-rel
Szegednél a Maroson érkező vízmennyiség a vízszintemelkedés gyorsulását eredményezte. Az előrejelzések szerint a tetőzés 23-án 940+10 cm-es szinten várható.

A Lónyay-főcsatornán folytatódik a lassú apadás. A Bodrog teljes magyarországi szakasza apad. A Fekete- és Fehér-Körösön valamint a Kettős-Körösön is folytatódik az apadás. A Hármas-Körös vízállásait a Tisza visszaduzzasztó hatása határozza meg, emiatt Kunszentmártonnál is rekord értékeket mértek. A ma reggeli érték 985 cm, a tetőzést pénteken 984 - 1000 cm között jelzik.

Továbbra is rendkívüli védelmi fokozat van érvényben a Tisza védvonalain Vásárosnamény és Csongrád között, a Szamoson, a Krasznán, a Lónyay csatornán, a Zagyva és a Sajó torkolati szakaszán, a Bodrog mentén, a Hortobágy-Berettyó védvonalain, valamint a Fekete-, Fehér- és Kettős-Körösön. A 18-i Kormányülés kiterjesztette a rendkívüli védelmi fokozatot a Tisza Csongrád és a déli országhatár közötti, valamint a Hármas-Körös torkolati szakaszára Öcsöd térségéig 270 km hosszban, így összesen 1612 km hosszon tartanak rendkívüli készültséget. Összesen 2090 km védvonalon folyik védekezés.

A Bodrog felső szakaszán, a szlovák vízügyi szervek a tiszai árvízi helyzet könnyítése érdekében továbbra is késleltetik a tározók ürítését, miközben a Tisza védtöltésein szaporodnak az árvízi jelenségek.

Több helyen folytatták a töltésmagasítások megerősítését, Szolnok belterületén szinte mindenütt vagy a megerősítést, vagy a védelmi anyagok helyszínre szállítását végzik. Folytatódtak a gátépítések a Hármas-Körös-Tisza bal part között Nagyrévnél, valamint a Zagyva torok környékén. A Közép-Tisza vidékén több, rövidebb szakaszon került sor az átázott töltések bordás megtámasztására.

Az Alsó-Tisza mentén - ahol szintén a korábbi maximumot megközelítő vízállások várhatók - a töltéseken folytatódott a gátak, valamint átázások miatti megtámasztások építése. Csongrád város belterületének védelme érdekében folytatták az árvédelmi töltés védősávjába eső építmények bontását - szükség estén sürgős önkormányzati határozattal.

Több külföldi ország ajánlott fel különböző segítséget a védekezéshez. Így Csehországból homokzsákokat, szádpallókat, világító berendezéseket indítottak útnak, Ukrajnából munkagépek és negyven munkás, Ausztriából és Németországból nagy mennyiségű homokzsák érkezett.

Csütörtökön a védvonalakon több mint 18000 fő védekezett, ebből 3500 a honvédségtől, a napi védekezési költség 465 millió Ft volt.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön! London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút.

Tervezi már nyaralását?

Segítünk! Válasszon célpontot nyárra útjaink közül! Tengerparti apartmanok előfoglalási kedvezménnyel!