Ambrus
-7 °C
3 °C

Általános apadás a Tiszán

2000.04.24. 09:45
Kapcsolódó cikkek (1)
Hétfő reggel már általános apadást észleltek a Tiszán, így a folyó teljes szakaszán a vízszint lassú mérséklődésére lehet számítani - jelezte Kőfalvi István, az Alsó-Tiszavidéki Vízügyi Igazgatóság műszaki ügyeletese.

A vasárnap délutáni tetőzést követően Szegednél is csökkent a Tisza vízszintje. Hétfő reggel 928 centiméter magas volt a vízszint, azaz a folyó alsó szakaszán is levonulóban van az árhullám. Az apadást segíti az is, hogy a Maros szintén kevesebb vizet szállít a Tiszába. Vasárnap a Maros vízszintje 7 centiméter süllyedt, így Szegednél kisebb árhullámmal találkozik a Tisza.

Csongrádnál hasonló csökkenést mértek hétfőn. A négy nappal ezelőtti vízszinthez képest 9 centiméterrel alacsonyabb a folyó, magassága 985 centiméter - mondta Kőfalvi István.

A Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetője, Szöllősi Sándor ezredes szerint a gátak mindenhol bírják a fokozott terhelést, de a váratlan események megelőzése érdekében Csongrád és Szentes között továbbra is folytatni kell az átázott védművek megerősítését. Vasárnap Szolnokról Szegedre érkeztek a miskolci különleges mentők is, hogy szükség esetén segítséget nyújtsanak a speciális búvárfeladatokhoz.

A Csongrád megyei védelmi bizottság elrendelte Szegeden a folyóhoz közel eső, mélyebben fekvő pincék átvizsgálását, nehogy buzgár lepje meg a védekezőket valamely, a folyóhoz nem túl messze lévő épületen keresztül. A bizottság szükségesnek tartja azt is, hogy a közeljövőben az állagmegóvó feladatokkal együtt rendbe kell hozni várost körülölelő kőtöltést.

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.