Antal, Antónia
-7 °C
0 °C

A katasztrófavédelem szerint rendben haladt az árvízi újjáépítés

2001.12.26. 12:10
Nem feleltek meg a valóságnak a helyszíni szemle alapján azok az árvízi újjáépítéssel kapcsolatos panaszok, amelyekről az RTL Klub Akták című műsora tájékoztatta a nézőket még karácsony előtt - mondta Istenes Sándor ezredes, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei katasztrófavédelmi igazgató az MTI-nek szerdán.
A katasztrófavédelem szakemberei a helyi polgármesterekkel hétfőn délelőtt tájékozódtak Jándon és Tarpán a panaszokról. Kiderült, a nyilatkozók csak hallomás útján vontak le olyan következtetést, hogy olcsóbban is lehetett volna építkezni. Istenes Sándor tájékoztatása szerint az újjáépítés utolsó szakaszában 47 olyan épületet adtak át, amelyben csak a lakhatás alapvető feltételeit tudták vállalni. Ez egy fűthető szobát, konyhát és vízellátást jelent.

A három panaszos jándi lakos közül az egyiknél a rosszul záródó ajtókat a helyszínen kijavították. Istenes elmondta, hogy az újjáépítésnél előfordulható műszaki problémák elhárítására az építő konzorcium az ünnepek alatt is ügyeletet tart, ugyanez vonatkozik a gáz- és vízellátásra is.

Per is lesz

Egy jándi férfi az ombudsmani vizsgálatot követően beperelte a Helyreállítási és Újjáépítési Tárcaközi Bizottságot (HUB), és a BM Katasztrófavédelmi Főigazgatóságát, mivel szerinte nem rendezték árvízkárát. A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Bíróság februárban tárgyalja az ügyet, mely az ombudsman szerint rávilágít: jogbizonytalanság tapasztalható a kártérítési perek kapcsán.

Megfagyott egy házára váró árvízkárosult

December 17-én megfagyott Jándon egy 58 éves árvízkárosult férfi, aki saját istállójában várta háza elkészültét, s a hatóságok kérése ellenére sem volt hajlandó átköltözni onnan fűtött helyiségbe. A város polgármestere az esetel kapcsolatban elmondta: a férfi lakhatott volna készülő háza szomszédságában, édesanyja teljesen felújított lakásában, és költözhetett volna az utcában lakó két gyermekéhez is, akik állandóan hívták.

Varázslatos Szicília

Baboci2006 felhasználónk jóvoltából vadonatúj fotók segítségével visszatérhetsz a nyárba!

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!