Mária
-7 °C
3 °C

Kitelepítések Csongrád megyében is

2000.04.18. 09:55
Az utóbbi napokban a folyó rendes vízhozamának csaknem harmincszorosa, átlagosan 3 ezer köbméter víz folyik le másodpercenként a Tiszán. Az árhullám felgyorsulása miatt a tetőzések hamarabb érik el Csongrád megyét és Szegedet, mint azt korábban a szakemberek prognosztizálták.
Hétfőn este a Közép-Tisza-Vidéki Vízügyi Igazgatóság és dr. Katona Kálmán miniszter javaslata alapján rendkívüli ülésre hívták össze a Csongrád Megyei Védelmi Bizottságot, amely dr. Frank József vezetésével úgy döntött, megelőzési célból elrendeli a Csongrád melletti nagyréti köröszugi terület kitelepítését és kiürítését. A Tisza rendkívül magas vízállása miatt ez a Jász-Nagykun-Szolnok-megyével határos rész különösen veszélyeztetett, mert ott gyengébb a védelmi szakasz, ugyanakkor rendkívül mély fekvésű terület, ahol - ha bezúdulna a víz - a kimenekítés esélye rendkívül csekély lenne. Mint dr. Frank József hétfőn este elmondta, még keddre virradó éjszaka felkeresnek 39 nagyréti és 6 bökényi tanyát, ahonnan kedd reggel 6 órakor megkezdik összesen 95 lakos, körülbelül 140 sertés, 12 szarvasmarha, 4 ló, 30 birka, 10 kecske és mintegy ötszáz baromfi kitelepítését. Az embereket és az állatokat Szentesen biztonságosan el tudják helyezni. A kitelepítést a csongrádi és a szentesi illetékesekkel együttműködve dr. Szöllősi Sándor ezredes, megyei katasztrófavédelmi igazgató irányítja.

Még legalább 7-8 napig tarthat a tetőzés
A fokozódó veszélyhelyzet miatt a megyei védelmi bizottság tegnap este a Tisza teljes déli védvonalára rendkívüli védekezési készültséget rendelt el. Dr. Frank József nagyon kritikusnak ítélte a kialakult helyzetet, mert a Tisza felső szakaszán már 140 kilométeres szakaszon feszített víztükör alakult ki és a védművek magasítása az egy métert is eléri. Ugyanakkor még legalább 7-8 napig tarthat a tetőzés, és addig a védműveknek a hatalmas víztömeget tartaniuk kellene. Különösen kritikus a helyzet Csongrád térségében, mert ha a Szolnok megyéhez tartozó gyengébb gátszakasz átszakadna, oda folyna át a víz. A rendkívüli veszélyhelyzetben a katonaság is bevonható a védekezésbe, a megyében a töltések magasításához máris mintegy 500 ezer homokzsákra van szükség.

Csongrádnál a vízszint már vasárnap hajnalban meghaladta az eddig mért legmagasabb mértéket. Az átázott és erősen szivárgó töltés mellett a hatékonyabb védekezés érdekében melléképületeket, lakóházakat bontanak.

A hóolvadás hatására az elmúlt napokban megindult kisebb áradások a felső folyószakaszokon folytatódtak, de ezek az alsó szakaszokon levonuló árhullámokra számottevő hatással nem lesznek. A Tisza kedden Kisköre térségében tetőzik, 1030 cm-rel, 52 cm-rel az eddigi rekord felett. A Hármas-Körös Szarvasnál, a Tisza visszaduzzasztása miatt tovább árad. A tetőzésig az áradás mértéke legfeljebb 2 dm körüli lesz. Kunszentmártonnál az eddigi rekord fölött lévő vízállás növekedése megegyezik a Tisza csongrádi emelkedésével. A tetőzés itt várhatóan a csongrádi tetőzéssel egyidejű, és azzal közel azonos magasságú lesz. A Tisza növekvő visszaduzzasztása következtében az apadás valószínűleg 360-370 cm körül megáll, majd a vízszint újra visszaárad a 380-400 cm-es tartományba. Az Alsó-Tiszán, Szegednél a vízállás egy napja nem változik. A Közép-Tiszáról ide áthelyeződő árhullámcsúcs, valószínűleg holnaptól a folyót ismét áradóvá teszi. A vízszintemelkedés várhatóan lassú lesz és mintegy félméteres. Mindszentnél az átmenetileg lelassuló áradás mától ismét kissé gyorsul, a tetőzés a korábbi előrejelzési tartomány felső felében, az eddigi rekord fölötti vízállásnál várható. A tetőzés Csongrádnál is az előrejelzett sáv felső határán várható.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Kreuzenstein mesevára

Nézd meg Te is Laczko legújabb fotóit!