Timót, Xénia
-8 °C
-3 °C

Budapesten az Atlanti Tanács

2000.10.30. 20:52
Négynapos Atlanti Tanács-közgyűlés kezdődött Budapesten kedden. A konferencián Lord Robertson NATO-főtitkár, a magyar és az észt miniszterelnök, valamint tíz tagállam külügy-, illetve honvédelmi minisztere vesz részt, valamint képviselteti magát a NATO-t támogató civil szervezetek szövetsége és az Atlanti Szervezetek Társasága is. A konferencián valamennyi NATO-tagország képviselteti magát.
A NATO - tavalyi bővítése óta - első ízben rendezi az ATA (Atlantic Treaty Association) közgyűlését egy új tagországban. A tanácskozás, melyet az Országház felsőházi termében tartanak majd, az ,,Átmenet és integráció: az európai partnerországok és az új tagok kilátásai" címet viseli.

Budapesten a NATO
Az észak-atlanti szervezetnek tizenkilenc tagállama van: Nagy-Britannia, Franciaország, Németország, Olaszország, az USA, Kanada, Norvégia, Törökország, Görögország, Portugália, Spanyolország, Magyarország, Csehország, a Benelux-államok, Lengyelország, Izland és Dánia. A négynapos konferencián valamennyi tagállam képviselteti magát Budapesten. A megbeszéléseket figyelemmel kísérik a katonai szervezethez csatlakozni kívánó államok képviselõi is, hiszen a tárgyalássorozat egyik fõ témája a balkáni térség fiatal demokráciáinak integrálása a szervezetbe.
Somogyi Ferenc, a Magyar Atlanti Tanács elnöke elmondta, hogy a konferencián valamennyi NATO-tagország képviselteti magát. Az észak-atlanti szövetséggel partneri viszonyban álló országok közül a legtöbben miniszteri szinten lesznek jelen az eseményen. A rendezvény nyitó plenáris ülésén Lord Robertson NATO-főtitkár, Mádl Ferenc köztársasági elnök, Áder János, az Országgyűlés elnöke mond beszédet.


A résztvevők

A résztvevők közül miniszterelnöki szinten Észtország és Magyarország képviselteti magát. Mart Laar észt és Orbán Viktor magyar kormányfő mellett a konferencián részt vesz Martonyi János a magyar, Jeórjiosz Papandreu, a görög, Ismail Cem, a török, Nagyezsda Mihajlova, a bolgár, Benita Ferrero-Waldner, az osztrák, Eduard Kukan, a szlovák, Alekszandar Dimitrov, a macedón, valamint Lojze Peterle, a szlovén diplomácia vezetője is.

Az eseményen két ország honvédelmi tárcájának vezetője is jelen lesz: Sergio Mattarella, az olasz kormány és Girts Kristovskis, a lett kabinet képviseletében. A konferencián a kormánytagok mellett szakemberek, kutatók, gazdasági vezetők és üzletemberek is részt vesznek.

Napirenden a jugoszláviai fordulat

A Magyar Atlanti Tanács elnöke elmondta: az ATA-közgyűlések állandó napirendje a NATO előtt álló új kihívások, illetve az atlanti eszme érvényesülésének megvitatása. ,,Kezdeményeztük, hogy a mostani tanácskozáson ezeket a kérdéseket a helyszínre való tekintettel a tágabban értelmezett régió szempontjából is megvizsgálják a résztvevők." Somogyi Ferenc, az MTI-nek adott nyilatkozatában elmondta: ezt a balkáni térség, a jugoszláviai fordulat és Koszovó helyzete szintén indokolja, emellett a jövőbeni bővítés ügye is döntően ehhez a térséghez kötődik, akárcsak az ,,orosz tényező."

Magyar Atlanti Tanács (MAT)
A Magyar Atlanti Tanács - amely 1999-től közhasznú szervezetként működik - 1992-ben alakult non-profit, nem kormányzati egyesületként abból a célból, hogy előmozdítsa Magyarország közeledését az atlanti közösséghez. A Tanács jelenlegi tevékenysége a nyugati struktúrába történő beilleszkedés gyakorlati kérdéseire és információterjesztésre irányul. A szervezet hozzá kíván járulni a hazai demokratikus politikai kultúra fejlesztéséhez az alapoktól egészen a politikai és gazdasági elit felsõbb rétegéig. A Tanács olyan központi társadalmi intézményként kíván működni, amely az atlanti értékrend erősítésével a partneri viszonyok megszilárdítását is elő kívánja mozdítani Kelet- Közép- és Nyugat-Európa társadalmai között.

forrás: www.hac.hu

A közgyűlés keretében szerdán ülésezik a vezető szervként működő Tanács, másnap pedig a bizottságok tanácskoznak.

A politikai bizottság a XXI. századi transzatlanti viszonyt, a NATO bővítésének ügyét, a délkelet-európai és mediterrán térség helyzetét, az orosz kérdést tárgyalja meg.

A katonai bizottság a védelmi reformokról, a közös biztonsági és védelmi politika céljairól, továbbá az új típusú kihívásokról folytat megbeszélést.

A gazdasági bizottság a stabilitási paktum, a térségbeli beruházások, a hadiipari együttműködés ügyét vitatja meg, s ülésezni fog az oktatási bizottság is.

Kétoldalú tárgyalások

Költségek
A 46., budapesti ATA-közgyűlés megrendezése 42-43 millió forintba kerül előreláthatólag. Az összeg nagy részét - mintegy 31 millió forintot - a magyar kormányzat biztosítja a külügyi és a honvédelmi költségvetés NATO-kommunikációs keretéből. A költségek fedezéséhez az észak-atlanti szövetség is hozzájárult.

(Forrás: MTI)

A rendezvényhez kapcsolódóan Lord Robertson NATO-főtitkár kedden Mádl Ferenc köztársasági elnökkel és Orbán Viktor kormányfővel is kétoldalú megbeszélést folytat. Martonyi János külügyminiszter a tervek szerint bolgár, görög, szlovák és török partnerével tárgyal. A tanácskozást november 3-án tisztújító plenáris ülés zárja. Az MTI információi szerint Somogyi Ferencnek komoly esélye van arra, hogy az ATA egyik alelnökének megválasszák.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Álom Nászút

Felejthetetlen élmény várja a világ legszebb tengerpartjain.