Zelma, Rajmund
-10 °C
-3 °C

A magyar atomszemét miatt tiltakoznak az oroszok

2004.10.28. 07:55
Orosz környezetvédők kérték az új magyar miniszterelnököt a kiégett atomfűtőelemek visszaszállításáról való végleges lemondásra az érintett uráli régió lakosai nevében.
Orosz környezetvédők és Cseljabinszk város térségében lakó emberek a magyar miniszterelnöknek írt levelükben azt kérik, hogy a magyar kormányzat álljon el másfél tonna paksi elhasznált nukleáris fűtőanyag küldésétől a Cseljabinszk melletti feldolgozóba.

Ezt az Ekozascsita (Ökovédelem) nevű orosz szervezet illetékese közölte a francia hírügynökséggel. Szerinte 5 ezer lakos aláírását tartalmazza a levél.

Sokan megbetegedtek

Tájékoztatása szerint még folynak a hulladék küldéséről a tárgyalások. A hulladék az oroszországi Cseljabinszk mellett lévő Majakba kerülne, márpedig ennek környékén élő emberek egészségét régóta rombolja a sugárfertőzés. A levél szerint az atomhulladék küldésével a magyar kormány feje úgymond cinkostárssá válhat az oroszok millióin folytatott kísérletekben, a magyar környezeti problémákat nem szabad Oroszország kárára megoldani.

Az elmúlt fél évszázadban a Majak környékén élők jelentős száma kapott az oda került atomhulladéktól sugárfertőzést, ami a rákbetegség és más, genetikai problémák veszélyét határozottan növeli.

Nem első alkalommal tiltakoznak az orosz környezetvédők a magyar hulladékszállítási terv ellen és az orosz legfelsőbb bíróság hozott is egy tiltó végzést a hulladék elásásáról ezen tiltakozások hatására. Ugyanakkor nem rendelkezik az újrafeldolgozással kapcsolatban.

Régóta tiltakoznak

Tavaly szeptemberben is tiltakozott már az Ekozascsita/Ecodefense az ellen, hogy Oroszország területére szállítsák a paksi atomerőműből az áprilisi balesetben megsérült, sugárzó berendezéseket, továbbá nagy mennyiségű kiégett fűtőelemet.

Akkor Csillag István gazdasági és közlekedési miniszter az Alekszander Rumjancev orosz atomenergia-ügyi miniszterrel folytatott megbeszélését követően azt közölte, hogy év végéig újra megköthető a friss és a kiégett fűtőelemek szállításáról szóló, korábban érvényben lévő magyar-orosz kormányközi szerződés.

Illegális úton

A környezetvédő csoport akkor úgy értesült, hogy Magyarország nemcsak a paksi atomerőmű-balesetben megsérült és sugárszennyezett alkatrészektől kíván "megszabadulni", hanem kiégett nukleáris üzemanyagot is akar Oroszország területére szállítani.

Az Ekozascsita tavaly szeptemberben azt állította: Magyarország nem első ízben kísérli meg azt, hogy illegális úton Oroszországba juttasson nukleáris hulladékot. Az 1997-ben megkötött ilyen tartalmú szerződést (400 tonnányi fűtőanyag szállításáról) azonban az orosz legfelsőbb bíróság 2002 februárjában törvényellenesnek nyilvánította.

A magyar fél ennek ellenére nem volt hajlandó visszafogadni a fűtőelemeket, az orosz atomenergiaügyi minisztérium pedig bejelentette, hogy nem szándékozik visszaküldeni Magyarországra, azokat Cseljabinszk megyében temetik el.

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!

US Virgin Islands

Sosem láttál még ilyen gyönyörű helyet!