Ágnes
-13 °C
0 °C

Módosítaná az atomtörvényt Wekler

2005.02.01. 10:09
Törvényt módosítana Wekler Ferenc, hogy az atomtemetőket befogadó települések állami kompenzációt kaphassanak. A két, alkalmasnak látszó település, Bátaapáti és Boda az atomtemetők társadalmi elfogadottságán dolgozó kormánybiztos javaslatai előtt sem ellenezte az radioaktív hulladékok elhelyezését.

Több jogszabályt is módosítani kell a radioaktív hulladéktárolók helyszínének parlamenti kijelölése előtt, jelentette ki Wekler Ferenc. Az SZDSZ-es politikust januárban kérte fel Gyurcsány Ferenc, hogy az atomtemetők helyének társadalmi elfogadottságán dolgozzon. Mivel a két atomtemető lehetséges helyszínei, Bátaapáti és Boda önkormányzatai nem tiltakoztak az atomtemető létesítése ellen, megbízása értelmetlennek tűnt, írja a Népszabadság.

Kompenzálna

Mivel az elfogadottságért nem kell tennie, Wekler az érintett települések vezetőivel egyeztetve hétfőn azért szállt síkra, hogy változtassanak meg több jogszabályt is az atomtemetők létesítése előtt. A jelenleg hatályos atomtörvény értelmében ugyanis az atomhulladékok elhelyezéséből eredő veszély tűréséért a tároló közelében lévő települések nem kaphatnak kompenzációt.

A kormánybiztos módosítané az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) hatáskörét is, mivel a jelenlegi szabályozás értelmében az OAH dönt az atomtemető építésének előkészítéséről, a beruházásról és a munkák ellenőrzéséről is. Wekler szerint elkerülhetetlen a három funkció szétválasztása, írja a Népszabadság.

Wekler szerint tisztázni kell azt is, hogy a parlament mikor döntsön az atomtemetők létesítéséről. A kormánybiztos megvárná a szakemberek döntését, amit ezután még az érintett települések lakosságával is megszavaztatna. Egyelőre azonban még az sem tisztázott, mely környező települések számítanak érintettnek.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Kezdje az évet egzotikus körutazással!

Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.