Piroska
-12 °C
-2 °C

Már csak egy település áll az atomtemető útjában

2000.09.14. 13:30
Újabb település részesül a Bátaapáti-Üveghuta térségében tervezett atomtemető építésére szánt kutatások összegéből. Ennek fejében objektíven kell tájékoztatni a lakosságot, ez az objektív tájékoztatás viszont csak a kutatások támogatására irányulhat. A csatlakozó Véménd belátta, hiába ellenzi a kutatásokat, azok tovább folynak. Wekler Ferenc, az oszággyűlés alelnöke szerint viszont csak a pénz motiválta őket, ezért változtatták meg a véleményüket.
A kis és közepes aktivitású hulladékok elhelyezéséről a nemzetközi gyakorlatnak megfelelően Magyarországnak kell gondoskodnia - tájékoztatta lapunkat Czoch Árpádné, az Országos Atomenergiai Hivatal főosztályvezetője. Egy biztonságos hulladéktároló megépítésére a legmegfelelőbb a Tolna megyében található Bátaapáti-Üveghuta térsége lenne, amit a Magyar Geológiai Intézet és a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség vizsgálata is megerősített. A nemzetközi szakértői csoport által javasolt kutatások jelenleg is folynak, várhatóan 2002-ig, amikor is döntés születhet az építés engedélyezésére, illetve megkezdésére. A kutatások eddig 2 milliárd forintba kerültek.

Wekler Ferenc
Kezdetektől ellenezte a kutatásokat
Az Országos Atomenergiai Bizottság kezdeményezésére 1993-ban indult egy nemzeti program, melyben már meglévő geológiai információk alapján vizsgálták Magyarország területét. Több mint 200 települést kérdeztek meg, hogy végezhetnek-e kutatásokat, köztük Bátaapátit is, ahol lakosság 97 %-a igent mondott. A fúrások 1997-ben elkezdődtek, ekkor Bátaapáti kezdeményezésére létrejött a Társadalmi Ellenőrző és Tájékoztató Társulás (TETT), mely meghívta a fúrások központjából számított 5 km-es körzetben lévő településeket. A 8 településből 2 nem csatlakozott, Véménd és Ófalu, így ők nem részesültek a kutatásokra fordított összeg 5 %-ból, melyet a lakosság tájékoztatására kellett fordítani.

Politikai bíztatásra tiltakozott a Baranya megyében található Véménd és Ófalu - állítja Krachun Szilárd, Bátapáti polgármestere. Wekler Ferenc 1985. és 1990. között Mecseknádasd-Ófalu tanácselnökeként, majd 1990-98-ig országgyűlési képviselőként nagy tekintélyt vívott ki, és mint a ,,térség megmentője" politikai tőkét kovácsolt magának.

Wekler Ferenc a kezdetektől ellenezte a kutatásokat, és a tároló megépítését. Nem igaz, hogy ez a legalkalmasabb terület - nyilatkozta az Indexnek Wekler Ferenc, aki jelenleg az országgyűlés SZDSZ-es alelnöke. A nemzetközi szakértői vizsgálat csak azt mondja ki, hogy folytassák a kutatásokat a terület alkalmasságát illetően. Bátaapáti nem tartott népszavazást, csak közvéleménykutatást, ellenben több faluval, köztük Véménd és Ófalu, ahol igenis ellenezték a kutatásokat.

Hosszú távon gondolkozunk - nyilatkozta Trábert András, Véménd polgármestere. Ez a tároló 600 évig lenne biztonságos, kit lehet majd felelősségre vonni, ha több száz év múlva történik valami.

Véménd kezdeményezésére létrejött a Kelet-Mecsek és Völgység Önkormányzati Környezetvédelmi Társulás, melyhez Ófalu is csatlakozott, és minden erejével a kutatások leállításáért küzdött. Felvonulásokat szerveztek, de semmi eredménye nem lett, a kutatások tovább folytak.

A finanszírozás
A Radioaktív Hulladékokat Kezelő Kht-t az Országos Atomenergiai Hivatal hozta létre, és a Központi Nukleáris Pénzügyi Alap finanszírozza. Ő látja el a radioaktív hulladékok és a kiégett fűtőelemek tárolásával kapcsolatos tervezési, építési és irányítási feladatokat.
Fordulat a 2000. szeptember 4-i testületi ülésen következett be. Véménd úgy döntött, hogy nyit az együttműködés felé, de a TETT-be továbbra sem lép be. Egy alapmegállapodás tervezete szerint nyilvánosan nem lépnének fel a tároló létesítését elősegítő kutatások ellen, és egyben nem tartoznának olyan társuláshoz, mely ellentétes a TETT tevékenységével.

Szemet hunyunk - fogalmazott Trábert András, Véménd polgármestere. A kutatásokat nem akadályozzák, de a végső célt, a tároló megépülését továbbra is ellenzik. A megállapodást azonban csak akkor írják alá, ha a Pénzügyi Bizottság és Frigyesi Ferenc, a Radioaktív Hulladékokat Kezelő Közhasznú Társaság vállalkozási igazgatója megegyezik a tájékoztatási pénz folyósításának ügyében.

Eladta magát Véménd 5 millió forintért - állítja Wekler Ferenc. A lakosság 70 százaléka a népszavazáson nem akarta a kutatásokat engedélyezni, ezért nem indokolt, hogy a polgármester megváltoztassa az álláspontját.

Objektív tájékoztatást kértünk - mondta Frigyesi Ferenc, a Radioaktív Hulladékokat Kezelő Közhasznú Társaság vállalkozási igazgatója Az önkormányzatok ennek fejében kapják meg együttesen a kutatásokra szánt évi összeg 5 %-át, amit ők maguk között szétosztanak a fúrásoktól számított távolság és a lakosok száma függvényében.

Ófalu továbbra is mereven elzárkózik. Nehéz helyzetben van Ófalu polgármestere - mondta Trábert András. Kófiás Endre a Mecseknádasdi Általános Iskola Igazgatója, és Wekler Ferenc, mint önkormányzati képviselő befolyással van a megválasztására.

Akkor is támogatnám Kófiás Endre igazgatói megválasztását, ha engedélyezné a fúrásokat - reagált Wekler Ferenc.

A lakosság nem akarja ezt a tárolót - nyilatkozta Kófiás Endre, Ófalu polgármestere. Ezért sem most, sem a jövőben nem támogatjuk a kutatásokat.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!