Barbara, Borbála
-6 °C
3 °C

Megfeddték a katasztrófavédelem vezetőjét

2006.08.30. 20:26
Az augusztus 20-i tűzijáték alatt bekövetkezett tragédiát feltáró, most lezárult vizsgálat során kiderült, hogy a különféle hatóságok között "nincs megfelelő, élő, operatív kapcsolat", a katasztrófavédelem, a polgári védelem is hibázott, és a rendszer nem mentes a szervezeti, információáramlási, tájékoztatási, vezetési és szabályozási hibáktól, hiányosságoktól. A vezetőket megfeddték, az ügyeleteseket kirúgták.

Felmérés a felelősökről
A HVG csütörtökön megjelenő lapszámában ismertetett felmérés szerint az emberek 52 százaléka úgy véli, "ha minden szerv jól végzi a munkáját, akkor meg lehetett volna előzni a tragédiát". Összességében elég bizonytalan a közvélemény abban, hogy ki és hogyan előzhette volna meg a súlyos következményeket. A tűzijáték utolsó pillanatban történő lemondásával például 46 százalék szerint elkerülhető lett volna a baj, ám 48 százalék szerint ez csak a pánikot növelte volna. A megkérdezettek bő négytizede nem tudott válaszolni arra a kérdésre, hogy elsősorban kit terhel felelősség a történtek miatt, a legtöbben a tűzijátékot szervező céget és a katasztrófavédelmi igazgatóságot hibáztatják. A politikusok felelősségét viszonylag kevesen tartják egyértelműnek, és a lakosság közel háromnegyede szerint "egy olyan természeti katasztrófából, amelyben emberek vesztették életüket, nem helyes politikai ügyet csinálni." (MTI)
Lamperth Mónika önkormányzati és területfejlesztési miniszter a riasztási rendszer működési hiányosságai és a kellő figyelem hiánya miatt Tatár Attilát, az Országos Katasztrófavédelem főigazgatóját feddésben, Muhoray Árpádot, az ügyeleti szolgálatot irányító, veszélyhelyzet-kezelési főigazgató-helyettest, pedig megrovás fegyelmi fenyítésben részesítette, olvasható a minisztérium az Országos Sajtószolgálaton keresztül nyilvánosságra hozott közleményében.

Hol a lelkiismeret?

A minisztérium az augusztus 20-i tűzijáték alatt bekövetkezett tragédiát feltáró vizsgálatot indított az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságnál. A vizsgálat befejeztével kiderült, hogy "2006. augusztus 20-án az intézmény főügyelete és a Fővárosi Polgári Védelmi Igazgatóság ügyelete nem lelkiismeretesen látta el munkáját".

Az augusztus 20-i tűzijáték alatt kitört viharban öten meghaltak háromszázan megsérültek. A közleményben az olvasható, hogy a rendezvény idején szolgálatot teljesítő OKF ügyeletvezetőt azonnali hatállyal felmentették. "Őt ugyanis nem mentesíti a riasztás késedelmes észlelésének felelőssége alól az sem, hogy az Országos Meteorológiai Szolgálat által átküldött jelzés túl általános volt és nem felelt meg a működési rendben előírtaknak".


Nézze meg képeinket!

Az OKF szervezetén belül további fegyelmi eljárás zajlik a veszélyhelyzet-kezelési szakterületnél. A jelentés megállapítja, hogy a rendszer nem mentes a szervezeti, információáramlási, tájékoztatási, vezetési és szabályozási hibáktól, hiányosságoktól, ezért Lamperth Mónika szükségesnek tartja a riasztási rendszer felülvizsgálatát és továbbfejlesztését, az ügyeleti fegyelem megszilárdítását, és a jelentés által feltárt hiányosságok jogszabályi rendezését.

A Fidesz továbbra is parlamenti vizsgálatot követel
Csak a Fidesz által már korábban javasolt, független szakértők bevonásával végzett parlamenti vizsgálat tudja megnyugtatóan tisztázni az augusztus 20-i, öt halálos áldozatot követelő tragédia körülményeit - áll a Kontrát Károly fideszes országgyűlési képviselő által csütörtökön kiadott közleményben, amely szerint a kormány csődöt mondott. "

A közlemény kitér arra is, hogy az "OKF jelenleg nincs kellően felkészülve a klímaváltozás által okozott veszélyhelyzetekre. Fel kell készülni a jövőben bekövetkező felhőszakadásokra, kiterjedt ivóvíz szennyeződésekre és egyéb szélsőséges helyzetekre".

A vizsgálat azt is megállapította, hogy nincs megfelelő, élő, operatív kapcsolat a különböző hatóságok között, ezért új típusú, regionális védelmi operatív törzsek létrehozásáról és egy olyan riasztási rendszer kialakításáról, amely egyértelmű és lehetővé teszi, hogy a nap minden percében képessé váljék a katasztrófavédelem a mozgósításra és a cselekvésre előterjesztést készítenek.

A katasztrófa után lefolytatott vizsgálatok nem megnyugtató válaszokat adtak arra, hogy ki és miért felelős, és hogy miként lehetett volna elkerülni tragédiát. Erről összefoglaló cikkünkben olvashat.

Egy másik vizsgálat
A nemzeti ünnepen történt tragédiát vizsgáló Miniszterelnöki Hivatal két nappal az események után az ügyeletes meteorológust, a katasztrófavédelmist és a MEH szerződéskötő osztályvezetőjét találta hibásnak. Szilvásy György különösen az Országos Meteorológiai Intézet passzivitását bírálta.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.