Natália
-3 °C
8 °C

Medgyessy beszéde után robbannak a rakéták

2002.08.12. 15:11
Medgyessy Péter miniszterelnök folytatja elődje hagyományát és beszédet mond az augusztus 20-ai állami ünnepségen. Míg azonban Orbán Viktor a parlament előtti emelvényről, addig Medgyessy az Országházban rendezendő ünnepségen tart szónoklatot, melyet a korábbi évekhez hasonlóan élőben közvetít a közszolgálati televízió.
Az idei augusztus 20-ai program nem sokban különbözik a polgári kormány által szervezettől. A Margitszigeten családi napot tartanak, ahol aerobikozni, tornázni, focizni, futni, kosárlabdázni lehet. Ígérnek a szervezők ügyességi vetélkedőt, babajátszóteret, ugrálóvárat, szerepjátékokat, arcfestést, színpadi programokat, délután ötre pedig a majorettek felvonulását.

Zászlófelvonás és zenés őrségváltás

A Kossuth téren a szokásoknak megfelelően lesz ünnepélyes zászlófelvonás, majd nem sokkal déli tizenkettő után "zenés őrségváltás". A Fővám téren a Zanzi Bár, Emil Rulez, Sub Bass Monster, a PA-DÖ-DÖ és az Old Boys ad koncertet öttől éjfélig. A Liszt Ferenc téren kamarazenekarok koncertje lesz, ahol Mozart művei mellett Argentin tangókkal is ismerkedhet a közönség.

Komolyzene, kamarazene

A Roosevelt téren, a Magyar Tudományos Akadémia előtt háromnegyed nyolctól ad koncertet a Nemzeti Filharmonikus Zenekar. Idén délután ötkor kezdődik a Szent István bazilikában a Szentmise és hat óra előtt tíz perccel a körmenet.

Medgyessy élőben az MTV-ben

A programok egy részét a korábbi évek gyakorlatát folytatva élőben közvetíti a Magyar Televízió. Ilyen a tűzijáték mellett Medgyessy Péter miniszterelnök beszéde is. A kormányfő azonban elődjével ellentétben nem a parlament előtt beszél majd, hanem az Országházban rendezendő ünnepségen és nem kora délután, hanem közvetlenül az égi parádé előtt.

Költségek
Az idei augusztus 20-ai állami ünnepségekre 495 millió forintot költ a kormány. Ebből az összegből 240 millió forintot fordítanak tűzijátékra, ezért az összegért Budapesten és valamennyi megyeszékhelyen lesz égi parádé. A kabinet 50 millió forintot az önkormányzatok között oszt szét a helyi ünnepségek költségeinek támogatására. A fennmaradó 205 millió forintot a fővárosi és a megyeszékhelyeken tartandó programokra fordítják. Gál J. Zoltán kormányszóvivő korábban úgy nyilatkozott: megismerhető lesz az ünnepség részletes költségvetése. Amint az Index beszámolt róla a Multimédia Concerts Kft. meghívásos tenderen nyerte el az augusztus 20-ai ünnepség rendezési jogát, de még a pályázat eredményhirdetése előtt puhatolózó tárgyalásokat folytatott Elton John azóta meghiúsult budapesti fellépéséről.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.