Barbara, Borbála
-6 °C
3 °C

A tűzijáték kivitelezője a faállványzatokat okolja

2003.08.21. 10:16
Még tart a tűzoltóság vizsgálata, hogy mi okozhatta Budapesten azokat a tüzeket, amelyektől egy uszály és egy pótkocsi gyakorlatilag teljesen kiégett. A tűzijáték kivitelezője számított "némi tűzre", és a faállványzatokat okolja.
Összesen száz tűzoltó próbált úrrá lenni a fővárosi augusztus 20-ai tűzijátékkal kapcsolatos egyéb tüzek felett, tájékoztatott Molnár Péter szóvivő. A kár becslések szerint több tízmillió forint is lehet.

Besült a rakéta a vetőcsőbe

A tűzoltóknak dolguk akadt a Dunán, ahol az egyik uszályról lőttek ki rakétákat egészen addig, amíg gyakorlatilag ki nem gyulladt az egész hajó. Az I. kerületben egy kamion pótkocsija robbant fel, mert a róla kilőtt rakéták közül az egyik besült a vetőcsőbe. Emellett a Gellért-hegyen gyulladt meg néhány helyen a növényzet.

A tűzijátékot szervező Nexus Reklámügynökségtől kapott tájékoztatás szerint biztosítva voltak a járművek. Személyi sérülés nem történt, a hajóról ugyanakkor két embert kellett kimenteniük a tűzoltóknak az oltóhajó segítségével.

A szervezők közül a Nike-Fiocchi vezetője, Szabó Péter az Indexnek azt mondta, hogy hétszer annyi anyagot használtak fel, mint máskor, és éppen ez volt a baj, mert a vasállványok mellett faállványokat is használtak. A visszahulló anyag a fát lángra lobbantotta. "Ezt rossz néven vettem az anyagtól" - tette hozzá némi melankóliával az ügyvezető. Ugyanakkor számítottak némi tűzre, ezért nem engedték az embereket a rakétaállványok közelébe.

Vidéken megúszták

Székesfehérváron, Szegeden semmi említésre méltó esemény nem történt az ottani tűzijátékok közben, tájékoztattak a helyi parancsnokságok. Nyíregyházán az illetékesek délelőtt nem voltak elérhetőek.

A fővárosban a tűzijáték ideje alatt tizenkét embert szállítottak kórházba a mentők, harminc kókadozót a helyszínen láttak el a szakemberek, tudta meg az Index Győrfi Páltól, a menetősök szóvivőjétől. A kórházba szállítottak között egyetlen égési sérült sem volt, viszont akadt, aki - hogy jobban lásson - felmászott egy póznára, ahonnan leesett, és bevágta a fejét. Egy másik sérült lukba lépett, megrándult a bokája, és voltak akik egyszerűen elájultak a tömegben.

Szemét maradt utánuk

Budapesten az augusztus 20-i tűzijáték után éjjel tizenegy órától hajnalig hétszáz köbméter hulladékot, szemetet takarítottak el, tájékoztatott a Fővárosi Közterület-fenntartó Rt.

Háromszáz úttisztító munkás - tizenhárom önfelszedőgép és huszonhárom útburkolatmosó kocsi segítségével - gyűjtötte össze a szemetet és tisztította meg a Duna-part menti utcákat, tereket, az alsó rakpartot, a hidak és a vár környékét, közölte Szegedi Péter szóvivő. Az összegyűjtött hulladék elszállításáról tizenöt jármű gondoskodott.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.