Árpád
-1 °C
9 °C

M5: továbbépül, de miből?

2003.06.18. 07:31
Még nem lehet tudni, hogyan épül tovább az M5-ös autópálya, melynek a miniszterelnök ígéretei szerint 2006-ra el kell érnie Szegedet. A Postabank privatizációjából befolyó pénzből a beruházást finanszíroznák, esetleg az üzemelő Alföld Koncessziós Autópálya Rt. kivásárlására fordítanák - írja a Magyar Hírlap.
2006-ig az M5-ös autópályának mindenképpen meg kell épülnie Szegedig, ez Medgyessy Péter miniszterelnök eltökélt célja. Mint emlékezetes, a kormányfő az év elején meghirdetett Európa-tervében erre külön is kitért.

A kormány mindaddig nem adja jóváhagyását ahhoz, hogy az M5-ös autópályát üzemelő Alföld Koncessziós Autópálya (AKA) Rt. a korábban felvett hiteleit jóval kedvezőbb kamatozásúakkal váltsa ki, ameddig nem egyeznek meg a továbbépítésről, Kiskunfélegyházától Szegedig - írja a szerdai Magyar Hírlap. Az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank nem tűzi napirendjére az új kölcsönről szóló döntés meghozatalát, amíg arra a magyar kormány nem bólint rá. A kormány szerint az olcsóbb hitelek harmincszázalékos díjmérséklést is lehetővé tennének.

Az AKA-tól a gazdasági és közlekedési tárca elvárja, hogy az országos matricával rendelkezők az autópályán érzékelhető díjkedvezményt élvezzenek. A tárcánál úgy vélik, mivel a Kiskunfélegyháza-Szeged szakasz építését 2004 tavaszán kell elkezdeni, még van lehetőség az álláspontok közelítésére. Amennyiben ilyen megállapodást az ősz elejéig nem sikerül tető alá hozni, az utolsó fázis megépítésére a tárca más megoldást keres - olvasható a Magyar Hírlapban.

Erről a "más megoldásról" az elmúlt napok a sajtójában is felröppentek hírek: a Postabank eladásából befolyó - ötvenmilliárd forintra becsült - összegből finanszíroznák a beruházást, de az is előfordulhat, hogy ezt az összeget az AKA kivásárlására fordítanák.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.