Auguszta
5 °C
22 °C

Az Equities munkatársai féltek Kulcsáréktól

2004.02.19. 21:15
A K&H brókercég munkatársai sejtették ugyan, hogy Kulcsár Attila ügyletei nincsenek rendben, de tartottak a cég vezetésétől, ezért nem tettek lépéseket. Bácskai János büntetőperében ezúttal a bank brókercégének munkatársai vallottak.
A K&H Equities munkatársai sejtették Kulcsár Attila manipulációit, és tartottak a brókercég vezetőitől, derült ki Bácskai János dandártábornok büntetőperében a brókercég alkalmazottainak tanúvallomásából a Fővárosi Bíróság csütörtöki tárgyalásán.

A tanúkat azzal a vádponttal kapcsolatban hallgatták meg, amely szerint a Szervezett Bűnözés Elleni Koordinációs Központ jelenleg felfüggesztett vezetője, bár rendelkezett olyan adatokkal, miszerint Kulcsár Attila bűncselekményt követett el, hivatali hatalmával visszaélve fellépett azért, hogy azok ne kerüljenek a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) birtokába.

Megváltoztatott átutalási megbízások

B. Katalin, aki Kulcsár Attila asszisztense volt a brókercégnél és a rendőrség tavaly júliusban a sikkasztási ügyben okirat-hamisítással gyanúsította meg, a csütörtöki tárgyaláson tanúként elmondta, hogy Kulcsár Attila utasítására egyes átutalási megbízásokat utólag megváltoztatott. Sz. Anikó, a K&H Equities munkatársa, aki az inkriminált átutalási megbízásokat őrizte, tanúvallomásában elmondta, tavaly tavasszal azt tapasztalta, hogy amíg szabadságon volt, "belenyúltak az iratokba".

Elmondta, hogy a Pannonplast-ügyletek vizsgálata során a PSZÁF másolatokat vitt el, és véletlenül rábukkantak egy Állami Autópálya Kezelő (ÁAK) Rt.-vel kapcsolatos 500 milliós utalásra. A brókercég alkalmazottja hozzátette, számára akkor megmagyarázhatatlan volt, az ÁAK pénzét miért nem közvetlenül a számlájára utalják, miért kellett a bank technikai számláját közbeiktatni.

Rejtő megtiltotta a számlaértesítők kiküldését

A tanú elmondta, hogy a pénzmosásgyanús ügyletekről az erre a célra szolgáló adatlap mellé csatolta a másolatokat, melyeket eljuttatott a rendőrségre, de ennek nem volt semmi következménye. A brókercég akkori belső ellenőre tanúvallomásában elmondta, hogy sok pénzmosásgyanús esetről szóló bejelentés volt, és főleg Kulcsár-ügyleteivel kapcsolatban.

A belső ellenőr furcsállta, hogy amikor az ügyfeleknek negyedévi számlaértesítőt akartak kiküldeni, ezt Rejtő E. Tibor bankelnök írásban megtiltotta, azzal, hogy ezeknek az információknak a továbbítása az ügyféllel közvetlenül kapcsolatot tartó személy feladata.

Csuka László, a brókercég vezérigazgatója a pénzmosásgyanús esetekről kért tételes felvilágosítást, ami teljességgel szabályellenes, hiszen ezek a bejelentések titkosak, mondta el a belső ellenőr. A tanú szerint tavaly júniusban a cégtől már kitiltott Kulcsár Attila felhívta az egyik beosztottat, és azt kérdezte tőle, a meghamísított számlákból hány példány van, és hol az eredeti illetve a másolatok. "Ezt követően készítettünk magunknak is fénymásolatot, mert féltünk, hogy Attila meglovasítja az iratokat" - mondta a belső ellenőr.

Hozzátette, egy ízben a PSZÁF munkatársa telefonon érdeklődött tőle az egyik Pannonplasttal kapcsolatos problematikus ügyletről, és erre felvilágosítást adott. "Csukáék másnap nagyon letoltak, és megfenyegettek, hogy soha többet ne adjak telefonon felvilágosítást a Pannonplasttal kapcsolatban". Arra a bírói kérdésre, hogy nem rendült-e meg a bizalmuk a brókercég vezetésében, a tanú úgy válaszolt: "nagyon féltünk".

A tanúk Kulcsár Attilával kapcsolatban úgy fogalmaztak: "még számítógépe sem volt a bankban, nem is értett hozzá. Feltételezem, még egy szövegszerkesztőt sem tudott volna bekapcsolni", illetve "Kulcsár kiskirály volt, ővele nem lehetett packázni", "szoros kapcsolatban állt Csuka Lászlóval és Rejtő E. Tiborral".

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

Franciaország

Élménytúra Korzikán.