Mária
-7 °C
3 °C

Ismét elítélhetik Bácskai Jánost

2006.02.15. 15:20
Végéhez közeleg a Szervezett Bűnözés Elleni Koordinációs Központ egykori vezetője ellen indított büntetőügy megismételt elsőfokú pere, szerdán az ügyész vádbeszédében kérte, hogy a bíróság felfüggeszett szabadságvesztést szabjon ki Bácskaira, akinek ügyvédje felmentésért emelt szót.

Felfüggesztett szabadságvesztés kiszabását kérte vádbeszédében Ács Tibor ügyész Bácskai Jánosra, a Szervezett Bűnözés Elleni Koordinációs Központ egykori vezetőjére, az ellene indult büntetőügy megismételt elsőfokú tárgyalásán szerdán, Szegeden. Az ügyész mellékbüntetésként a vádlott lefokozását kérte, valamint azt, hogy az eljárás során felmerült bűnügyi költségeket Bácskai János térítse meg.

Bűnpártolás és államtitoksértés

Bácskai hivatalos személyként elkövetett bűnpártolás és a gondatlanságból elkövetett államtitoksértés áll bíróság előtt. A vád szerint hivatalos személyként eljárva szándékosan segítséget nyújtott Kulcsár Attilának, hogy az elkerülhesse a felelősségrevonást, illetve gondatlanul előidézte annak veszélyét, hogy a rábízott államtitoknak minősülő iratokat illetéktelenek megismerjék.

Vádbeszédében az ügyész kitért Kulcsár Attila ellen elrendelt telefonlehallgatások jegyzőkönyveinek felhasználására, véleménye szerint az eljárás során ezeket a bíróságnak nem feltétlenül kell felhasználnia, hiszen azok tartalmát többen - a Nemzetbiztonsági Hivatal tisztjei - megismerhették és arról részletes vallomást tehettek.


A másodfokú tárgyalás képei

Az ügyész szerint súlyosbító körülményként kell figyelembe venni, hogy Bácskai János a Szervezett Bűnözés Elleni Koordinációs Központ vezetője volt, és egy igen komoly összeget érintő vagyon elleni bűncselekménnyel, a brókerbotránnyal kapcsolatban követett el bűnpártolást.

A legkisebb rossz

Böle Dezső ügyvéd mindkét vádpontban Bácskai János felmentését kérte. Álláspontja szerint sem a vádirat, sem az ügyész nem fogalmazta meg pontosan, hogy milyen alapbűncselekménnyel kapcsolatban követett el bűnpártolást a vádlott.

A Fővárosi Főügyészség sikkasztással vádolja Kulcsár Attilát a K&H Equities Rt.-nél történt pénzügyi visszaélések kapcsán. A Pannonplast-ügyben hűtlen kezelés, bennfentes értékpapír-kereskedelem vagy gazdasági titok megsértése miatt azonban nem folyik eljárás Kulcsár Attila ellen. 2003. június 23-áig - vagyis addig az időpontig, amikor Bácskai János értesítette Papp Csaba ezredest, az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatóságának (SZBEI) munkatársát, hogy a brókercégnél a Pannonplast-üggyel kapcsolatos iratokat veszély fenyegeti - egyedül Kulcsár Attila tudott arról, hogy a műanyagipari cég részvényeinek megvásárlásával kapcsolatos szabálytalanságokon kívül más is történt a K&H Equities Rt.-nél - mondta a védő.

Az ügyvéd szerint a dandártábornok "talán a legkisebb rosszat cselekedte azzal, hogy értesítette a rendőrséget" arról, hogy információi szerint veszély fenyegeti a dokumentumokat. A vádlott tetteivel kapcsolatba a bűnös szándék nem bizonyosodott be. Böle Dezső arra kérte a bíróságot, zárja ki a bizonyítékok közül a Kulcsár Attila telefonbeszélgetéseinek jegyzőkönyveit és az azokból származó összes információt. A gondatlanságból elkövetett államtitoksértés vádjával kapcsolatban az ügyvéd elmondta, nem következhetett be az a veszélyhelyzet, amely lehetővé tette volna, hogy illetéktelenek megismerjék a Bácskai János lakásában talált minősített iratok tartalmát.

Új és mégújabb eljárás

A büntetőperben első fokon a Fővárosi Bíróság Katonai Tanácsa, részben telefonlehallgatási jegyzőkönyvek alapján, nem jogerősen kimondta Bácskai János bűnösségét, és lefokozta a tábornokot, ám az ügy fellebbezések után a Fővárosi Ítélőtáblára került, ahol 2004 novemberében megalapozatlanság és eljárási szabálysértések miatt megsemmisítették az elsőfokú ítéletet és új eljárást rendeltek el. A tárgyalás február 22-én folytatódik, amikor az ítélet meghozatala előtt még szót kap Bácskai János.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.