Simon, Szimonetta
1 °C
12 °C

Kulcsár 'szeretett nagyot mondani'

2004.02.23. 13:35
Bácskai János, a maffiaellenes központ felfüggesztett vezetőjének perében hétfőn meghallgatták Kulcsár Attila egyik közeli munkatársát. A K&H Equities volt ágazatvezetője szerint Kulcsár időnként "azt sem tudta, mit beszél".
Az Állami Autópálya Kezelő Rt. korábbi vezérigazgatója helyett csak az ügyvédje, Jován László jelent meg hétfőn a Bácskai János ügyét tárgyaló bíróság előtt. Bitvai Miklóst a Kulcsár Attilával összefüggésben bűnpártolással vádolt dandártábornok, a Szervezett Bűnözés Elleni Koordinációs Központ felfüggesztett főigazgatójának büntetőperében idézték tanúnak hétfőre.

Jován László elmondta, ügyfele távolmaradásának oka, hogy házi őrizetben van, folyamatos orvosi kezelés alatt áll, a másik eljárás gyanúsítottjaként sértené érdekeit, ha a folyamatban lévő büntetőperben tanúként hallgatnák meg. A Fővárosi Bíróság Katonai Tanácsa ezek alapján nem hallgatja meg Bitvai Miklóst a Bácskai-perben.

"Az eredetit vagy a hamisat?"

A hétfői tárgyaláson tanúként hallgatták meg Tóth Róbertet, aki tavaly februártól a kereskedelmi üzletágat vezette a K&H Equitiesnél. A tanú Kulcsár Attilával folytatott telefonbeszélgetéseinek lehallgatási jegyzőkönyvével kapcsolatban elmondta: Csuka Lászlótól, a brókercég korábbi vezérigazgatójától azt hallotta, hogy a bank belső ellenőrzése manipulálhatja az iratokat, Kulcsár Attila pedig elmondása szerint attól tartott, hogy bizonyos iratok Szász Károly, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) elnöke kezébe kerülnek és ezt a bróker szerette volna megakadályozni.

Tóth Róbert - Kulcsár Attila más kollégáihoz hasonlóan - elmondta, hogy a bróker "szeretett nagyot mondani", továbbá, hogy nem látta át a pénzintézeti ügyvitelt, a banki folyamatokat. Időnként "Attila azt sem tudta, mit beszél" - fogalmazott a tanú.

Tóth Róbert megjegyezte: egyszer, amikor az ÁAK-val kapcsolatos szerződéseket kérte egyik kollégájától, az visszakérdezett, "melyiket, az eredetit vagy a hamisat?" A hétfői tárgyalásra idézték meg Kodela Lászlót, a MeH helyettes államtitkárát is, aki azonban csak kedden teszi meg tanúvallomását.

Tanúvallomást tesz a belügyminiszter

Kedden hallgatja meg a bíróság az ügyben Lamperth Mónika belügyminisztert, s az iratismertetést követően tartják meg a perbeszédeket, a pénteki tárgyaláson pedig várhatóan kihirdetik az elsőfokú ítéletet.

Bizonyíték Bitvai ártatlanságára
Az írásszakértő szerint Bitvai Miklósnak semmi köze azokhoz az iratokhoz, melyek miatt sikkasztással gyanúsítják a brókerbotrányban - mondta el az Állami Autópálya Kezelő Rt. (ÁAK Rt.) korábbi vezérigazgatójának ügyvédje újságíróknak hétfőn a bíróságon. "Ha kizáró bizonyíték születik, akkor ügyfelem vonatkozásában a nyomozást meg kellene szüntetni, de nincsenek illúzióim. Várunk az ügyészségre" - mondta Jován László ügyvéd, Bitvai Miklós védője, aki a Bácskai-perre érkezett a Fővárosi Bíróság Katonai Tanácsának Fő utcai épületébe.

A gyanú szerint Bitvai Miklós hamis iratok - a K&H brókercégének, a K&H Equitiesnek szóló megbízások - kiállításával követte el a sikkasztást.

"Álláspontunk szerint ezzel Bitvai Miklós vonatkozásában az alapos gyanú megdőlt" - jegyezte meg az ügyvéd. Az ÁAK Rt. egykori vezérigazgatója a Kulcsár Attila, Rejtő E. Tibor K&H Bank-elnök és társai ellen folyó nyomozás során volt előzetes letartóztatásban, majd óvadék ellenében megszüntették fogva tartását és jelenleg házi őrizetben van.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Értékeljen, nyerjen!

Van kedvenc légitársasága? Írja meg véleményét itt!