Miklós
-7 °C
2 °C

Bácskai mégsem találkozott Kulcsárral?

2003.07.25. 18:06
Sem Bácskai János, sem ügyvéde nem kíván nyilatkozni az után, hogy a Szervezett Bűnözés Elleni Koordinációs Központ vezetőjét felfüggesztették, és a Budapesti Katonai Ügyészség büntetőeljárást indított ellene hivatalos személy által elkövetett bűncselekmény alapos gyanúja miatt. A dandártábornok cáfolja a pénteki Színes Mai Lapban neki tulajdonított nyilatkozatot.
Bácskai János dandártábornoknak nincs kidolgozott teóriája az ellene folyó eljárás okairól - közölte az MTI-vel Ilcsik Sándor ügyvéd pénteken. "A pénteki Színes Mai Lapnak védencem nem adott interjút, mert az ellene folyó nyomozást államtitokká minősítették" - mondta az MTI-nek a Szervezett Bűnözés Elleni Koordinációs Központ felfüggesztett főigazgatójának védőügyvédje. Hozzátette: a dandártábornok kizárólag annak megjelentetésére adott felhatalmazást, hogy valótlan az az állítás, miszerint kiadatási őrizetbe vétele előtt Bécsben találkozott volna a K and H Equities sikkasztás gyanújával Bécsben fogva tartott brókerével, Kulcsár Attilával.

Ilcsik Sándor tájékoztatása szerint az sem igaz, hogy Bácskai Jánosnak az eljárás okait illetően "kidolgozott teóriája" lenne, mely szerint Tóth András a Miniszterelnöki Hivatal titkosszolgálatokat felügyelő politikai államtitkára kezdeményezte volna személyes, vagy politikai okokból az ellene folyamatban lévő büntetőeljárást.

A védőügyvéd kijelentette: az viszont igaz, hogy a felfüggesztett főigazgató ellen a Budapesti Katonai Ügyészségen hivatali bűncselekmény miatt büntetőeljárás van folyamatban, és ezzel összefüggésben a belügyminiszter jogkörében eljáró államtitkár a büntetőeljárás időtartamára felfüggesztette beosztásából.

A védőügyvéd közölte: "sem Bácskai János dandártábornok sem én nem kívánok az ügy részleteit illetően nyilatkozni, ezt egyébként az eljárás jellegéből adódóan sem tehetnénk, mivel a legfőbb ügyész államtitokká minősítette a nyomozást".

Ilcsik Sándor az MTI-nek azt is elmondta, hogy jogi lépéseket kezdeményeznek a Színes Mai Lappal szemben, ha a napilaphoz eljuttatott nyilatkozatot (lásd keretes írásunkban) teljes terjedelmében nem teszik közzé.

A Belügyminisztérium vezetése a Szervezett Bűnözés Elleni Koordinációs Központ főigazgatójának vezetői megbízatását július 24-i hatállyal azért függesztette fel, mert a Budapesti Katonai Ügyészség büntetőeljárást indított ellene hivatalos személy által elkövetett bűncselekmény alapos gyanúja miatt.

Pál Tibor, a Belügyminisztérium politikai államtitkára a döntés után az MTI-nek elmondta: a dandártábornok átvette a felfüggesztéséről szóló határozatot. A nyomozásról azonban ő sem kívánt felvilágosítást adni. A legfőbb ügyész a Belügyminisztériumot hétfőn tájékoztatta levélben arról, hogy a Budapesti Katonai Ügyészség hivatalos személy által elkövetett bűncselekmény alapos gyanúja miatt büntetőeljárást indított Bácskai János dandártábornok ellen.

Bácskai tagadja a Színes Mai lapban megjelenteket
- Nem felel meg a valóságnak, hogy készséggel álltam volna a lap rendelkezésére, ezzel szemben igaz az, hogy háttérbeszélgetést folytattam a cikk szerzőjével.
- Nem felel meg a valóságnak, hogy nekem az eljárás okait illetően kidolgozott teóriám van, mely szerint Tóth András, a Miniszterelnöki Hivatal titkosszolgálatokat felügyelő politikai államtitkára kezdeményezte volna személyes vagy politikai okokból az ellenem folyamatban lévő büntetőeljárást. Ilyet nem állítottam.
- Nem felel meg a valóságnak, hogy arra hivatkoztam volna, mely szerint lehallgatott telefonbeszélgetést jegyzőkönyveit csatolta volna az államtitkár az ügyészségi ügy irataihoz.
- A beszélgetésen elhangzottakból mindössze annak megjelentetésre adtam felhatalmazást, hogy a híresztelésekkel szemben nem felel meg a valóságnak, hogy én kiadatási őrizetbe vétele előtt Bécsben találkoztam volna Kulcsár Attilával.
- Fentiekből következően az interjú ténye és a nekem tulajdonított fenti állítások nem felelnek meg a valóságnak. Feltételezem, hogy szerkesztési tévedés folytán kerültek más információk olyan megvilágításba, mintha azokat én hoztam volna a lap tudomására.
- Megfelel a valóságnak, hogy ellenem a Budapesti Katonai Ügyészségen hivatali bűncselekmény gyanúja miatt büntetőeljárás van folyamatban és ezzel összefüggésben a belügyminiszter jogkörében eljáró államtitkár a büntetőeljárás időtartamára felfüggesztett beosztásomból. Az ügy részleteit illetően nem kívánok nyilatkozni, ezt egyébként az eljárás jellegéből adódóan sem tehetném.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!