Ágnes
-13 °C
0 °C

Bácskai büntetőperében Kulcsár is tanúskodik

2004.10.01. 18:02
November folytatódik az első fokon hivatali visszaélés miatt elmarasztalt Bácskai János dandártábornok büntetőpere. A februári ítélet szerint Bácskai János tudott a Kulcsár Attila által elkövetett pénzügyi visszaélésekről.
Kulcsár Attilát tanúként hallgathatja meg a Fővárosi Ítélőtábla a Katonai Ügyészség indítványára Bácskai János büntetőperének novemberi tárgyalásán, mondta a tábla büntetőkollégiumának vezetője az MTI-nek pénteken.

Hivatali visszaélés miatt marasztalták el

"A Fővárosi Ítélőtábla Bácskai János ügyében másodfokon eljáró tanácsához Kulcsár Attila tanúkénti meghallgatására vonatkozó bizonyítási indítvány érkezett a Katonai Fellebbviteli Ügyészségtől. A Bácskai ügyében eljáró bírák pénteki tanácsülésükön úgy határoztak, hogy november 10-re és 17-re tűzik ki a nyilvános tárgyalást a tábornok büntetőperében. Akkor döntenek majd az ügyben másodfokon benyújtott bizonyítási indítványokról is" - mondta Czine Ágnes.

Bácskai János dandártábornokot a Fővárosi Bíróság Katonai Tanácsa a Kulcsár-üggyel összefüggésben első fokon hivatali visszaélés miatt marasztalta el. Bácskai János a vádbeli cselekmények idején, 2003 június-júliusában a Szervezett Bűnözés Elleni Koordinációs Központ főigazgatója volt.

A vád és a védelem fellebbezett

A februárban kihirdetett nem jogerős ítélet szerint a tábornok Kulcsár Attilával folytatott telefonbeszélgetéseinek lehallgatási jegyzőkönyvéből logikailag az következik, hogy Bácskai János tudott a bróker által elkövetett pénzügyi visszaélésekről, ismerte Kulcsár Attilának a bűncselekményre utaló iratok eltüntetésére vonatkozó szándékát, továbbá időt akart nyerni az ügy kipattanása előtt és ennek érdekében hivatali helyzetével visszaélve fel is lépett. A tábornok félinformációkat adott a rendőrségnek, illetve feletteseinek, és éppen Kulcsár Attila tevékenységét hallgatta el.

A nem jogerős ítéletben hivatali visszaélés miatt lefokozással sújtotta a Fővárosi Bíróság Katonai Tanácsa a dandártábornokot. Ugyanakkor felmentette a gondatlanságból elkövetett államtitoksértés vádja alól. Bácskai János az eljárás során mindvégig ártatlanságát hangoztatta. Az elsőfokú ítélet ellen februárban a vád és a védelem egyaránt fellebbezett, így került másodfokon a Fővárosi Ítélőtáblára a maffiaellenes központ egykori vezetőjének büntetőügye.

A Magyar Nemzet, a csütörtökön ügyészségi indítványra előzetes letartóztatásból házi őrizetbe került, milliárdos sikkasztással gyanúsított brókerről a múlt héten azt írta: terhelő vallomást tett az ügyészek előtt Bácskai Jánosra, továbbá Ferenczi Lászlóra, az ORFK bűnügyi igazgatójára, Molnár Csabára, a szervezett bűnözés elleni igazgatóság pénzmosás elleni osztályának egykori vezetőjére és Papp Csabára, az igazgatóság gazdasági bűnözés elleni osztályának volt vezetőjére.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.