Melinda, Vivien
2 °C
8 °C

Bácskai ellen államtitoksértés a gyanú

2003.11.17. 06:57
A katonai ügyészség várhatóan megszünteti a bűnpártolás gyanújával indított eljárást Bácskai János ellen. A maffiaellenes központ állásából felfüggesztett vezetője ellen államtitoksértés miatt valószínűleg vádat emelnek - írja hétfői számában a Magyar Hírlap.
A katonai ügyészség álláspontja szerint nem követett el bűnpártolást a Szervezett Bűnözés Elleni Koordinációs Központ állásából júliusban felfüggesztett vezetője, aki többször találkozott Ausztriában Kulcsár Attilával, a K&H Equities többmilliárdos sikkasztással gyanúsított volt álbrókerével Ausztriában.

Nem zárta a szigorúan titkos iratot

Kedden viszont várhatóan vádat emelnek Bácskai ellen államtitoksértés miatt. Ugyanis államtitkot tartalmazó dokumentumokat találtak a tábornok otthoni íróasztalán egy házkutatás során.

A törvény értelmében a szigorúan titkos iratot csak a széfben tarthatta volna a dandártábornok, aki akkor hagyta az asztalán a dokumentumokat, amikor egy ügyészségi meghallgatásra ment.

Bácskai János ellen hivatalból indult büntetőeljárás lehallgatott telefonbeszélgetései alapján július 18-án. Bácskait állásából a belügyminiszter függesztette fel nem sokkal ezután. Lamperth Mónika a tábornok felmentéséről a Magyar Hírlapnak korábban úgy nyilatkozott: Bácskai nem tájékoztatta őt ausztriai útjairól.

"Fideszesnek vagyok kikiáltva"

Bácskai a Színes Mai Lap szerint korábban azt nyilatkozta: az ellene indított eljárás hátterében Tóth András áll. "Szálka vagyok a polgári titkosszolgálatokat irányító politikai államtitkár szemében" - mondta -, "fideszesnek vagyok kikiáltva, engem tartanak a Fidesz utolsó bástyájának, mivel még az Orbán-kormány idején kaptam a kinevezésemet" - fogalmazott. Bácskai elismerte, hogy kapcsolatban állt Kulcsár Attilával. Közölte, hogy bűncselekményre utaló körülményeket talált Kulcsár "dolgaiban", és ezt jelentette feletteseinek. A Kulcsár ügyében eljáró illetékesek egyike sem tudott Bácskai jelentéséről.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.