Ambrus
-7 °C
3 °C

Fideszes kavarás állhat Bagó veszte mögött

2006.03.20. 09:35
Az MDF-es jelölttársát megfenyegetett Bagó Zoltán fideszes képviselő akciójának hátterében egy, a helyi újságban megjelent névtelen levél állt. A visszaléptetett Bagó jobboldali támadást sejtett a háttérben, de arra nem gondolt, hogy az MDF-es Romsics Imre helyett a helyi pártszervezet elnöki posztját előtte betöltő politikus támadhatta meg.

Bagó Zoltán fideszes képviselő egy február 28-i telefonbeszélgetésen egzisztenciájában fenyegette meg MDF-es riválisát, a múzeumigazgató Romsics Imrét, ha nem lép vissza. A szakmai kvalitás önmagában kevés, a politikai kapcsolatok is számítanak, fejtegette Bagó.

A rögzített telefonbeszélgetés nem maradt következmények nélkül. Órákkal annak nyilvánosságra hozatala után már nem ő volt a Fidesz kalocsai jelöltje, Orbán Viktor pártelnök közleményben kért bocsánatot Dávid Ibolya MDF-elnöktől.

Miért beszélt a bemikrofonozott Romsiccsal?

Az első nyilatkozatok után úgy tűnt, hogy a fideszes jelöltek a pártközpontból kapták feladatul: beszélgessenek el az esélyesebb demokrata fórumos jelöltekkel a lehetséges visszalépésről, Bagó azonban túlteljesítette feladatát.

Romsics nem tartozik az esélyes MDF-es jelöltek közé. A városban az MDF soha, még 1990-ben sem tudott nyerni, önálló jelöltet utoljára 1994-ben állított. Romsics, habár az önkormányzati választásokon kétszer is indult, országgyűlési képviselőjelöltként most debütál. A demokrata fórum alapító tagja ugyan, de 1992-ben magánéleti okokból kilépett a pártból, és nem is lett újra a tagja. A helyi felmérések szerint Bagónak a jobboldali rivális indulásával együtt is meglett volna a győzelemhez szükséges hatvan-hatvanöt százalékos támogatottsága. Mindez megkérdőjelezi annak a spekulációnak a hitelességét, hogy a fideszeseknek a pártvezérkar utasítására kellett volna elbeszélgetni az esélyes MDF-es jelöltekkel.

Telhetetlen volt Bagó, és még a vártnál is nagyobb győzelmet akart aratni? Vagy más állt a beszélgetés hátterében?

Az MDF-es jelölt által rögzített beszélgetésen is elhangzik, hogy Bagó egy névtelen levél miatt kereste meg Romsics Imrét, mivel a Kalocsai Néplapban megjelent írás mögött őt sejtette.

Névtelen levél az állóvízbe

A lap Pró & Kontra rovatában, "Nyílt levél dr. Bagó Zoltánhoz" címmel február 17-én, tizenegy nappal a Bagó-Romsics telefonbeszélgetés előtt jelent meg az olvasói levél (Név és cím a szerkesztőségben)).

A levélíró hét kérdésre várta a fideszes jelölt válaszát. 1. Miért halmozza "tudatosan" az állásokat (Bagó országgyűlési, megyei közgyűlési és városi képviselő, a Fidelitas alelnöke, a helyi Fidesz elnöke, a megyei közgyűlés és az országgyűlés több bizottságának a tagja)? 2. Miként tudja összeegyeztetni a feladatait? 3. Ki állja afrikai vadászatainak költségeit? 4. Igaz-e, hogy verekedésekbe keveredik Kalocsa szórakozóhelyein? 5. Igaz-e, hogy kommunistázza a szocialistákat, noha jó viszonyban van néhány MSZP-ssel. 6. Igaz-e, hogy a Fidesz és a Fidelitas közötti alku eredményképp jutott 2002-ben a parlamentbe? 7. Igaz-e, hogy céljait még elvbarátain átlépve is képes érvényesíteni?

Név nélküli köztiszteletben állók

A Kalocsai Néplap a 18 ezer 700 lelket számláló Bács-Kiskun megyei város egyik lapja, hétről hétre 3200-3500 példányban fogy. A helyiek szerint balra húz, ahogy Kalocsa városa is, bár a választást a jobboldal reményei szerint a környező konzervatív települések döntik el, ahogy történt ez 1998-ban és 2002-ben is.

Hogy mekkora erő egy helyi lap és mennyire szíven ütötte a helyi Fideszt a névtelen levél azt bizonyítja, hogy Bagó Zoltán nem elégedett meg a lapban való válasszal. "Ötvennyolc köztiszteletben álló, hiteles, kalocsai, pártonkívüli", de név nélkül maradó lokálpatrióta nyílt levélben tiltakozott a Kalocsai Néplap módszerei ellen. A szöveget a Fidesz aktivistái az akkor még a párt jelöltjének számító Bagó szórólapjaival együtt dobták be a város postaládáiba.

Feltörekvő Bagó

Bagó közben lázasan kereste a névtelen levél szerzőjét, és az MDF esélytelen jelöltjében vélte megtalálni. Úgy gondolta, hogy a támadás jobboldalról érte, noha a lapban megjelent válasza inkább a névtelen levelet lehozó újságot és Alföldi Albert szocialista jelöltet vette célba. Nem is kapizsgált rossz helyen, mert tényleg a jobboldalról támadták, csakhogy a tettest saját pártján belül kellett volna keresnie.

Kalocsát Tóth István 1998-ban és 2002-ben is hozta a Fidesznek (és az akkor a nagyobb jobboldali párttal közösen induló MDF-nek). A mérnök-vállalkozó ennek ellenére azon kevesek egyike, akik győztesként sem kaptak újra bizalmat a párttól. A hivatalos magyarázat szerint vagyonnyilatkozata nem stimmelt tényleges vagyoni helyzetével, valójában nem tartozott az agilis politikusok közé, mára ki is kopott a helyi Fideszből, jövőjét a vállalkozásai igazgatásával képzeli el.

Bagó a Fidesz egyik feltörekvő tagja, akinek a történtek ellenére is nagy politikai jövőt jósolnak. A pártba huszonegy évesen, 1996-ban lépett be, 2003-ban az európai parlamentbe megfigyelőként delegálták, ugyanabban az évben Washingtonban tanulmányozta az amerikai közigazgatási rendszert. Képviselői mandátumát - a névtelen levél állításának megfelelően - a Fidesz és Fidelitas közötti alkunak köszönheti, bár ehhez nem kell nagy nyomozást folytatni, elég a parlament honlapján található önéletrajzába beleolvasni.

Bagó nyertes, Farkas vesztes

Bagó felemelkedésével egy időben vesztette el befolyását a 2003-ig a Fidesz helyi elnöki posztját betöltő, most 65 éves Farkas Gergely. Az újabb elnökjelölést már nem vállalta Bagó ellenében, inkább egyik pillanatról a másikra eligazolt a lajosmizsei Fideszbe, ahol egyszerű tagként szolgálja a pártot, közben tagja Kalocsa közgyűlésének. Politikai ambíciói nincsenek, idén nem jelölteti magát új tisztségbe.

Informátorunk szerint a városban négy-öt ember tud arról, hogy ki írta a névtelen levelet. Köztük Csapai Lajos, a Kalocsai Néplap főszerkesztője, aki legfeljebb a bíróság előtt mondaná meg, hogy kitől kapta a levelet.

A névtelen levél írójának agyafúrt embernek kellett lennie. A város baloldali lapjában publikálta kérdéseit, ugyanakkor a Bagóval illetett vádak egy része - a Fidesz és a Fidelitas közti alku eredményeként lett képviselő, céljai elérése érdekében elvbarátain is képes átlépni - egy baloldali embert hidegen hagyna.

Több kalocsai politikust is megkérdeztünk, hogy megtudjuk, ki írta a levelet. A választ egyikük sem tudta, és határozottan tagadták, hogy esetleg köreikből került volna ki a szerző. Egy ember volt, aki kérdésünkre kitérő válaszokat adott: Farkas Gergely, az önkéntes száműzetésbe vonuló egykori kalocsai Fidesz-elnök, Bagó Zoltán elődje.

Farkastól ilyen válaszokat kaptunk az ötször feltett, "Ön írta a névtelen levelet?"-kérdésre: "Spekulációk vannak, bárki írhatta a levelet"; "Annak állhatott érdekében a levél megírása, aki meg akarta tudni, hogy a benne foglaltak valóban megtörténtek-e"; "Ártatlan kérdések voltak, a városban amúgy is terjedtek pletykaszinten, egy részüknek könnyen utána lehet nézni, és kiderül, hogy valóban úgy vannak"; "Ne írjon ezekről a dolgokról".

Bagó visszahívását követően a Fidesz helyben nem tudott új jelöltet állítani, ezért ejtőernyősként a tősgyökeres budapesti Semjén Zsoltot dobta a körzetbe, akinek életrajzában egyetlen vidéki helyszín sem szerepel.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.