Antal, Antónia
-7 °C
0 °C

A bálnavadászatért lobbiznak a japánok Magyarországon

2004.05.05. 14:53
Egy japán delegáció lobbizott a napokban a Környezetvédelmi Minisztériumban, azt akarják elérni, hogy Magyarország álljon a bálnavadászok oldalára, vagy legalább mutasson passzivitást a bálnavadászati tanácsban. A Greenpeace szerint a japánok különféle kedvezményekkel, segélyekkel próbálják magukhoz édesgetni a vadászatot ellenzőket. A Külügyminisztérium szerint Magyarország elkötelezetten bálnapárti.
A világ legnagyobb bálnavadászflottájával rendelkező Japán nem tett le arról, hogy megfordítsa a Nemzetközi Bálnavadászati Tanácsban (IWC) számukra kedvezőtlenül alakult szavazati arányokat. Az ötvenegy tagból huszonhatan a vadászat ellen, huszonöten mellette szavaznak. Lobbicsapatuk a napokban meglátogatta a szervezethez nemrégiben csatlakozott Magyarországot is.

Úgy tudjuk, a héten egy japán delegáció vendégeskedik Magyarországon, és sorra járja a minisztériumokat, hogy megpróbálja késleltetni a tanácshoz csatlakozó okirat elküldését. Mindezt azért, hogy Magyarország ne tudjon részt venni az idei nemzetközi fórumon, illetve ha mégis ott lesz, ne szavazzon a bálnák védelmében. A környezetvédelmi tárcától megtudtuk, náluk már járt a delegáció, és a napokban ismét ellátogatnak a minisztériumba. A Japán Nagykövetség nem tud arról, hogy kormányzati delegáció lenne hazánkban az ügyben, azt viszont nem zárták ki, hogy "szakemberek, vagy magánemberek" lobbiznának a bálnavadászat mellett.

A külügy késlekedik

Magyarország februárban csatlakozott a tanácshoz, és noha az erről szóló kormányrendelet nem tesz említést a magyar álláspontról, Tóth Tamás külügyi szóvivő az Indexnek elmondta, az ökológiai egyensúly fenntartása érdekében és az EU-val azonosan vallott külpolitika miatt hazánk egyértelműen ellenzi a bálnavadászatot. Ugyanakkor tény, hogy a Külügyminisztérium eddig nem küldte el a csatlakozó okiratot, így egyelőre nem szavazhatunk a tanácsban.

Tóth Tamás szerint a az EU-csatlakozás miatt csak ezekben a napokban juttatják el az IWC-hez a csatlakozó okiratot. A késlekedést egy neve elhallgatását kérő minisztériumi tisztviselő azzal indokolta, hogy az elmúlt hónapokban Magyarország nem akart konfliktust Japánnal, de EU-tagként már erősebb ellenállást tanúsíthat az ügyben.

Megvásárolják a szavazatokat

Japán mindent megtesz azért, hogy maga mellé állítsa a tanács "gyenge" tagjait. Néhány hónapja a Greenpeace azzal vádolta a japán kormányt, hogy a külföldi fejlesztési segélyeket a Nemzetközi Bálnavadászati Tanácsban szavazatok vásárlására költi. Nemes Noéminek, a Greenpeace kampányszervezőjének az Indexnek elküldött közleménye szerint ennek tudható be, hogy például Mongólia, Panama, Guinea, Gabon, Benin, az Ulau-szigetek és Antigua rendszeresen Japánnal együtt szavaz a tanácsban.

Nem vadászat, kutatás

A világ legnagyobb bálnavadászai Japán mellett Norvégia és Izland. Izlandot tavaly augusztusban Washington azzal fenyegette meg, hogy kereskedelmi embargót vezet be ellene, ha nem vonja vissza a bálnavadászat felújítására kiadott engedélyeket. A bálnavadászok különféle módon kerülik meg a vadászatot tiltó egyezményeket, például az egyébként engedélyezett "tudományos kutatás" címén ölik le az óriási emlősöket.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.