Ferenc, Olívia
-2 °C
4 °C

Betiltsák-e a jövőben a hungarista tüntetéseket?

2004.09.15. 13:27
Az igazságügy-miniszter szerint érdemes megfontolni a gyülekezési törvény módoítását, hogy adott esetben a hatóságoknak jogában állhasson megtiltani egy-egy rendezvényt. A kérdésről csütörtökön négypárti konzultáció tartanak a parlamenti pártok. A találkozót kezdeményező MSZP-nek a kéthamados törvény megváltoztatásához elég lenne meggyőznie a Fideszt, viszont koalíciós partnere hajthatatlan.
A gyülekezési törvény további módosítása már alkotmányossági aggályokat vetne fel, mondta Halmai Gábor alkotmányjogász az Indexnek, azzal kapcsolatban, hogy Bárándy Péter szerint meg kell fontolni a gyülekezési törvény módosítását oly módon, hogy a rendőrség is mérlegelhesse, megtiltson-e egy rendezvényt.

A rendőrség a jelenlegi törvények szerint nem mérlegelheti a gyülekezést bejelentők céljait, ugyanakkor megtagadhatja az engedélyt, amennyiben a közlekedés nagymértékben korlátozná a megmozdulás. Október 15-ére a nyilasok hatalomátvételének évfordulójára időzítve, a Magyar Jövő Csoport (MJCS) demonstrációt szervez a Terror háza elé, amely annak idején a Nyilaskeresztes Párt központjaként működött.

Előzetes cenzúra

Az 1947. évi XVIII. törvény, 4. cikk
Magyarország, amely a Fegyverszüneti Egyezmény értelmében intézkedett magyar területen minden fasiszta jellegű politikai, katonai avagy katonai színezetű szervezetnek, valamint minden olyan szervezetnek feloszlatása iránt, amely az Egyesült Nemzetekkel szemben ellenséges propagandát, ideértve a revizionista propagandát, fejt ki, a jövőben nem engedi meg olyan e fajta szervezeteknek fennállását és működését, amelyeknek célja az, hogy megfossza a népet demokratikus jogaitól. Forrás: 1000 év törvényei
A magát hungaristának valló MJCS tüntetésének apropóján vetődött fel, hogy betiltható-e egy rendezvény. Halmai Gábor szerint az előzetes cenzúrához lenne hasonlítható, ha a rendőrség az alapján akarna megtiltani egy rendezvényt, hogy mik történnek majd ott. Amennyiben viszont a már zajló megmozduláson törvénytelenségek történnek, a hatóságnak joga van, sőt kötelessége beavatkozni, és feloszlatni az eseményt, mondta Halmai.

Csütörtökön a négy parlamenti párt egyeztet az alkotmányban rögzített szabad gyülekezést biztosító gyülekezési törvényről. Az MSZP a maga részéről abban érdekelt, hogy semmiféle fasiszta szervezet ne vonulhasson az utcára, és ilyen szervezeteket ne is lehessen megalakítani, mondta érdeklődésünkre Juhász Gábor frakcióvezető-helyettes. Bárándy Péterrel együtt a négypártin el aklarják fogadtatni a másik három párt képviselőivel, hogy a gyülekezési törvényt az 1947-es Párizsi békeszerződés 4. cikkelyével hozzák szinkronba.

MSZP az MDF-fel, a Fidesz az SZDSZ-szel azonosan látja

A Fidesz szerint viszont nem a törvénymódosítás a megoldás az ilyen szervezetek megmozdulásainak megtiltásához. Répássy Róbert az Indexnek azt mondta, ez egy tizenöt éves jogszabály, ami csak most okoz problémát. Szerinte alkotmányos mederben lehet tartani a kérdést, a hungaristák megmozdulása ügyében viszont a felelősség áthárítása történik. A rendőrség megpróbálja a jogalkotókra hárítani a felelősséget. Hétfőn a parlamentben Dávid Ibolya az MDF elnöke a megmozdulás betiltását követelte.

Úgy tudjuk, az SZDSZ elzárkózik a gyülekezési törvény módosítása elől. Korábban Kuncze Gábor, a párt elnöke úgy vélte, a sokak által hangoztatott törvénymódosítások csak tüneti kezelést jelentenének, "higgadtan le kell ülni, és mindenkinek határozottan fel kell lépnie az ilyen nézetek ellen".

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.