Irén, Írisz
6 °C
16 °C

Bácskai tagad, Kulcsár hallgat

2005.10.03. 15:42
Nem érzi magát bűnösnek Bácskai János. A maffiaellenes központ volt vezetője nem tagadja, hogy kapcsolatban állt Kulcsár Attilával, de kétli, hogy szabályt sértett volna. Elsőfokon elítélték, másodfokon azonban a tárgyalás megismétléséről döntöttek.

Tagadta az ellene felhozott vádakat Bácskai János, a maffiaellenes központ korábbi vezetője büntetőpere megismételt első fokú tárgyalásán Szegeden. A katonai ügyészség vádirata szerint Bácskai János dandártábornok Kulcsár Attilával kapcsolatban hivatalos személyként bűnpártolást követett el. Az eljárásban gondatlanságból elkövetett államtitoksértés vétségével is vádolják Bácskai Jánost, ez azonban nincs összefüggésében a Kulcsár-üggyel.

Az iratokért aggódott

"Nem érzem bűnösnek magam" - jelentette ki a bíróság előtt Bácskai. Mint mondta, Kulcsár Attilával 2003 június elején ismerkedett meg, aki ezt követően kereste meg a Pannonplast-üggyel kapcsolatban. Ezt követően három-három alkalommal találkozott Magyarországon és Ausztriában a férfival.

Második személyes találkozójuk alkalmával az álbróker tájékoztatta, hogy különböző érdekcsoportok eltüntethetik vagy manipulálhatják a Pannonplast-üggyel kapcsolatos iratokat a K&H Banknál. "Ha ez megtörténik, az igazságot soha nem lehet kideríteni" - idézte Kulcsár Attila szavait a tábornok.

Ma is ezt tenné

Bácskai János közölte, a Kulcsár Attilával folytatott beszélgetés időpontjában tudomása volt arról, hogy az Országos Rendőr-főkapitányságon a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének feljelentése alapján eljárás folyik a Pannonplast-üggyel kapcsolatban. Ezért a szolgálati utat betartva, értesítette Papp Csabát, az ORFK Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatóságának főosztályvezetőjét arról, hogy a Pannonplast-üggyel kapcsolatos dokumentumokat veszély fenyegeti, de tudomása szerint azok még megtalálhatók a bankban.

A dandártábornok elmondta, nem adott utasítást a rendőrségnek, pusztán a birtokába jutott információkat közölte. Számára "kifejezetten terhes" volt a Kulcsár Attilával folytatott beszélgetés, azonban az iratok eltűnéséért, bizonyos fokig felelősnek érezte volna magát, ezért döntött az ORFK értesítése mellett.

"Ma is tájékoztatnám a rendőrséget" - mondta.

Kulcsár hallgat

Kulcsár Attila, akit tanúként hallgattak meg az ügyben, a kérdések többségére nem válaszolt. Elmondta azonban, a tábornokot 2003 tavaszán, valamikor májusban ismerte meg egy, Kelemen László ügyvéd lakásán rendezett vacsorán, amelyen részt vett Kodela László, a Miniszterelnöki Hivatal vesztegetéssel vádolt volt helyettes államtitkára is. A találkozó megszervezett esemény volt, amelyen Kulcsár Attila fel szerette volna tárni Bácskai János előtt a K&H ügyet. Későbbi találkozóikról Julcsár nem beszélt.

Az ügy szerdán folytatódó tárgyalásán tanúként hallgatják meg a K&H Equities Rt. és a PSZÁF alkalmazottait, valamint Kodela Lászlót és Bitvai Miklóst, az Állami Autópálya-kezelő Rt. volt vezetőjét.

A Bácskai ellen indult büntetőperben első fokon eljárt Fővárosi Bíróság Katonai Tanácsa nem jogerősen kimondta Bácskai János bűnösségét, és lefokozta a dandártábornokot, ám az ügy fellebbezések után a Fővárosi Ítélőtáblára került, ahol 2004 novemberében megalapozatlanság és eljárási szabálysértések miatt megsemmisítették az első fokú ítéletet és új eljárást rendeltek el.

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.

Egzotikus körutazások!

Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.