Vince, Artúr
-11 °C
-1 °C

Érvénytelen szavazattal a béklyóban bénuló ideálokért

2006.03.18. 21:52
Adjunk le érvénytelen szavazatot a parlamenti választáson áprilisban. Erre bíztat a Humanista Mozgalom és a harmadik Békejel akcióhoz kapcsolódó féltucatnyi szervezet. Az iraki háború miatt indult nemzetközi békenapon a Hősök terén 3500 fáklyagyújtó és vagy ezer nézelődő és fotózni vágyó gyűlt össze.

Délben még bajok vannak a Békejel feltöltöttségével: 858 fáklyás hiányzik a tervezett 3700-ból. Pedig már március elején végigsöpört a hír aktivista berkekben: veszélyben a Békejel. " Nélküled elmarad az idén a Békejel, vagy az egyharmada üres lesz. Bevállalod? Segíts nekünk 15 ismerősöd vagy ismeretlen meghívásával a Békejelbe: légy te is szektorfelelős! Ha eddig fáklyás szerettél volna lenni, és fontos neked, hogy legyen hol fáklyát tartani, most jött el az idő, hogy egyel többet vállalj!" - próbál az értelemre hatni egy szervezőhöz közelálló újságíró.

Rövid kutatómunka után kiderül, jó ideje lehet érzékelni, hogy zavarok vannak a békevágyban, csak nem figyeltem. Az ATTAC Magyarország nem is vesz részt a mostani akcióban. Mozgalmi és világnézeti nézeteltéréseik adódtak a Humanista Mozgalommal, mely egyre inkább a "saját építésére használja fel az emberek békevágyát". Az idei békejelet például mindenféle erőszak ellen szervezi. Az ATTAC viszont ezt "álhumánus, félrevezető üzenetnek" tartja. "Spartacusnak, Dózsa Györgynek nem volt joga a rabszolgatartó és a feudális önkény ellen lázadni?"

Várady Tibor, a Humanista Párt elnöke, a Békejel szóvivője viszont szeretetmisztikában utazott. "Az erőszakmentesség egy különös módszer, amely a lelkiismeretre hat, amely az ellenfelet nem legyőzni akarja, hanem a szeretet ereje által átformálni".

A humanizmus lesújt

Ez a harmadik békejel, az "iraki háború kitörésének harmadik évfordulóján". Elődeihez hasonlóan ez is "megbékélés atmoszféráját sugározza", viszont a választási évre tekintettel azt mondják a politikusoknak: "Nem szakítottál az erőszakkal? Hát akkor én szakítok veled. És kiadom az 'Állj ki az erőszak ellen: szavazz érvénytelenül és szerveződj!' jelszót."

De még magasztosabban is megélhető. "Ezzel az elvvel átültetjük a gyakorlatba a Henry David Thoreau által szépen megfogalmazott, majd később Mahatma Gandhi és Martin Luther King által is átvett gondolatot: "A rosszal való együttműködés megtagadása ugyanolyan erkölcsi kötelesség, mint a jóval való együttműködés."

Az akcióhoz csatlakozó szervezeteknek, többek között a Rügyecskék Alapítványnak, Kurdisztáni Kulturális és Információs Irodának állítólag "elege van a közéletet bénító és megfagyasztó 'kisebbik rossz' zsaroló politikájából". Az érvénytelen szavazattal "fel akarja szabadítani a kisebbik rossz logikájának béklyóiban megbénuló jószándékot és ideálokat." A Védegylet részt vett ugyan a Békejelben, de ezzel a kezdeményezéssel nem ért egyet.

És közben jaj a politikusoknak, "Még ha nem is befolyásoljuk az idei választásokat düntő módon: de tanulják meg, hogy van "büntetés".

Ápold az új értékrendet belsődben

Ezzel persze még nem jön el a Kánaán. "Civilkedj. Alapíts, írj alá, tüntess, szervezz, fénymásolj, terjessz, kerekasztalozz, csatlakozz, írj, alkoss. Válts szemléletet, ápold az új értékrendet a bensődben és mindennapi életedben. Indulj az önkormányzati választásokon." (Várady egyébként a közelmúltban nyugodott bele, hogy pártja nem tudott jelöltet állítani az áprilisi választáson. Nem boldogultak az ajánlószelvényeket gyűjtésével. Szerinte a nagy pártok túlgyűjtötték a terepet, hogy másnak ne jusson.)

Vetek egy utolsó pillantást a Békejel feltöltöttségi állapotára, és elindulok. Előtte a biztonság kedvéért magamhoz veszek egy gondolatot a Humanista Mozgalom alapítójától, Mario Luis Rodríguez Cobostól, aki mára búcsút mondott mozgalmának, és egy Mendoza nevű kis településen él "közel a hófedte Andok csúcsaihoz". "Azt hiszem, valami nagyszerű dolog fog történni, amikor az emberi lények megtalálják az Értelmet, amit oly sokszor elvesztettek, és oly sokszor újra megtaláltak a történelem fordulóiban."

Egy menet négyezer plusz áfa

#alt#

A Hősök terén fél hat tájban körülbelül olyan hangulat van, mintha a Szigeten kora délután egy helyre tennék a civilszigetet, az afrikafalut meg a hobbiakrobatákat és -csepűrágókat . Csak éppen itt hideg van. Viszont mint a meghívó ígérte, a szóvivők a 41 méter magas daruskocsi közelében állnak a média rendelkezésére a rendezvény ideje alatt. "Költségtérítés ellenében használhatja a média is: egy menet 4000 Ft + ÁFA." Fair trade kávézó, ahol mindenki annyit fizet, amit méltányosnak gondol, amikor a termelőre gondol.

Az akció kezdetéig inkább a Műcsarnok presszójában olvasgatom a helyszínen beszerzett Háborúfüggők című képregényt, melyben Joel Andreas immár magyarul rántja le a leplet az Egyesült Államok fegyverkezésről.

"A jóóó hadi szááállítónak
De jóól vagyon dolga" - járja a pénztőke.

Eléggé didaktikusnak tűnt az egész. Ha valaki túl bonyolultnak találná, a kiadó oldaláról hamarosan letölthető egy tanároknak szóló útmutató, minden fejezet végén mintakérdésekkel.

Valami azt súgja, lehet erőszak nélkül

3500 fáklyás jött végül össze, tavaly 1500-an, előtte 750-en voltak. Negyed hétkor fáklyagyújtás, majd egy légzőgyakorlatszerűség keretén belül lírai meditáció arról, hogy a szív mélyén van egy halk hang, mely azt súgja, lehet erőszak nélkül, és a téren az űr tényleg megkezdi azt a rezgést, mely minket ma vigasztal, elragad, ápol.

A beszédnél már menekülök. Lenyomna. A szónok éppen forradalmi javaslattal él: bánjak úgy másokkal, ahogy szeretném, hogy velem bánjanak, változtassan meg magam, a társadalmat meg a politikát, és éppen azért szavazzak érvénytelenül, mert ők megfigyelték, hogy a parlamenti pártok egyike sem állt ki a háborúk ellen.

Az alapító atyánál találok végül vígaszt: "Testvérem. a történelem során az emberi lény megmutatja a szenvedés arcát... De gondolj arra, hogy tovább kell menni, hogy meg kell tanulni nevetni, és meg kell tanulni szeretni".

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.