Mária
-6 °C
-2 °C

Magyar békefenntartók Irakban?

2003.04.18. 07:01
A NATO a közelmúltban kérte Magyarországtól: a jelenlegi harminc fős egészségügyi alakulatnál nagyobb szerepet játsszon az afganisztáni béketeremtésben. A kérés, a Népszabadság pénteki cikke szerint, kiváltható lenne egy Irakba küldendő nagyobb létszámú rendészeti és őrzési feladatokat is ellátó fegyveres magyar alakulattal. Bár hivatalos felkérés nem érkezett, a Magyar Honvédséget nem érné váratlanul egy iraki misszió - közölte a HM helyettes szóvivője.
Az Egyesült Államok - a Népszabadság értesülései szerint - szeretné, ha magyar békefenntartók is érkezhetnének Irakba - értesült a Népszabadság. A hírt a Honvédelmi Minisztériumban nem erősítették meg, csupán annyit közöltek: amennyiben így lesz, azt négypárti tanácskozáson jelentik be.

A tárca vezetése korábban csak azt zárta ki, hogy az Irak elleni háborúban fegyveres magyar katonák vennének részt, a továbbiak a parlament döntésétől függnek. A Népszabadság megjegyzi: a kétharmados többség bajosan lesz meg, mivel az afganisztáni béketeremtésben az ellenzék csak egészségügyi alakulat részvételéhez járult hozzá.

A NATO ugyanakkor azt kérte Magyarországtól, hogy tartósan és a jelenlegi harminc főnél nagyobb számban vegyen részt az afganisztáni misszióban. A Népszabadság úgy tudja, hogy ez kiváltható lenne egy Irakba küldendő nagyobb létszámú rendészeti és őrzési feladatokat is ellátó fegyveres magyar alakulattal.

Hivatalos felkérés még nincs

Bár a Honvédelmi Minisztérium (HM) nem kapott hivatalos felkérést a háborút követő iraki helyzet rendezésében való katonai részvételre, a Magyar Honvédséget nem érné váratlanul, ha magyar katonákat kellene küldenie a térségbe. Bocskai István, a szaktárca kommunikációs főigazgató helyettese az MTI érdeklődésére pénteken kijelentette: a minisztérium nem kapott hivatalos felkérést.

A honvédséget nem érné váratlanul a feladat

Hasonlóan nyilatkozott az MTI-nek a Külügyminisztérium pénteken, a szóvivő közlése értelmében a tárca nem kapott hivatalos felkérést ez ügyben. "A magyar honvédséget nem érné váratlanul, ha egy nemzetközi szervezettől felkérést kapna a részvételre - így válaszolt Bocskai István arra a kérdésre, hogy folyik-e a tervezése egy esetleges magyar katonai részvételnek. Az MTI információja szerint békefenntartói vagy rendészeti feladatra számít a szaktárca, azonban a misszióra mindössze pár száz millió forintot tudna átcsoportosítani költségvetéséből, így az esetleges részvételhez a központi költségvetés tartalékát is igénybe kellene venni.

Az iraki háború kitörése előtt egyszer már felmerült magyar békefenntartók Irakba küldésének lehetősége. Akkor Iváncsik Imre, a Honvédelmi Minisztérium politikai államtitkára úgy nyilatkozott, hogy csak az ENSZ Biztonsági Tanácsának felhatalmazásával kerülhet sor ilyen akcióra.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.