Miklós
-7 °C
4 °C

Menjetek a Bushba!

2003.02.15. 14:47
Több ezren vettek részt a Békelánc szombati demonstrációján, amely a Műegyetemtől a Szabadság hídon és az Astorián át az Erzsébet térig tartott. A nagy hidegben legtöbben békét követeltek, de olyan is akadt, aki melegért fohászkodott.
A Műszaki Egyetem épülete előtt az iraki háborút ellenző Békelánc demonstrációjára körülbelül két-háromezren gyűltek össze. A Békelánc résztvevői előre elkészített transzparensek közül válogathattak, egyebek mellett, ilyen feliratokkal: No Bush, No Szaddám!, No terror, no war!, Ne az én nevemben! és Embert ölni az olajért?

Menjetek a Bushba!

Tekintse meg galériánkat!
Klikk a képre
A menet fél tizenkettőkor indult el a Szabadság híd felé. A hídon a demonstrálók láncot alkottak, a résztvevők megfogták egymás kezét, majd több száz papírhajót dobtak a Dunába, ezzel fejezve ki békevágyukat. A tüntetők a pesti oldalon a járdán hármas sorokban az Astoria felé indultak. A tüntetés rendzavarás nélkül folyt le, kisebb zavart csak az okozott, hogy a Vámház körút egyik kereszteződésében a készenléti rendőrök kordont alkottak, hogy a felvonulók ne akadályozzák a forgalmat. Kisebb közlekedési dugó így is kialakult. A rendőrség az eseményen körülbelül 100 fővel képviseltette magát.

Délután egy óra körül a tömeg megérkezett az Erzsébet térre. A sor vége akkor a Nemzeti Múzeumig ért, körülbelül fél óra kellett, míg mindenki a színpadhoz érkezett. A szimpatizánsok a "Békét akarunk" jelszót skandálták, de akadt olyan is, aki meleget követelt a mínusz öt fokos hidegben. A menetben iraki és magyar zászlók tűntek fel, egy-egy arabnyelvű felirat, valamint transzparensek olyan szövegekkel, hogy a "Pénz mozgatja a világot. Tedd a Földet emberibbé!". "Menjetek a Bushba!" Állítsátok Szaddám Huszein és társait nemzetközi bíróság elé!" "Mr. George Bush súlyosan károsítja az Ön és környezet egészségét".

A jelenlegi világrendszer kudarcot vallott

Az Erzsébet téren a demonstrációt támogató szervezetek - Humanista Mozgalom, Szolidaritás Ifjúsági Alternatíva, Zöld Fiatalok, baloldali Alternatíva Egyesülés, Magyarországi Iraki Ellenzék, Rügyecskék, Greenpeace Magyarország, Föld Gyermekei - szónokai léptek a mikrofon elé. Elsőként Bumberák Mária szólalt fel a Zöld Alternatíva nevében. Elmondta, hogy a gazdasági, társadalmi és ökológiai problémákra a háború nem megoldás. Váradi Tibor (Humanista Mozgalom) hangsúlyozta, hogy a tüntetők elítélik Huszein diktatúráját, ám a háborút rossz megoldásnak tartja. "Emberi életek kioltásával vádoljuk azt a magyar kormányt, amely részt vesz a háborúban" - hangoztatta a szónok, majd így folytatta: a jelenlegi világrendszer kudarcot vallott.

A szervezők az Index kérdésére elmondták, hogy a megjelenteket arra buzdítják, hogy vegyenek részt a fél háromkor a Liszt Ferenc téren kezdődő demonstráción, ahol a Civilek a békéért elnevezéssel tartanak tüntetést. Hogy a két megmozdulásnak miért nem közös a neve ennyit válaszoltak: ellentétek voltak a szervezők között.

Az Erzsébet téri tüntetés az Anima Sound System koncertjével ért véget.

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!

Kreuzenstein mesevára

Nézd meg Te is Laczko legújabb fotóit!