Ágnes
-11 °C
-4 °C

'Főpróbát' tartott a Békelánc

2003.02.12. 19:21
"Szertartás a Békéért" címmel fáklyás felvonulást tartott a Parlament előtt a több civil szervezetet tömörítő Békelánc mozgalom. A Békelánc szervezői úgy gondolják, semmi - sem az ország politikai érdekei, sem valamiféle félreértelmezett "szövetségi hűség" - nem indokolja, hogy Magyarország bármilyen formában részt vegyen az Irak elleni háborúban.
A Békelánc rendezvényének célja, hogy - a szervezők megfogalmazása szerint - "az Irakkal kapcsolatos krízishelyzet mindennapi politikai és civil megközelítésétől eltérő nézőpontot és tapasztalatot adjon". A mintegy ötvenfős csoport tagjai fáklyákat gyújtottak, és nagy kört alkotva a "szeretet erejével" a békéért meditáltak.

A szervezők úgy gondolják, hogy egy esteges Irak elleni háborúnak csak a nagy olajtársaságok, a fegyvergyártó cégek érdekeit szolgálná, illetve az Egyesült Államok szuperhatalmi terjeszkedésének lehetne terepe.

Humanisták és környezetvédők

A mozgalom február 15-én is tart demonstrációt. A tüntetést és útvonalát a BRFK tudomásul vette. A mozgalom hangsúlyozza, hogy az általuk szervezett béketüntetés nem azonos az ugyancsak február 15-én esedékes, Civilek a békéért által kezdeményezett rendezvénnyel.

A Békelánc szombaton a 11 órakor indul a műegyetem előtti rakpartról, a Szabadság hídon, keresztül halad a Fővám téren, Kálvin téren, Astorián keresztül az Erzsébet térre.

A rendezvényhez csatlakoznak a Zöld Fiatalok, a Szolidaritás Ifjúsági Alternatíva, a Humanista Mozgalom, a Magyarországi Iraki Ellenzék, a Greenpeace Magyarország, a Baloldali Alternatíva Egyesülés, a Föld Gyermekei, és a Rügyecskék Alapítvány.

Elv
A Békelánc leszögezi, hogy elítéli a terrorizmus minden formáját és megnyilvánulását, és hogy a háború elleni tiltakozásuk semmilyen formában sem jelent szolidaritást Szaddam Husszein kegyetlen diktatúrájával.

Szerintük a valós béke és biztonság garanciáját nem a fegyverek és a katonai erő, hanem csakis a konfliktusokhoz vezető súlyos társadalmi, gazdasági és ökológiai problémák kezelése és felszámolása jelentheti.

A mozgalom úgy látja, semmi (sem az ország politikai érdekei, sem valamiféle félreértelmezett "szövetségi hűség") nem indokolja, hogy Magyarország bármilyen formában részt vegyen az Irak elleni háborúban.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Wellness hétvégék belföldön

A kényeztetés egész évben jár Önnek! Válasszon a legjobb ajánlatokból.