Judit
-2 °C
8 °C

Kötelező bukósisak bicikliseknek?

2005.12.27. 09:51
Nem számozzák át a budapesti trolikat, kötelező lehet a bukósisak bicikliken, és a magyar nem akar katona lenni. Lapszemle.

Alaptalanul írja a Népszabadság, hogy minden biciklisnek kötelező lenne a bukósisak és a fényvisszaverő mellény. A gazdasági minisztérium szóvivője az Indexnek elmondta, a tervezet szerepelt a kormány közlekedésbiztonsági akcióprogramjának korai verziójában. A vitára bocsátandó dokumentumba azonban már nem került be ez a rész.

Tóth Judit a témáról elmondta: "egyébként nem tartjuk jónak a kerékpáros bukósisak kötelezővé tételét". A kötelező bukósisak-viseletet a belügyminisztérium szorgalmazza, a gazdasági tárca úgy véli, az inkább elriasztaná az embereket a kerékpározástól, hiszen "nem lehet elvárni, hogy a falusi nénik mostantól sisakban biciklizzenek a boltba". A GKM a bukósisak viselésének népszerűsítése mellett foglal állást, fejtette ki lapunknak Tóth Judit.

Májustól az összes autóban tűzoltókészüléket kellene tartani, ha a javaslat érvénybe lép. A TotalcarÁruház adatai szerint egyébként egy tűzoltókészülék ára jelenleg 4-6 ezer forint között mozog.

A kormány elé terjesztendő javaslat szerint 2006. júliusától csak ABS-szel szerelt új autókat lehetne forgalomba hozni Magyarországon. Ez átlagosan 70-100 ezer forinttal drágítaná azokat az autókat, amelyekbe utólag szerelik be ezt a berendezést.

Már május végétől minden 3500 kilogrammnál kisebb autónak kötelező tartozéka lenne a tűzoltókészülék - a GKM szerint -, amitől az ütközésekkor keletkező tűzben elhaltak számának drasztikus csökkenését várják. A gyalogosok és a kerékpárosok védelme érdekében a tárca felveti a láthatósági mellény (fényvisszaverő mellény) és fejvédő sisak használata kötelezővé tételének lehetőségét is.

A mellény 700-1000, a sisak 4000-6000 forint, ami - a tárca szakértői szerint a kerékpárok 20-60 ezer forintos árához képes nem jelent jelentős többletkiadást, ugyanakkor használatukkal jelentősen csökkenhet a kerékpáros- és gyalogosgázolások száma.

Nem bízunk a hadseregben

A magyarok többsége "minden áron" megvédené a hazát, de erre a Magyar Honvédséget egyébként a lakosság nem tartja alkalmasnak, írja a Magyar Nemzet.

Magyarország nem tudná megvédeni magát az állampolgárok többsége szerint egy fegyveres konfliktus esetén, derül ki a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem felméréséből. A Magyar Nemzet szerint a válaszadók nagy része úgy véli, hogy ez többek között a korszerű felszerelés hiányának köszönhető.

A megkérdezettek 58 százaléka azzal is egyetért, hogy a Magyar Honvédség fegyelmezett és jó erkölcsi állapotban van, azonban a válaszadók 31 százaléka nem tud azonosulni ezzel.

A kutatás szerint ma Magyarországon nem népszerű a katonaság. A lakosság 14 százaléka mutat ugyanis hajlandóságot a szerződéses katonai szolgálat vállalására. Ezen belül 6 százalék egyértelműen, 8 százalék pedig esetleg a jövőben érdeklődik ez iránt.

Nem változtatnak a Sztálinra emlékeztető troliszámozáson

Az eredeti, Sztálin hetvenedik születésnapjának emléket állító számozásukkal közlekednek még ma is a budapesti trolibuszok. A 70-es, illetve hetvenessel kezdődő számozású trolik ügyében a Magyar Hírlap megkereste a főváros illetékeseit, volt-e tervük az esetleges változtatásra.

Vajda Pál, a tömegközlekedésért is felelős főpolgármester-helyettes nem tud róla, hogy valaha felvetődött volna a fővárosi közgyűlésben a trolik átszámozása. Hozzátette: neki személy szerint az 1970-ben született lánya jut eszébe a trolibuszokról, nem pedig Sztálin.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

US Virgin Islands

Sosem láttál még ilyen gyönyörű helyet!