Piroska
-10 °C
1 °C

A parlamenti fővadász szerint szabályszerűen lőttek

2004.03.04. 16:12
A parlamenti vadászklub elnöke szerint minden szabályt betartottak azon a január végi vadászaton, amelynek ügyében államigazgatási eljárás keretében vizsgálódik a rendőrség. A vadászaton kilenc parlamenti képviselő is részt vett, költségeit az ügyet nyilvánosságra hozó HVG szerint egy nagyvállalkozó finanszírozta.
Csak olyan állatra lőttek, amelyre engedélyük volt - mondta el az Indexnek Herbály Imre szocialista képviselő, a parlamenti vadászklub elnöke azzal a Bige László nagyvállalkozó által a lónyai vadaskertben szervezett állományjavító vadászattal kapcsolatban, amelyen a parlamenti vadászklub tagjai is részt vettek.

Válogatás nélkül lőttek a vadakra?

A parlamenti vadászklub elnöke arra a HVG-ben megjelent hírre reagált, hogy egy névtelen feljelentő szerint az említett vadászaton válogatás nélkül, nagy értékű trófeás vadakat is elejtve vadásztak. A vadászaton öt szocialista és négy ellenzéki parlamenti képviselő vett részt. A feljelentés nyomán egyébként államigazgatási eljárás keretében vizsgálódik a rendőrség. A névtelen feljelentő Kaknics Lászlót, a Nyírerdő Rt. vezérigazgatóját sikkasztással és más bűncselekményekkel gyanúsítja, illetve azt állítja, hogy az erdőgazdaságot 21-22 milliós kár érte.

A parlamenti vadászklub volt a meghívott

"Bige László úr a parlamenti vadászklubot hívta meg magánmeghívóként a lakóhelyéhez közeli vadászatra" - áll Herbály Imre csütörtöki közleményében. Mint írja, a vadászat 500 hektár, kerítéssel körbekerített vadaskertben történt, ami egy vadászattal is foglalkozó részvénytársaság tulajdona. Hozzáteszi, hogy a területen vadminőség javítási céllal, úgynevezett állományjavító vadászat volt, a vadásztársaság elnökének részvételével.

Az egyik résztvevő, Vári Gyula tavaly tette le a vadászvizsgát, és azóta tagja a parlament vadászklubjának - írja a hvg.hu. Így került el január 28-án Lónyára, ahol vele együtt kilenc országgyűlési képviselő vett részt állományszabályozó vadászaton, amely után 64 vaddisznó kant, 17 kocát és 19 dámborjú tetemét adták le a vadászok.

Herbály Imre közlése szerint az elejetett vadakat leadták, a vadhúst a vadásztársaság értékesítette, a kilövéseket pedig a szokásoknak megfelelően kifizették. "A parlamenti sportklubok, például futballisták, teniszklub, horgászok, lovasok rendszeresen kapnak egy-egy térségbe meghívást, sőt, sok színház tiszteletjegyet küld az érdeklődőknek" - írja Herbály Imre, hozzátéve: a vadászklub sem működik másként. A HVG azt állította, a vadászat 11 milliós számláját Bige László állta.

Bige László, az Index megkeresésére közölte: nem akar az üggyel foglalkozni, azt pedig sem megerősíteni, sem cáfolni nem kívánta, hogy januárban vendégül látott volna országgyűlési képviselőket.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Európai körutazások

Izlandi csillagtúra, Skócia felfedezése, a csodás Szicília, és a bajor kastélyok világa.