Gábor, Karina, Ders
7 °C
21 °C

Túlterheltség miatt tárgyalják a választás után a kényes ügyeket

2006.02.28. 16:42
Sem a K&H-botrány, sem a vecsési számlagyár ügye nem kerül a választások előtt a bíróság elé. Eredetileg áprilisban tárgyalták volna mindkettőt. A bírók azonban túlterheltek.

Munkaszervezési okok miatt tolódott áprilisról májusra a vecsési számlagyár és a Kulcsár-ügy tárgyalása a Fővárosi Bíróságon (FB)- mondta a bíróság kollégiumvezetője. Egyelőre mindkét tárgyaló bíró más nagy üggyel foglalkozik. Lassó Gábor, aki a vecsési számlagyár ügyében jár majd el, jelenleg a Simon Tibor futballista halála miatt indult ügy megismételt eljárását tárgyalja, a Kulcsár-ügyre kiszignált Varga Zoltán pedig a Globex-ügyet - tette hozzá Frech Ágnes.

Politikai kritikák ellen

A kollégiumvezető a Magyar Nemzet keddi számában azt nyilatkozta: "Azért, hogy a bíróság elkerülje a politikai jobb- és baloldalról érkező esetleges kritikákat, a vecsési számlagyár és K&H-botrány tárgyalásai a választások után, májusban kezdődnek." Ennek kapcsán - hogy ki dönt a bírósági tárgyalások időpontjáról, illetve, hogy ebben lehetnek-e politikai megfontolások - Frech Ágnes határozottan leszögezte: a tárgyalásokat az ügyben eljáró bíró tűzi ki, kizárólag a jogszabályok kötelező rendelkezései, illetve a munkateher figyelmebevételével. Ebbe bírósági vezetőknek nincs beleszólásuk.

A kollégiumvezető azt is hangsúlyozta, hogy politikai megfontolások nem játszanak szerepet a tárgyalások kitűzésénél. Hozzátette: a Fővárosi Bíróságot korábban számos támadás érte, például a Tocsik-ügy kapcsán, azért mert a választások előtt nem sokkal kezdődött a büntetőper, és egyes vélemények szerint az azt övező sajtónyilvánosság valamelyik politikai oldalt segítheti. Ebből a szempontból szerencsés véletlen, hogy a vecsési számlagyár és a Kulcsár-ügy tárgyalása az áprilisi választások után kezdődik.

Frech Ágnes megjegyezte azt is, szerencsétlenül fogalmazott a Magyar Nemzetnek, ha abból a nyilatkozatából szándéka ellenére arra lehet következtetni, hogy bármifajta politikai motívuma lehet egy tárgyalás időpontjának.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön, London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút, síelés Ausztriában.

Egzotikus körutazások!

Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.