Ágnes
-11 °C
-4 °C

Nem félnek a magyar bírák

2000.12.07. 18:34
A bírók elleni támadásoknak nincs köze a szervezett bűnözéshez - állítja az Országos Igazságszolgáltatási Tanács. A TV2 információ szerint azonban a veszprémi bíró lakásának ajtaját azért gyújtották fel, mert egy előzetes letartóztatásban lévő férfinak - aki a szerb maffiával közvetlen kapcsolatban állt - nem hagyta jóvá szabadlábra helyezési kérelmét. Magyarországon 1999. január 1-e és 2000. október 20-a között harmincnégy esetben érte a bírókat, vagy bíróságokat kisebb-nagyobb atrocitás, fenyegetésektől kézigránát robbantásig.
Ismeretlen anyaggal lelocsolták, majd felgyújtották egy veszprémi bíró lakásának ajtaját december 6-ára virradó éjszaka. A Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője lapunknak azt is elmondta, hogy másfél héttel ezelőtt Molotov-koktélt dobtak a megyei börtön igazgatójának lakásába. Senki sem sérült meg, az anyagi kár viszont jelentős.

A maffia keze van a bíró elleni támadásban?

A TV2 információi szerint a két ügy összefügg, ugyanis a hatóságok tudomására jutott, hogy az autólopással vádolt, előzetes letartóztatásban lévő szerb férfit meg akarják szöktetni, miközben a bírósági tárgyalásra viszik. A börtön parancsnoka megszigorította a férfi őrzését, a tárgyaláson pedig elutasították a szabadlábra helyezési kérelmét. A TV2 azt is megtudta, hogy a férfi közvetlen kapcsolatban állt a szerb maffiával, és a nyomozásba már a Nemzetbiztonsági Hivatal is bekapcsolódott.

A bíróságok elleni támadásoknak nincs kapcsolata a szervezett bűnözéssel, a bíróságok nem kiemelt célpontjai a jogellenes cselekményeknek - fogalmazott Barsiné Gráber Mária bíró, az Országos Igazságszolgáltatási Tanács (OIT) osztályvezetője. Az OIT nyilvántartása szerint 1999. január 1-e és 2000. október 20-a között harmincnégy esetben érte a bírókat, vagy bíróságokat kisebb-nagyobb atrocitás.

Ezek többsége, szám szerint huszonnégy bombariadó volt, egyszer fordult elő, hogy a bajai bíróság elé két kézigránátot dobtak. Senki sem sérült meg, de az anyagi kár jelentős volt. Az elkövetőket sikerült elfogni, és a kalocsai bíróság ítéletet is hozott ellenük.

'Tolószékbe juttatja a bírót'

Három esetben történt csak, hogy egy bíró veszélyben érezte magát. Egyszer egy városi bíróság elnökét felhívták, hogy az egyik per vádlottja szabadulása után "tolószékbe juttatja" a tanácsvezető bírót, az ügyészt, és a tanúként meghallgatott rendőrt. A 2000 áprilisában történt esetnél az érintettek rendőri védelmet kaptak.

Egy másik alkalommal az ítélet kihirdetése előtti hosszabb szünetben megfenyegették bírónőt. Az 1999 novemberi inzultusnak - melyben a vádlott fia támadólag a karját is felemelte - a váróteremben az vetett véget, hogy a közelben tartózkodó két portás közbelépett. Az eset után kiemelt figyelmet fordítottak arra, hogy a teremőrök a váróhelyiségekben is jelen legyenek.

Olyan is előfordult, hogy a tárgyaláson a negyedrendű vádlott "őrjöngve" fordult a bíró felé, aki a biztonsági őrök segítségét kérte, mielőtt bármi baj történt volna.

Tekintélye van a bíróknak

1973. évi I. törvény 120/A.§
Különösen indokolt esetben a hatóság kezdeményezheti, hogy a terhelt, a védő, a sértett, az egyéb érdekelt, a sértett és az egyéb érdekelt képviselője, továbbá a tanú, a szakértő, a szaktanácsadó, a tolmács, a hatósági tanú, illetve ezek valamelyikére tekintettel más személy a külön jogszabályban meghatározott védelembe részesüljön.
Naponta találkoznak profi bűnözőkkel, akik mindent tudnak a bírókról - mondta el az Indexnek Varga Zoltán, aki a többszörös gyilkossággal vádolt Magda Marinko tárgyalásánál több hónapra kapott rendőri védelmet.

Előfordult, hogy megfenyegették - folytatta, de ezek komolytalan ügyek voltak. Véleménye szerint tekintélye van a bíróknak, és Magyarországon nem jellemző, hogy megfenyegetik őket. Ha mégis védelmet szeretnének kérni, akkor az érvényben lévő törvénynek alapján lehetőségük van rá.

Nincs pénz a városi bíróságok biztonságára

Az elmúlt években a biztonsági rendszerek kiépítése elsőrorban a megyei és székhelyi bíróságokon valósulhatott meg - folytatta Barsiné Gráber Mária. A városi bíróságon ez a munka folyamatban van, de jelentősen megnehezíti, hogy OIT éves költségvetési előterjesztésénél jóval kevesebb összeg áll rendelkezésükre.

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!