Gedeon, Johanna
2 °C
21 °C

Nemzetbiztonsági vizsgálat néhány név miatt

2006.10.10. 15:16
A Magyar Bírói Egyesület, az Országos Igazságszolgáltatási Tanács és a Nemzetbiztonsági Hivatal is befolyásolásnak ítéli, hogy hét bíró valamint két ügyész neve, telefonszáma megjelent az interneten. Mindannyian részt vettek az elmúlt hetek utcai zavargásai után a rendőrség által őrizetbe vettek elítélésében vagy felmentésében. A jogvédők szerint a bíróknak csak részben van okuk tiltakozni, a rendőrség nyomoz.

Elítéli a bírák befolyásolására irányuló kísérleteket Lomnici Zoltán, a Legfelsőbb Bíróság, és az Országos Igazságszolgáltatási Tanács elnöke abban a közleményben, amelyet kedden délután adott ki az MTI. A közleményt követően a Nemzetbiztonsági Hivatal, majd a Magyar Bírói Egyesület is tiltakozását fejezte ki, és az államfőhöz fordultak, hogy "vélhetően nyomásgyakorlás, a megfélemlítés céljából - súlyosan sértő megjelölésekkel - a világhálóra vitték azoknak a bíráknak a személyi adatait, akik a budapesti zavargások gyanúsítottjainak ügyében gyakorolták a törvényben előírt bírói hivatásukat".

A történet előzménye annyi, hogy a kuruc.info nevű és a Kossuth téri tüntetők honlapján különféle megjegyzésekkel (mint például: ávós időket idéző ítéletek, vérbíró) megjelentették hét bíró és két ügyész nevét. A bírók ítélkeztek a budapesti zavargások során elfogottak ügyében. A nevek mellett telefonszámok, és néhányuk esetében az otthoni cím is szerepel.

Őket is elverték

A bírók ismeretlen tettes ellen feljelentést tettek, és ennek meg is lett az eredménye. A Fővárosi Főügyészség bejelentése szerint személyes adatokkal való visszaélés gyanúja miatt a II-III. kerületi ügyészség nyomozást rendelt el.

A tiltakozással kapcsolatban Péterfalvi Attila adatvédelmi ombudsman az Indexnek elmondta, a bírók neve, beosztása, és hogy milyen ügyben járnak el, közérdekű adatnak minősül. Ugyanakkor aggályos, hogy a bírók otthoni telefonszámát is közzé tették.

Dénes Balázs, a Társaság a Szabadságjogokért nevű szervezet elnöke szerint a kuruc.info-n látható fényképről (Vasvári Csaba bíróé) megállapítható, hogy nem a tárgyalóteremben készült, a jog szerint viszont csak azok közzététele minősülne legálisnak. Ugyanakkor a jogvédő felhívta a figyelmet arra, hogy így sem látja aggályosnak a fénykép közzétételét. A minősítő megjegyzések pedig szerinte a véleménynyilvánítás alkotmányosan garantált szabadságához tartoznak.

Érinthetetlenek?

Az említett honlap amerikai szerveren fut, tehát arra a magyar hatóságoknak nincs ráhatása, de az NBH ugyanakkor pontosan ismeri a honlap szerkesztőinek nevét. Az NBH kedden a következő közleményt jelentette meg, "a Nemzetbiztonsági Hivatal szembeszáll azzal a törekvéssel és azzal a feltevéssel, amelynek célja, hogy jogellenes állapotot teremtve, megengedhetetlen nyomást gyakoroljanak köztörvényes bűncselekmények ügyében döntést hozó bírákra"

Dénes Balázs felhívta az Index figyelmét arra, hogy amikor egy honlap (éppen a cikkben említettek egyike) korábban egy fiatal lányt inzultáló férfi képét és telefonszámát, majd különböző médiaszemélyiségek például Orosz József otthoni telefonszámát közzétette, akkor a Nemzetbiztonsági Hivatal semmilyen védelmet, közleményt nem adott ki, ezért érthetetlen mostani aktivitásuk.

A bírókra visszatérve a jogvédő felvetette, "azért ki fog helytállni, hogy a felsorolt bírók és ügyészek egy része mindenfajta törvényi alap nélkül ártatlan embereket előzetes letartóztatásba helyeztek?" Ugyanakkor szerinte is törvénysértő az otthoni telefonszám és cím nyíilvánosságra hozása.

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.

Wellness hétvégék belföldön

A kényeztetés egész évben jár Önnek! Válasszon a legjobb ajánlatokból.