Judit
3 °C
6 °C

Vizsgálóbizottságok előtt felelt Orbán és a rendőrség

2006.10.31. 20:51
Kapcsolódó cikkek (1)
A Fidesz elnöke kommunista tempót emlegetett az európai ügyek bizottságának meghallgatásán, amelyen kormánypárti képviselők Orbán Viktort a múlt héten Strasbourgban elmondott beszédéről faggatták. Szövegértelmezésben nem jutottak közös nevezőre. A kormány két minisztere, két rendőrfőnök az emberi jogi, a nemzetbiztonsági és a rendészeti bizottság együttes ülésén október 23-áról adtak számot.

Félórás késéssel érkezett a Parlamentbe az európai ügyek bizottsága keddi ülésére Orbán Viktor, akit az Európai Néppárt frakciójának strasbourgi tanácskozásán elmondott beszédéről kérdeztek. A pártelnök az október 24-i tanácskozáson azt mondta, hogy az Európai Uniónak világossá kell tennie: nem nyújt segítséget semmilyen megfontolásból hazug és csaló, a kommunizmus erkölcsi örökségét máig fel nem adó kormányzatoknak. A kormánypártok szerint Orbán ezzel a Magyarországnak járó támogatások megvonását kérte.

Kommunistázás az európai ügyek bizottságán


"Minden mondat világos volt" - állította Orbán kedden a bizottsági ülésen. Orbán Viktor többször kommunista tempónak minősítette a beszédéről folyó vitát.

Orbán nem volt hajlandó semmilyen vádra érdemben reagálni, szerinte posztkommunista párbeszéd zajlik az uniós ügyek bizottságában. A szocialisták és az SZDSZ-es testületi elnöke kikérte magának a hangvételt. Kocsi Zoltán, az európai ügyek bizottságának alelnöke úgy vélte, hogy Orbán részéről azért az erős állítás, hogy a strasbourgi beszéd hasznos lett volna az országnak. Orbán szavai ugyanis azt sugallták, hogy az új tagállamok en bloc teljesen felkészületlenek, a régiek pedig rossz döntést hoztak, amikor felvették őket.

Rendőröket hallgattak meg három bizottság ülésén

Ugyancsak kedden tartotta három testület, a rendészeti, az emberi jogi és a nemzetbiztonsági bizottság együttes ülését. Először Petrétei József rendészeti miniszter felelt a testület tagjainak kérdéseire. A miniszter beszámolt az október 23-i rendőri intézkedésekről. Szerinte a Kossuth téren demonstrálók nem tették lehetővé a tér átvizsgálását, ezért a hatóságok kiszorították az embereket a térről, ahol aztán az élet kioltására alkalmas eszközöket találtak.

Petrétei visszautasította azt az ellenzéki vádat, miszerint a rendőrség tudatosan rátolta volna a Fidesz békés demonstrálóira a rendzavarókat. Szilvásy György, a titkosszolgálatokat is felügyelő kancelláriaminiszter azt mondta, a törvényellenes események felderítésében és feltárásában együttműködésben a rendőrséggel az NBH részt vett (majd azt állította, hogy a titkosszolgálat csak későn értesült a rendzavarásokról, ezért nem tájékoztatták időben a Fideszt).

A bizonyítékok államtitoknak minősülnek

Szilvásy szerint a rendzavarásokban a keménymag 2000-2500 személyből állt. Úgy tudja, az ismertté vált szervezők egy része kötődik a 64 Vármegye Ifjúsági Mozgalomhoz, a Lelkiismeret 88 csoporthoz, vagy a kuruc.info "rasszista honlap" köréhez. Szilvásy szerint a szervezők között megtalálhatók voltak az MVSZ egyes tisztségviselői is. A rendzavarók szervezői és tanácsadóik között olyanok is vannak, akik pártokhoz, elsősorban a Jobbikhoz illetve a MIÉP-hez kötődnek, mondta, majd hozzátette, hogy a Fidesz egyes képviselőivel is kapcsolatban álltak.

Bene László országos rendőrfőkapitány megismételte, a rendőrség nem tolta rá a rendbontókat a Fidesz nagygyűlésére. Gergényi Péter budapesti rendőrkapitány azt mondta, egészen addig békés demonstrálóknak tekintették az engedély nélkül tüntetőket, amíg az Alkotmány utcánál összecsapás nem történt a rendőrség és a tüntetők között. A bizottsági meghallgatás egy idő után a nyilvánosság kizárásával folytatódott, az ott bemutatott bizonyítékok államtitoknak minősülnek. Ha többet akar tudni az ülésen elhangzottakról, olvassa el beszámolónkat.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.