Gusztáv
-11 °C
-2 °C

A kormányfő nem tudja a válaszokat cégeiről

2005.06.29. 17:42
Ülésezett az úgynevezett Apró-Gyurcsány vizsgálóbizottság és az Orbán Viktor családjának vagyongyarapodását vizsgáló parlamenti bizottság is szerdán. Az előbbi elnöke, Szijjártó Péter szerint a Miniszterelnöki Hivatal havi egymillió forintot fizet 1999 óta Gyurcsány Ferenc tulajdonában álló cégnek a Szalay utcai ingatlanért. A kormányfő szerdán megjelent a meggazdagodását vizsgáló bizottság előtt. Az Orbán Viktor vagyonosodását vizsgáló bizottság csonka testülete előtt pedig az Élet és Irodalom a volt kormányfőről írt cikksorozat szerzői beszéltek.
Kiss Péter kancelláriaminiszter, Szilvásy György belügyminisztériumi államtitkár volt a vendége a Gyurcsány Ferenc meggazdagodását vizsgáló, úgynevezett Apró-Gyurcsány bizottságnak. Az ülés közben kiderült, hogy maga a miniszterelnök is tiszteletét teszi a testület előtt.

Szilvásynak tisztáznia kellett, hogy milyen szerepet játszott Gyurcsány Ferenc meggazdagodásában. Szilvásy - aki Gyurcsány jó barátja és korábbi üzlettársa - annak a szerződésnek volt az egyik főszereplője, amelyet Gyurcsány Ferenc még a rendszerváltás utáni MDF-kormánnyal kötött a balatonöszödi kormányüdülővel kapcsolatban.

Orbán-bizottság előtt az ÉS
Az Orbán Viktor vagyongyarapodását vizsgáló csonka bizottság szerdai ülésén megjelent az Élet és Irodalom (ÉS), a volt kormányfő ügyeiről cikksorozatot közlő újságírógárdája. Kovács Zoltán az ÉS főszerkesztője szerint tanújuk Mayer Aranka kapott olyan sms-t, hogy "taggyülire mentem a Viktorhoz", amely az ő állításukat bizonyítja. Az ÉS arról írt cikksorozatot, hogy Orbán Viktor még kormányfőként taggyűléseken tanácsokat adott családi érdekeltségbe tartozó cégnek. A bíróság jogerősen helyreigazításra kötelezte a lapot, mondván, nem voltak az említett időpontokban taggyűlések. A testület a jövő héten be fogja idézni Mayer Arankát, aki egy korábbi nyilatkozata szerint további - a személyes biztonságát garantáló - iratok birtokában van.
Szilvásy szerint - noha tehette volna - nem ő, hanem az akkori - 1990-1994 közötti - kancellária vezetőségi értekezlete egyhangúlag döntött a Balatonöszödi kormányüdülő értékesítéséről. Zavar támadt a bizottsági ülésen azzal kapcsolatban, hogy ki, és mennyire értékelte 3000 négyzetméteres területen fekvő ingatlant. A hivatalos papírok szerint 19 millió forintos áron értékesíthette volna a MeH az üdülőt, de lízingszerződéssel 30 millióért adták el Gyurcsány cégének.

Az üdülőt később 2,5 millió forintért visszabérelte az állam, ami Balsai István fideszes politikus szerint azt eredményezte, hogy a kormányfőnek semmibe nem került a vásárlás. Szilvásy György szerint viszont az akkori kormány és az ellenzék is azt szorgalmazta, hogy az állami vagyont, köztük az üdülőt értékesítsék. "Akkor senki sem vonta kétségbe az értékbecslést" - mondta Szilvásy, aki szerint neki az értékesítéshez semmi köze sem volt.

Lejátszotta az ingatlant

Szilvásy szerint "többet feltételeznek róla" azok az ellenzéki politikusok, akik azt sugallják, hogy "lejátszotta a balatonöszödi ingatlant" Gyurcsánynak abban a reményben, hogy - mint ahogyan az később a valóságban történt - hat évvel később Gyurcsány egyik cégéhez kerüljön vezetői posztra.

Kiss Péter miniszter Polt Péter legfőbb ügyész tavalyi vizsgálatának eredményét olvasta fel a bizottság előtt, amely szerint a balatonőszödi üdülő értékesítésében "az ügy szereplői számára logikus lépések" követték egymást, és a szerződés nem támadható.

Képviselői klub

Az ülésen megjelenő kormányfőtől az ellenzéki képviselők elsősorban a fővárosi képviselői klub felől érdeklődtek. Gyurcsány közölte, hogy 1991-ben még az Altus Kft. alkalmazottjaként közreműködött az aligai ingatlan értékesítésében, ekkor találkozott Szilvásyval, majd a cég megbízásos szerződést kötöttt a Miniszterelnöki Hivatallal, és ők közreműködtek a Szalay utca 4-es számú ingatlan társasházzá történő átalakításában. "Tisztességgel elvégeztük a munkát" - tette hozzá.

Azt, hogy a Szalay utcai ingatlan értékbecslését ki végezte, több más kérdéssel együtt Gyurcsány Ferenc nem tudta megválaszolni, hanem arra kérte a Szijjártó Péter vezette testületet, hogy a tulajdonában álló cég menedzsmentjét és a Szalay utcai ingatlant tőlük visszabérlő Közlöny és Lapkiadó vezetőit kérdezzék.

Az ülésen Szijjártó közölte, hogy tudomása szerint Gyurcsány cégének a Közlöny és Lapkiadóval való - havi egymillió forintos - szerződése az idén járt le, amikor Gyurcsány már kormányfő volt. Az erre vonatkozó kérdésekre a kormányfő nem tudott válaszolni, csak idézte Polt Péter legfőbb ügyészt, aki szerint "az összeférhetetlenség (...) nem állja meg a helyét".

Százmilliós felújítás

Szó esett arról is, hogy a közlönykiadó 100 millió forintos felújítást végzett - a Gyurcsány cégének tulajdonában lévő - ingatlanon. A kormányfő érvelése szerint annak idején hatpárti - Pokorni Zoltán és Szabó Iván jobboldali képviselők által is támogatott - egyetértéssel döntötték el a képviselők, hogy a képviselői klubot felújítják. Hogy miért volt szükség arra, hogy egy állami cég finanszírozza a Gyurcsány tulajdonában álló ingatlan felújítását, arra a kormányfő nem tudott válaszolni?

Herényi Károly MDF-es bizottsági tag azon kérdésére, hogy mai fejjel másképpen csinálná e, Gyurcsány azt felelte, hogy ha tudta volna, hogy egykor tagja lesz annak a politikai elitnek, amelyet ma lát, azt tette volna, és javasolta volna mindenkinek, hogy "jól vigyázzanak!".

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Felfedeznéd Portugáliát?

Itt a remek alkalom, hogy megismerd. Beszámolók, fotók - böngéssz!