Blanka, Bianka
10 °C
18 °C

Mádl is jelöl ombudsmanokat

2001.06.11. 10:42
Mádl Ferenc ajánl ombudsmanokat a pártok figyelmébe, mivel a köztársasági elnöknél lezajlott hatpári egyeztetés ezúttal sem hozott eredményt, és még mindig nem tudható: június 30-a után mi történik az ombudsmanok intézményével. Az MSZP csak a nevek ismeretében dönt arról, támogatja-e Mádl jelöltjét, a Fidesz szintén a jelöltek megismerése után határoz, de Szájer József frakcióvezető szerint a lehetőségek szerint akceptálják majd az államfő javaslatait. Ha nem sikerülne megválasztani a biztosokat, veszélybe kerülne az ombudsmani hivatalok dolgozóinak jövője, mivel a munkáltatói jogokat az országgyűlési biztosok gyakorolják.
Harmadszorra is hiába látogatott a hat parlamenti frakcióvezető Mádl Ferenc köztársasági elnök dolgozószobájába, ezúttal sem sikerült ugyanis megállapodniuk a politikusoknak arról: kik legyenek június 30-a után az ombudsmanok. Az államfő az újabb, sikertelen kísérlet után úgy döntött: maga javasol utódokat a június 30-án távozó ombudsmanok helyére. Az államfő még ezen a héten nyilvánosságra hozza, kiket tart alkalmasnak az általános, a kisebbségi és az adatvédelmi biztosi székekben, illetve kit tartana, látna szívesen általános helyettesnek.

Mádl Ferenc
Nagy Sándor szocialista frakcióvezető, az egyeztetést követően úgy nyilatkozott: a konkrét személyek ismeretében tudják csak eldönteni, támogatni tudják-e Mádl jelöltjeit. Leszögezte ugyanakkor, hogy annyit engedtek eddigi álláspontjukból, hogy az általános helyettesi poszton elfogadják saját jelöltjük helyett a Fidesz aspiránsát, Margitai Évát is. Az MSZP ugyanakkor továbbra is annak a híve, hogy a hivatalban lévő ombudsmanok megbízatását hosszabítsák meg.

Szájer József, a Fidesz frakcióvezetője jelezte az államfőnek, hogy nem ragaszkodnak a korábban megnevezett jelöltjeikhez, és az államfő bölcsességére bízzák a választást. Szájer szerint a lehetőségek szerint elfogadják majd Mádl Ferenc javaslatát, a Fidesznek is meg kell ugyanakkor ismernie a konkrét neveket.

Ha a parlamenti pártoknak június végéig nem sikerülne megegyezésre jutniuk, úgy veszélybe kerülne az országgyűlési biztosi hivatal intézménye. Az ott dolgozók feletti munkáltatói jogok gyakorlója ugyanis a három ombudsman, akik e jogaikat mandátumuk lejárta után nem gyakorolhatnák, így az is kérdéses volna, ki adhat fizetést az alkalmazottaknak.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.