Fábián, Sebestyén
-12 °C
-3 °C

Maszek lesz a BKV és a kukás?

2003.03.19. 07:09
A fővárosi önkormányzat tulajdonosi testülete kedden a BKV privatizációjáról tárgyalt - írja a Népszabadság, míg a Magyar Nemzet arról számol be, hogy a városházán már elkezdték felmérni a fővárosi önkormányzat vagyonát, ingatlanjainak, üzletrészeinek, portfólióinak értékét.
Privatizációra készül a főváros vezetése annak érdekében, hogy előteremtse a 35 milliárd forintos költségvetési pluszkiadásokra a fedezetet - írja a Magyar Nemzet. A városházán már elkezdték felmérni a fővárosi önkormányzat vagyonát, ingatlanjainak, üzletrészeinek, portfólióinak értékét.

Több kellene

Politikusok és független szakértők is úgy vélik, hogy csak privatizáció útján lehet a hiányzó tízmilliárdokra szert tenni. Az ingatlanok eladásából a főváros mindössze néhány milliárdos bevételhez juthat, az elfogadott költségvetés és a 4-es metró építésének finanszírozása miatt azonban ennél többre van szükség.

Ismert, hogy az MSZP-SZDSZ-koalíció csak a szocialisták 35 milliárd forintos módosító indítványával fogadta el a főváros idei költségvetését, amely az eredeti tervezethez képest további forrásokat rendel a BKV működéséhez, fejlesztéséhez, a köztisztasági feladatok ellátásához konkrét fedezet nélkül, s a 4-es metróra félretett, mára több tízmilliárddal csökkent pénzt (húszmilliárd forintot ) pedig a betétekben hagyja a kormánnyal való megállapodásig.

Újabb privatizáció

A már privatizált Fővárosi Csatornázási Művek Rt., Fővárosi Vízművek Rt. és Fővárosi Gázművek Rt. után a BKV, a közterület-fenntartó vállalat (FKF Rt.), vagy a Főtáv Rt. részleges privatizációja, illetve egyes részeinek - például a szemétszállítás - kiszervezése várható.

A fővárosi önkormányzat tulajdonosi testülete kedden a BKV privatizációjáról tárgyalt - írja a Népszabadság. A cég stratégiai igazgatója úgy vélekedett, hogy a jövőben alvállalkozókat és befektetőket kell bevonni a fővárosi tömegközlekedésbe. A járművek megfelelő színvonalon tartásához évente 40 milliárd forintra lenne szükség, így itt képzelhető el leginkább magánosítás.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Kezdje az évet egzotikus körutazással!

Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.