Vince, Artúr
-11 °C
-1 °C

Húsz százalékkal drágul a fővárosi tömegközlekedés

2003.08.21. 14:43
Januártól húsz százalékkal kell többet fizetniük az utasoknak a jegyekért és bérletekért, amennyiben a Fővárosi Közgyűlés elfogadja a javaslatot - adta hírül az Info Rádió.
Legalább húsz százalékos BKV tarifaemelésre lehet számítani jövő év január 1-től - nyilatkozta az Info Rádiónak Aba Botond, a társaság vezérigazgatója. A szokatlanul magas drágulást az áfa-tartalom 12 százalékról 23 százalékra növekedése okozza. Igaz, e nélkül is 9-10 százalékos emelésre van szükség. Tovább súlyosbítja a BKV helyzetét, hogy várhatóan kimarad a jövő évi állami költségvetésből a közel tízmilliárd forintot kitevő normatív tömegközlekedési támogatás.

Vajda Pál, a főváros városüzemeltetéséért felelős főpolgármester-helyettese korábban úgy nyilatkozott: a jegyárakból befolyó bevétel a BKV működtetési költségeinek negyven százalékát fedezi, miközben Európában ez az arány az összkiadások felét jelenti. A budapesti tömegközlekedés drágulásáról szóló javaslatot a Fővárosi Közgyűlésnek is el kell fogadnia. Az összvonalas felnőtt havi bérlet így ötezer forintnál is többe kerülhet.

A fővárosi közlekedési társaság egy közlekedési csomagról is tárgyal a Pénzügyminisztériummal. Ennek keretében, lapinformációk szerint, 10-11 milliárd forintra számíthatnak, ám legalább húszmilliárdra lenne szükségük.

US Virgin Islands

Sosem láttál még ilyen gyönyörű helyet!

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!