Vilma
-7 °C
4 °C

Ilyen kevés ember máshol nem csinál ekkora balhét

2006.09.19. 13:23
A rendőrök is elismerik, felkészületlenül érte őket a hétfő éjszakai Szabadság téri zavargás. Valóban, Európa nagyvárosaiban többezres tömegeket is kordában tudnak tartani a rohamrendőrök.

A világsajtó vezető hírben közölte a budapesti zavargásokat, de ez csak amiatt lehetett, hogy az összességében legfeljebb négyszáz randalírozó be tudta venni a közszolgálati televízió székházát. Mint kiderült, a rendőröket felkészületlenül érte a roham. A hasonló zavargások a világban legfeljebb a világsajtó kis színes rovataiban kapnak teret, igaz, ez amiatt is lehet, hogy külföldön a rendőrség általában a városközpontok közelébe se engedi a lázongókat.

Berlinben például minden május 1-ét komoly zavargásokkal ünnepli meg a főváros alternatív kerülete, Kreuzberg lakossága. A német egyesítés óta az egykori Kelet-Berlinben fekvő Prenzl'berg is csatlakozott a megmozdulásokhoz, amiben több ezer, az eseményre hónapokig készülő, szervezetten küzdő anarchista szokott részt venni.

Mégis, a rendőrség eddig sosem hagyta, hogy a zavargások a kerület határain túl terjedjenek. De hasonló a helyzet Franciaországban is, ahol Párizs külvárosaiban szinte minden héten gyújtogatásokkal tüzdelt összecsapások vannak a helyi proletárifjúság és a rendőrök között.

Jellemző a francia rendőrök elszántságára, hogy a tavaly október-novemberi, igazán elfajult - így méltán a világsajtó címlapjait is hetekig betöltő - zavargások idején sem jutottak igazán Párizs közepébe a zavargók, bár akkor azért néhány belső kerületben is voltak összecsapások.

Mindennek a kulcsa a kőkemény, taktikailag jól szervezett rohamrendőri fellépés. A budapesti rendőrök fellépésére a taktikusság nem volt jellemző, pedig 2006. július 7-én még gyakorolták is az oszlatást. Tudásuk azonban nem volt elég legfeljebb négyszáz, javarészt futballhuligán zavargó megfékezéséhez.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

US Virgin Islands

Sosem láttál még ilyen gyönyörű helyet!