Zelma, Rajmund
-10 °C
-3 °C

Gyurcsány sem blogolhat a hétvégén

2006.04.05. 07:54
A régi blogjegyzéseket fennhagyhatják, de újakat nem írhatnak a politikusok a kampánycsendben. A Magyar Tartalomszolgálatók Egyesülete (MTE) szerint a legártatlanabb bejegyzés is alkalmas a választói akarat befolyásolására.

Az MTE a 2006. évi áprilisi országgyűlési választások kampánycsendjére vonatkozó állásfoglalása szerint a politikusok nem írhatnak új bejegyzést a választások hétvégéjén, mondta az Indexnek Simon Éva, a szervezet jogásza.

Monitoring az interneten
Az MTE Monitoring Bizottsága a választási kampányt és ennek kiemelt részeként a kampánycsend internetes betartását ellenőrzi. A kampánycsend ideje alatt a bizottság együttműködik az Országos Választási Bizottsággal és figyeli a tartalomszolgáltatók kampánycsend ideje alatt közzétett tartalmait. Amennyiben valamely tartalomszolgáltató eljárása a kampánycsendet megsérti, akkor a Monitoring Bizottság felszólítja a tartalomszolgáltatót a jogszerűtlen magatartás megszüntetésére, és javaslatot tesz a jogszerű tartalomszolgáltatásra. Amennyiben az érintett tartalomszolgáltató a felszólítás ellenére sem távolítja el a jogsértő tartalmat, a bizottság jelenti a jogsértés gyanúját az Országos Választási Bizottságnak. (MTE)
Az MTE honlapján megjelentetett állásfoglalás szerint a politikusok által szerkesztett, vagy nevükhöz fűződő blogok nem felhasználói tartalomnak, hanem politikai tartalomnak minősülnek. Ezért ezek a tartalmak a pártok és jelöltek honlapjával esnek egy megítélés alá. Simon Éva szerint például Csapody Miklós legártatlanabbnak tűnő bejegyzése semmiben sem különbözne attól, hogy a televízióban kutyusokkal együtt tűnne fel az MDF politikusa.

Ismert politikusi blogok között említhetjük Fodor Gábor, SZDSZ-es, Simon Gábor MSZP-s, vagy Gyurcsány Ferenc miniszterelnök naplóját.

Kifejezetten befolyásol

Az MTE következtetése abból fakad, hogy a politikusok és jelöltek véleménye kifejezetten alkalmas a választói akarat befolyásolására, nem csupán a vélemények ütköztetésének lehetőségét kínálják. A pártokat és a jelölteket arra szólítják fel, hogy a kampánycsend ideje alatt honlapjuk esetében tartózkodjanak a választási kampánnyal és a választási programmal kapcsolatos információk frissítésétől.

"A tartalomszolgáltatók felelőssége eltér a zárt és nyílt fórumok, a chatek és blogok estében" - olvasható az MTE állásfoglalásában. A felhasználók által készített tartalom esetén nem tiltható, hogy a felhasználók a véleménynyilvánítás keretei között a választásról is szót ejtsenek.

A tartalomszolgáltatókat ugyanakkor óvják attól, hogy ebben az időszakban jelenítsenek meg olyan új, szerkesztett anyagokat, amelyek közvetlenül vagy közvetve befolyásolhatják a választókat döntésükben. A tartalomszolgáltatók korábbi, a választásról, a kampányról szóló anyagaikat az első két hierarchikus szintről tegyék elérhetetlenné, azaz a honlapok címoldaláról legalább két kattintással kell elérhetővé tenni a régebbi tartalom.

A kampánycsend 2006. április 8-a 0 órától április 9-én este hétig , valamint április 22-én 0 órától április 23-a 19:00 óráig tart.

Az Index az MTE alapító tagja

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.