Salamon
7 °C
13 °C

Bőhm: Ócska blöff a félmilliárdos metrókampány

2003.06.05. 13:20
Ócska blöffnek nevezte Bőhm András, a fővárosi szabad demokraták frakcióvezetője a félmilliárd forintos metrókampányról szóló híreket. A politikus szerint a Fővárosi Közgyűlés csütörtöki ülésén tárgyalhatja a nyílt pályázat kiírását, amelyen sem előnyt, sem hátrányt nem jelentenek a korábbi kapcsolatok. Korábban Gy. Németh Erzsébet, a szocialisták fővárosi frakcióvezetője sokallta az ötszázmilliós PR-tevékenységet. Bőhm szerint ennek a töredékéből elvégezhető a négyes metró kampánya.
"Ócska blöff az állítólagos ötszázmilliós metrókampányról kialakult ügy, aminek bedőlt a Magyar Hírlap újságírója és Gy. Németh Erzsébet, az MSZP fővárosi frakcióvezetője" - nyilatkozta az Indexnek a Bőhm András, a szabad demokraták budapesti frakcióvezetője, aki hozzátette: "Az informátorok célja az volt, hogy a metrótörvény parlamenti tárgyalását megzavarják."

A szocialisták nem támogatnák

A metrókampány pénzügyeivel kapcsolatos botrány a Magyar Hírlap keddi számában megjelent cikkel robbant ki. A lap úgy értesült, hogy a négyes metró népszerűsítésével kapcsolatos marketingfeladatokat az a Sawyer Miller Group - SKBH Kft. kapja, melynek vezetője Demszky Gábor főpolgármester 1994-es és 1998-as kampányát irányította, munkatársa pedig a városháza korábbi sajtófőnöke. A Magyar Hírlapban Nyáry Krisztián, a volt sajtófőnök cáfolja, hogy ötszázmillió forintot kap a munkáért a Sawyer Miller. Az Országgyűlés Önkormányzati Bizottságában Gy. Németh Erzsébet egy fideszes felszólalásra reagálva még kedden kijelentette: a fővárosi szocialisták nem támogatnak olyan javaslatot, amelyik félmilliárd forintot költene a négyes metróval kapcsolatos PR-tevékenységre.

Nem volt érdeke

"A Sawyer Millert ismerjük, már eddig is több munkát végeztek a Főpolgármesteri Hivatal megbízásából, a korábbi kapcsolatok azonban nem jelentenek sem előnyt, sem hátrányt a pályázatuk elbírálásakor" - mondta Bőhm András, egyben megerősítette: nyílt pályázatot ír ki a Fővárosi Közgyűlés, amelyet a csütörtöki ülésen tárgyalnak. Döntés legkésőbb őszre várható.

Az ajánlat összegéről a fővárosi SZDSZ frakcióvezetője nem kívánt nyilatkozni, mint mondja, ettől is függ, hogy melyik cég nyeri a tendert, de annyit elárult: az ötszázmillió forint töredékéből meg lehet valósítani az autósokat, a tömegközlekedéssel utazókat, valamint az építkezések közelében lakókat tájékoztató kampányt. "Gy. Németh Erzsébetnek nem volt érdeke, hogy az ügy kapcsán forogjon a neve, nyilván azt igyekezett demonstrálni, hogy az MSZP vigyáz a közpénzekre" - nyilatkozta Bőhm, aki szerint jelenleg kiegyensúlyozott a viszony a fővárosi koalícióstársak között.

Nem tartja irreálisnak

A Magyar Hírlap újságírója még egy kedden elküldött levelében tudatta: nem állította, hogy döntés született volna a metrókampány költségeiről, a Sawyer Miller illetékese viszont a cikkben nem tartja irreálisnak félmilliárdot fordítani kampány- és tájékoztatási célra. Nyári Krisztián, a cég munkatársa ezt cáfolja. "Kacsa az ötszázmillió, ennek semmi alapja nincs" - nyilatkozta az Indexnek a budapesti városháza korábbi sajtófőnöke. Az Egyesült Államokban és Nyugat-Európa néhány országában a tájékoztatásra általában a beruházási költség két százalékát fordítják, Magyarország még nem tart itt. Előrelépés azért van; az emberek elvárják például, hogy egy jelentős forgalomkorlátozást okozó útfelbontásról legalább egy hónappal korábban értesüljenek.

Gy. Németh Erzsébetet az Indexnek eddig nem sikerült elérnie.

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!