Judit
-2 °C
8 °C

Emeletes vonatot, ezeret!

2006.10.27. 16:41
Pénteken a MÁV meghívására háromhetes próbaútra indult a német vasút egyik emeletes vonata. Az utasokon is múlik, hogy járhatnak-e a jövőben ilyen csúcsszuper szerelvények a magyar sineken.

Pénteken bemutatták a sajtónak és délután már forgalomba is állították azt a szerelvényt, amit a német vasúttól kapott kölcsön a MÁV, hogy teszteljék az emeletes vonatok hazai viszonyok közti üzemeltetését.

Mint arról a Világgazdaság cikke beszámolt, a MÁV Zrt. vonalain három hétig jön-megy a kanadai-német Bombardier Transportation háromkocsis emeletes vonata, mivel a magyar vasúttársaság fel szeretné mérni az újabb magyarországi vonatbeszerzési pályázat kiírása előtt, hogy a hazai utazóközönség szívesen használ-e kétszintes járművet.

Klikk a képre!
Klikk a képre!

Emeletes honosítás

A péntek délelőtti termékbemutatót Jens Henke, a Bombardier európai részlegének értékesítési vezetője és Devecz Miklós, a MÁV Zrt személyszállítási üzletágának főigazgatója tartotta. A Bombardier díjnyertes kétemeletes kocsijai kényelmes, körülbelül száz ülőhelyes, légkondicionált, akadálymentesített, többcélú utasterekkel tagolt járművek, ecsetelte Jens Henke az egybegyűlteknek. A Bombardier eddig hatezer darabot gyártott ezekből a kocsikból, a német vasúttársaság (Deutsche Bahn) ezernégyszáz ilyet üzemeltet, de hasonló - akár 160 km/órás sebsségre is képes - emeletes vonatok közlekednek Izraelben, Dániában, Luxemburgban és Hollandiában is.

Devecz Miklós elmondta, hogy az emeletes vonatok meghonosításával a MÁV személyszállítási reformjának továbbgördítése lenne a cél. A Desirók, a Talentek, a Flirt-ök után újabb lendületet kapna az üzletág a modern kétszintes motorvonatokkal, amiket a legnagyobb utasforgalmat lebonyolító vonalakon és időszakokban vetnének be.

Klikk a képre!
Klikk a képre!

A MÁV más cégek hasonló, emeletes vonatjait is szeretné bemutatni, ahhoz pedig, hogy felmérjék az utasközönség igényeit, elégedettségét és véleményét, a Bombardier szerelvény háromhetes üzeme alatt az utasokkal egy röpke kérdőívet töltetnek ki. A vasúttársaság emellett nemcsak a járművek fogadtatására kíváncsi, hanem egyúttal felméri a szerelvények üzemeltetési lehetőségeit, hogy egy későbbi járműbeszerzési tenderen figyelembe lehessen venni azokat.

Panorámaélmény

Mi a magunk részéről szorítunk a doubledecker járművek hazai elfogadásáért, a külföldi kellemes tapasztalatainkat csak megerősítette a péntek délelőtti rövid gödi kirándulás. Nem feltétlenül ragaszkodunk pont a Bombardier dízelvontatású háromkocsis vonatához, a lényeg hogy végre itthon is lehessen komfortos emeleti ülésekből bambulni a többé-kevésbé gyönyörködtető magyar tájba.

Klikk a képre!
Klikk a képre!

A Bombardier kocsijaira egy rossz szavunk sincs (bár feltehetőleg majd lesz az igazán hozzértőknek), legfeljebb annyi kötekednivalónk támadt, hogy első ránézésre kicsinek tűnik a csomagoknak szánt hely az ülések feletti polcokon. A tágas, szellős, jól tagolt belső tereket minden bizonnyal imádni fogják a gyerekek, és nem utolsó sorban a mozgáskorlátozottak, akik többek közt a külön mellékhelyiségnek is örülhetnek. A reklámszöveget leginkább úgy folytathatnánk, hogy az utastereket letisztult formák és praktikus megoldások jellemzik, a békés, nyugodt utazásra a kényelmes ülőhelyek jelentenek biztosítékot. Nem mellékes az sem, hogy végre rendes utastájékoztató rendszert is kapnánk az ilyen vonatokkal.

A lényeg persze az emeleten van. A rövid próbaúton elöntötte a bizakodás az utazási sznobizmusra hajló szívünket: az enyhén hajlított ablakokon túl, kissé alant elsuhanó napsütötte táj, a halk, zakatolásmentes - hovatovább européer - vasúti élmény végre itthon is elérhető lehet.

A bemutató három hete alatt a vonat menetrendben közlekedő személy- és gyorsvonatok szerelvényei helyett szállítja majd az utasokat az ország különböző pontjaira. (Rendkívüli menetrend itt található.)

US Virgin Islands

Sosem láttál még ilyen gyönyörű helyet!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.