Melinda, Vivien
2 °C
8 °C

Kovács: Orbán botránypolitikát folytat

2000.12.04. 15:43
A magyar kormány botránypolitikát folytat, a miniszterelnök pedig túllépi hatáskörét, amikor beavatkozik Hódmezővásárhely belügyeibe - mondta Kovács László, az MSZP elnöke a párt hétfői frakcióülését követő sajtótájékoztatón. A pártelnök kitért Torgyán vagyoni helyzetére, a Magyar Televízió tartozásainak érthetetlen elengedésére, az Index érdeklődésére kommentálta a hódmezővásárhelyi választások eredményét és szólt a minimálbérekről, meg arról is, hogy a kormánynak nem fontos az érdekegyeztetés.
Az európai demokráciákban példátlan, hogy egy kormányfő személyesen avatkozik be egy város önkormányzatának megválasztásába, autóutat és egyéb protekciós fejlesztéseket ígérve arra az esetre, ha a megfelelő jelölt nyeri el a polgármesteri posztot - jelentette ki a pártelnök a hódmezővásárhelyi választások eredményére és Orbán Viktor múlt heti, hódmezővásárhelyi jelenésére utalva.

A kormány mentőövet dob Torgyánnak

Kovács László a "kormány pártpolitikai indíttatású garázdálkodásáról" beszélt
Az MSZP újra megválasztott elnöke szerint a kabinet mentőövet dob Torgyán Józsefnek, hogy a miniszternek ne kelljen nyilvánosságra hoznia vagyonnyilatkozatának titkos részeit, és rejtve maradhasson a kisgazda politikus anyagi gyarapodásának háttere. A pártelnök kijelentette: az Országgyűlés mentelmi bizottságának saját hatáskörben kellene megvizsgálni a gyanúba keveredett képviselők vagyoni helyzetét.

Kovács hozzátette: az MSZP a felmerülő kérdéses ügyekben a képviselőkre bízza, hogy mihez kezdenek nyilatkozatukkal, a pártnak nincs egységes álláspontja a vagyonnyilatkozatokkal kapcsolatban.

Kovács hiányolja az érdekegyeztetést

A szocialista elnök kifejtette pártja álláspontját a minimálbérek megállapításával kapcsolatban is. Szerinte a magyar kormány ismét bizonyságát adta annak, hogy döntéshozatalkor feleslegesnek tart bármiféle érdekegyeztetést, hiszen a közterheket rendkívüli mértékben megemelő új érték megállapításakor a kabinet minden egyeztető fórumot figyelmen kívül hagyott.

Kovács elfogadhatatlannak tartja a Magyar Televízióban kialakult helyzetet is, ahol az egyoldalú hírszerkesztésért és újságírói lojalitásért cserébe a kormány példátlan módon elengedi az intézmény csaknem tízmilliárd forintos köztartozását.

Az Index érdeklődésére az MSZP elnöke elmondta, hogy a párt nemrég megválasztott elnöksége kedden tartja első ülését, amikor a többi között megvitatják Szili Katalin, az elnökhelyettesként új funkciót betöltő vezetőségi tag munkakörét és konkrét feladatait, és napirendre kerülhetnek a Németh Miklóssal kapcsolatos személyi kérdések is.

Kovács László "a kormány pártpolitikai indíttatású garázdálkodásáról" beszélt, amikor tiltakozását fejezte ki az ellen, hogy Szabadi Bélát, a földművelésügyi tárca államtitkárát esetleg a jegybank alelnökévé nevezzék ki. A lépés szerinte ártana az ország megítélésének.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.