Melinda, Vivien
2 °C
8 °C

A kulturális bizottság bizalmat szavazott Bozókinak

2005.02.09. 18:10
Bozóki András nem radikális váltást, hanem a folyamatos továbbépítést jelölte meg legfőbb feladatai között, amikor a parlament kulturális bizottsága kinevezése előtt meghallgatta és támogatta a kulturális tárca várományosát. Bozókit alkalmasnak találta a testület a tisztségre: a tíz kormánypárti igennel szavazott, míg a hat ellenzéki tartózkodott.

Az Országgyűlés Kulturális és Sajtó Bizottsága kinevezése előtt meghallgatta Bozóki András kultuszminiszter-jelöltet. A jogász-szociológus több mint négyórás meghallgatáson radikális váltás helyett a folyamatos továbbépítkezést nevezte legfőbb céljának. Mint elmondta, Gyurcsány Ferenc miniszterelnök arra kérte, hogy a kormányprogram keretei között próbálja a kultúra támogatását, koordinálását a társadalom különböző csoportjaira, rétegeire kiterjeszteni.

Megmutatni az országot Európában

Bozóki András kiemelte, hogy egyfajta közkultúra sikeresebbé, láthatóbbá tételében szeretne közreműködni, és a kulturális esélyegyenlőség elvét kívánja képviselni, különös figyelmet szentelve a vidék kultúrájának. A miniszterjelölt fontosnak nevezte, hogy Magyarország meg tudja mutatni magát Európában és a világban. Véleménye szerint az ország az uniós csatlakozással lezárt egy történelmi korszakot, amelyet a felzárkózás politikája jellemzett, itt az idő, hogy az "önbizalomhiányos állapoton" túllépve egyenlő, egyenrangú kultúraként mutassa be saját nemzeti kultúráját.

Bozóki András szerint a politikai-gazdasági rendszerváltás után szükség lenne kulturális értelemben újrafogalmazni magunkat. Saját magáról elmondta, hogy alapvetően akadémiai, egyetemi ember, sok mindennel foglalkozott, ami az eszmetörténettel, a politikai eszmékkel függ össze; habitusa inkább kompromisszumkereső, kevésbé konfrontatív.

Politika és kultúra nem áll messze egymástól

"Nem látom azt, hogy a politika és a kultúra annyira távol esne egymástól" - mondta felkérése kapcsán, hozzátéve: "én látok átfedéseket". Mint mondta, nem volt könnyű elvállalnia a felkérést, ám úgy érezte, hogy ilyen lehetőség talán csak egyszer adódik az életben, ezért méltósággal, felemelt fejjel, optimistán igent kell mondania.

Bozóki András beszámolt arról, hogy folyamatban van egyetemi tanári kinevezése, s várhatóan ősszel megjelenik az Egyesült Államokban Sükösd Miklóssal közösen írt könyve, amely mögött magyar intézeti támogatás is áll; ezek a folyamatok már korábban megindultak, kinevezése esetén nem politikai pozíciójának kihasználásáról van szó.

Halász János (Fidesz), a bizottság alelnöke úgy fogalmazott: "mi kinyújtott kézzel érkeztünk ide, mi együttműködni szeretnénk". Az ülésen valamennyi ellenzéki képviselő felszólalt, sok tucatnyi kérdést intézve a miniszterjelölthöz, de élt a kérdezés lehetőségével több kormánypárti politikus is.

Bozóki András válaszában elmondta, hogy "nincs külön extra keret a miniszterelnöki kalapból", az elfogadott költségvetésből kell gazdálkodnia. Közölte továbbá, hogy e hónap végére elkészül a kulturális stratégia újabb változata. Véleménye szerint egy évnek elegendőnek kell lennie ahhoz, hogy megkezdjék egy olyan stratégia megvalósítását, amely átível a kormányzati ciklusokon.

Felforgató szándék nélkül

"Semmilyen felforgató szándékom nincsen" - felelte arra a kérdésre, tervez-e a tárcánál szervezeti és személyi változásokat. Hozzátette ugyanakkor, hogy Hiller István MSZP-elnök néhány munkatársát "magával viszi", akik helyett újakra lesz szükség. Konkrétumokról szólva Bozóki András említést tett a könyvtárbusz-programról, amelynek keretében a megyei könyvállományok egy része bizonyos rendszerességgel körbejárna a kistelepüléseken. Elképzelhetőnek nevezte továbbá, hogy már a jövő évben át lehet adni egy múzeumi központi közraktárat a műtárgyak biztonságosabb tárolása és a restaurálás feltételeinek javítása érdekében.

A miniszterjelölt megfontolásra érdemesnek találta azt az ellenzéki felvetést, hogy a vidéki múzeumok állandó kiállításait is ingyenessé lehetne tenni. Elmondta továbbá: elképzelhető, hogy a volt óbudai gázgyár helyén kialakítandó kulturális komplexum alapkőletétele átcsúszik a következő évre. A kérdésekre válaszolva kitért arra is: megoldandó feladat a volt Divatcsarnok épületének sorsa; egy előkészítés alatt álló pályázat nyomán az ingatlan építészeti múzeum helyszíne lehet.

Bozóki András az elkövetkezendő évek kiállítási terveiről elmondta: az elképzelések között szerepel egy spanyol-magyar bemutató és egy Van Gogh-tárlat, 2007-ben pedig a tervek szerint iszlám kiállítást, Szent Erzsébet-tárlatot és bolgár egyházművészeti bemutatót rendeznek Magyarországon.

Az támogatta Bozóki András kulturális miniszterré történő kinevezését szerdán; a testület tíz kormánypárti igen és hat ellenzéki tartózkodás mellett hozta meg döntését.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.