Ferenc, Olívia
-4 °C
4 °C

Minden vádpont alól felmentették Molnár Csabát

2005.01.12. 11:49
Felmentette a vesztegetés, az államtitoksértés és a hivatali visszaélés vádja alól Molnár Csabát és két vádlott-társát a Fővárosi Bíróság szerdán. Az egy héttel ezelőtti tárgyaláson az ügyész felfüggesztett börtönt, pénzbüntetést és lefokozást kért a rendőr alezredesre. Felettesei végig Molnár Csaba mellett vallottak, a bíróság szerint a rendőr nem követett el jogsértést.
Valamennyi vádpontban felmentette a Fővárosi Bíróság Molnár Csabát. A rendőr alezredes ellen hivatali visszaélés, vesztegetés és államtitoksértés miatt indítottak eljárást, a Szebeni László vezette büntetőtanács azonban azt állapította meg: egyik bűncselekményt sem követte el a Kulcsár Attila elfogása, illetve az ellene folyó nyomozás irányítása kapcsán ismertté vált rendőr.

Az elsőfokú ítélet rövidnek mondott, ám közel másfél órás szóbeli indokolása során a bíróság rámutatott: a vád tárgyává tett cselekmények során Molnár Csaba a jogszabályi kötelezettségeinek megfelelően járt el. Ezt támasztotta alá valamennyi tanú is, köztük az alezredes feletteseinek, illetve banki vezetők vallomása. Mindemellett az indoklás során elhangzott: az ügyészség által bizonyítékként becsatolt lehallgatási jegyzőkönyvek bár eljárásjogilag sem lettek volna felhasználhatók az eljárásban, tartalmukat tekintve sem bizonyítják az alezredes bűnősségét.

A vádak

A büntetőeljárás azt követően indult, hogy a Nemzetbiztonsági Hivataltól származó információkra hivatkozva a 2003 decemberében egy újságcikkben az jelent meg, az alezredes a megengedettnél szorosabb kapcsolatot tart fenn részben arab származású pénzváltókkal. Bár a rendőrségi vezetők az ezt követően indult belső vizsgálat során sem találtak bűncselekményre utaló adatokat, az ügyészség eljárást indított.

Az ügyészségi nyomozás alapján három pontban emeltek vádat Molnár Csaba ellen. A vesztegetés az ügyészség szerint azzal valósult meg, hogy az alezredes 2003. augusztus 20-án találkozott a harmadrendű vádlottként szereplő Bassam T. pénzváltóval, akitől ajándékokat fogadott el. Az ügyészség szerint cserébe a rendőrtiszttől azt kérték, hogy járjon közbe az általa hivatalból is ismert Volksbanknál annak érdekében, hogy ne mondják fel a Bassam T.-vel korábban kötött pénzváltói szerződésüket.

A hivatali visszaélés illetve az államtitoksértés az ügyészség szerint akkor valósult meg, amikor Molnár Csaba egyfelől tájákoztatta Bassam T-t kettő, a cégéről, az Intermoney kft.-ről érkezett, pénzmosással kapcsolatos banki bejelentésről, mely titkosítva volt, másfelől pedig felhívta arra, hogy az ügy jobb megítélése érdekében visszamenőlegesen tegyen saját maga is pénzmosásra utaló bejelentéseket a rendőrségen.


Molnár Csaba a bíróságon decemberben

Egy kapcsolat kezdete

Molnár Csaba a jogszabályokból és beosztásából fakadó kötelezettségeinek megfelelően létesített és tartott kapcsolatot a másod- és harmadrendű vádlottal, D. Zoltánnal és Bassam T.-vel - ismertette a bíróság álláspontját Szebeni László. A megállapított tényállás szerint az egy másik pénzváltó cégnél dolgozó D. Zoltán egy, a rendőrség által is rendszeresen szervezett, a jogszabályi változásokkal és a bankok és pénzváltók kötelezettségeivel összefüggő előadáson találkozott Molnár Csabával, akivel később privát kapcsolatba is került. Ő mutatta be az alezredesnek Bassam T.-t, aki felajánlotta segítségét a rendőr munkájához.

Száz forintos ajándékok

A bíróság megállapítása szerint Bassam T. 2003 nyarán szíriai hazalátogatását követően D. Zoltánon keresztül jelezte, hogy találkozna Molnár Csabával, mert egy kisebb ajándékot is hozott neki. Mivel a hívás éppen augusztus 20-án történt, az alezredes azt mondta, találkozzanak később, hivatali időben, de ha odajönnek, ahol ő éppen autót mosni készül, aznap is találkozhatnak. Egy benzinkútnál ezt követően adták át az ajándékokat, melyek értékét a korábbi szakértői vélemények még néhány ezer forintra tették, az ítélet szerint azonban csak néhány száz forintot érnek. Ezt ugyanis maga a szakértő jelentette ki a bíróság előtt, mondván, hogy a legértékesebb ajándék, a fa tolltartó ára attól függ, mennyire látja elegánsnak vevőjét az arab piacon az árus: egy farmeres vásárló már 3-400 forintért is megkaphatja azt, míg egy öltönyös turistától néhány ezer forintot is elkérnek. A további ajándékok, egy bizsu karkötő és néhány sütemény korábban is néhány száz forintos értékkel szerepelt az anyagokban.

Molnár felettesei az ajándékokat egyértelműen elfogadhatónak minősítették. Egyikük arra is felhívta a figyelmet, hogy a rendőrtiszti főiskolán oktatott etikai szabályok szerint a társadalmi kapcsolatoktól, a potenciális információforrásoktól a kisebb ajándékokat el kell fogadni, és viszonozni is kell, tekintve, hogy e nélkül aligha képzelhető el a kapcsolat fenntartása.

Az ajándékokért cserébe az ügyészség szerint Molnár közbenjárt Bassam T. érdekében a Volksbanknál. A bank jogi osztályának vezetője, illetve igazgatótanácsának elnökének tanúvallomása szerint azonban ilyesmi az alezredessel folytatott, egy másik ügyben kezdeményezett beszélgetésükön fel sem merült. Ugyanakkor mindketten hangsúlyozták azt is: a pénzintézet már korábban döntést hozott a pénzváltói üzletág felszámolásáról, valamennyi ügynöküknek felmondtak.

Államtitoksértés: ha megtette volna sem lenne bűn

Az államtitoksértéssel kapcsolatban a bíróság megállapította: az Intermoney Kft-re vonatkozó bejelentések egyike nem is volt minősítve, így ott fel sem merülhetett a bűncselekmény. A másik bejelentést a rendőrségen valóban államtitokká minősítették, mint a korábbi, - egyébként többször az ORFK-n belül is kritizált - gyakorlat szerint minden bejelentést. (Az éppen 2003-ban elfogadott törvénymódosításnak köszönhetően már az év második felében változott a rendőrség gyakorlata, 2004. januárjától kezdve pedig hivatalosan is megszűnt a bejelentések automatikus államtitokká minősítése.)

A bíróság szerint a bizonyítékok alapján Molnár nem beszélt a bejelentésről Bassam T.-vel. Szebeni László szerint ugyanakkor ha Molnár Csaba közölte volna is a bejelentés tényét Bassam T.-vel, azzal bár formailag megvalósult volna az államtitoksértés, annak a társadalomra való veszélyessége olyan csekély fokú, hogy ugyancsak nem lenne bűncselekménynek minősíthető. A bejelentések korábbi formában történt titkosítása ugyanis éppen azért szűnt meg, mert egyrészt azok eredeti példánya a bankoknál és más bejelentőknél nyílt okiratként hozzáférhető volt, másfelől a bejelentés alapján bekért további információk alapján a bejelentés ténye az érintett számára is világossá vált.

A bíróság megállapította azt is: nem Molnár Csaba, hanem az Intermoney Kft-vel szerződésben levő K&H Bank egyik vezetője kérte további, akár visszamenőleges bejelentésekre Bassam T-t, ahogy ez akkoriban - a későbbi esetleges botrányok elkerülése érdekében - több pénzintézetnél gyakorlattá vált.

Törvénytelen jegyzőkönyvek

Miután a tanúvallomások egyértelműen a védelem álláspontját támasztották alá, az ügyészség a tárgyalás folyamán többször is a telefonlehallgatási jegyzőkönyvekben foglaltakra hivatkozott. A bíróság ezzel kapcsolatban azt állapította meg, hogy a rendelkezésre álló adatok alapján az abban foglaltak nem alkalmasak Molnár bűnősségének bizonyítására. Ilyen tartalmú vallomást tettek a jegyzőkönyveket áttanulmányozó rendőri vezetők. A jegyzőkönyvek felhasználásakor az ügyészség több esetben következtetéseket vont le, és nem az elhangzott tényekre koncentrált. Ugyanakkor Szebeni László ismét felhívta a figyelmet: a lehallgatási anyagok a Molnár Csaba elleni ügyben eljárásjogi okokból sem felhasználhatók (nem ehhez a nyomozáshoz kérték az engedélyt a titkosszolgálatok), és erről az ügyészséget már egy évvel ezelőtt, korábban, tavaly januárban is tájékoztatta a bíróság.

Az ügyészség fellebbez

Az ügyészség a tárgyaláson anyagi és eljárásjogi hibákra hivatkozva fellebbezett és a vádlottak bűnösségének megállapítását, valamint büntetés kiszabását kérte. Bővebben azonban az ítélet írásos indoklásának elkészültéig nem kívánták kommentálni az ügyet.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.