Előd
5 °C
11 °C

Orosz páncélosok Magyarországon

2000.02.03. 18:12
Az orosz államadóság ellentételezéséül kapott 550 BTR-80 páncélozott szállító harci jármű utolsó 20 darabját is átvette csütörtökön a Magyar Honvédség. A 240 milliárd forintos, 1995-ös államközi megállapodás szerint Magyarország négy év alatt 555 darab BTR-80-ast kapott alkatrészekkel és javítóműhellyel együtt. Az orosz államadósság "keletkezése" óta többször is szóba került, mint beszerzések forrása, vagy botrányok okozója.

A BTR-eket darabonként 40-60 millióért vettük, ezért az összegért ma már nem lehetne a járműveket megvásárolni. Az 550 páncélosból 487 jutott a Honvédségnek, míg a maradék 63 a Belügyminisztérium kötelékéhez tartozó határvadász századokhoz került. Az 1995-ös államközi megállapodás fennmaradó keretéért, 830 ezer dollárért az oroszok az első negyedévben MiG-29-es alkatrészeket szállítanak.

A haditechnikával történő törlesztési keretnek a mostani szállítással jóformán a végére értek az oroszok. A rendszerváltozás és az orosz csapatok kivonulása után megállapodásban rögzített "orosz adósság" néven emlegetett magyar követeléseket a magyar állam 1992. év végi hatállyal vásárolta meg. Lehetővé tette ezt az 1990 elejétől konvertibilis elszámolásra átállt magyar-szovjet kereskedelem. Az Orosz Föderáció 1700 millió dolláros tartozásából az elmúlt években összesen több mint 1,1 milliárd dollár értékben fegyvert és alkatrészt szállított. A '90-es évek elején szinte teljesen leállt honvédségi beszerzéseket az államadósság terhére írt szállítások pótolták. Az 1993-ban kötött 800 millió dolláros megállapodás keretében fejlesztették a légierőt 28 darab MiG-29-es vadászgéppel. Szintén az orosz államadósság terhére szerzett be a honvédség páncéltörő rakétákat. A lejáró megállapodások után Oroszország jelezte: továbbra is abban gondolkodik, hogy az államadósságból fennmaradó több százmillió dollárért elsősorban haditechnikát szállítana. A Pénzügyminisztérium csak abban az esetben járult volna hozzá az újabb beszerzésekhez, ha azokat az eddigi gyakorlattól eltérően saját költségvetéséből fizetné ki a honvédelmi tárca, és nem azon felül jutna hozzá. Ezt azonban szűkös büdzséjére hivatkozva a HM nem vállalta.

Műszaki adatok
A BTR-80 alaptípus szárazföldön akár 90 km/órás sebességgel is közlekedhet, képes vízen úszni és 14,5 mm-es toronygépágyúval és 7.62 mm-es párhuzamosított géppuskával szerelik fel. A BTR-80 A-t erősebb fegyverzettel (30 mm-es gépágyúval), míg a parancsoki kocsinak kialakított BTR-80 K-t különlegesen rádiókkal szállítják. Weigert József, a páncélos fegyvernem mérnökezredese lapunknak elmondta: a BTR-80-asok megfelelnek a kor színvonalának és komoly technikai előre lépést jelentenek a korábban használt D944-esekhez képest. (A D944-es magyar fejlesztés, a Rába gyárban készült és a 60-as, 70-es évek technikai színvonalát képviselte.) A három harcoló dandárból kettő már korábban is a BTR-80-asokkal volt felszerelve, míg a harmadikat most fegyverzik át. A járművek NATO kompatibilisek, ám kommunikációs eszközeiket még ki kell cserélni - erre a februárban kiírt harcászati rádióeszközök modernizációjára tenderben pályázhatnak. (Pristinában és Okucsániban az átalakított BTR-80-asok már résztvettek a magyar kontingensben.) A Magyar Honvédségnek szállított 487 BTR-80-as nagy mennyiség, mivel a hadsereg hasonló típusú járműből összesen 650-nel rendelkezik. Bíró János mérnökezredes, a Magyar Honvédség Gépjárműtechnikai Ellátó Központjának vezetője elmondta hogy az általa vezetett Ellátó Központban tárolt páncélosokat továbbirányítják Hódmezővásárhelyre, Debrecenbe és az egri alakulathoz.
A kontinensnyi ország azonban nem csak nekünk tartozik. Oroszország szovjet érájából örökölt adóssága 70 milliárd dollár volt, de ez 1995-re 100 millárd fölé, 1998-ra pedig 140 milliárd dollárra nőtt. Oroszország költségvetése nem haladja meg a 80 milliárd dollárt, ami az amerikainak 1/20-a, és még a magyarországinak is legfeljebb öt-hatszorosa.

Az orosz államadósság "keletkezése" óta többször is szóba került, mint beszerzések forrása, vagy botrányok okozója. 1996. augusztusi adatok szerint polgári törlesztési célra 656 millió dollár maradt. (Abban az évben a MÁV-ot is megkísérelték közvetve segíteni az államadósságból, de nem folyt be akkora összeg ebből a forrásból, mint amekkorára a menedzsment számított.) Az egyik legnagyobb "civil" tétel a négyes metró ügyében érkezett orosz ajánlat (264 millió dollár). A kormány által megtárgyalt változat a Kálvin tér-Etele tér közötti szakaszon 5,4 km hosszú, 7 állomást magába foglaló vonal felszín alatti bányászati és szerkezetépítési munkáira vonatkozott. Ezt a megoldást, mint ismeretes végül a Horn kormány nem fogadta el.

Az azóta elhíresült Nádor '95 Rt. révén az országba került, mobiltelefonok lehallgatására alkalmas berendezések finanszírozását szintén az orosz-magyar államadósság terhére végezték. A kisgazda irányítású Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium pedig az orosz államadósság ellentételezéseként korábban több százezer tonna műtrágya importját tervezte. A Postabank bukása után megvizsgálták annak a lehetőségét, hogy a bank tőkeemelését az orosz államadósság engedményezését felhasználó külföldi befektetők végezhessék el. A tőkeemelés lejegyzője egy Man szigeti bank lett volna. Végül az egész konstrukció kútba esett.

A Horn-kormány idején az orosz államadósság leépítésére szerveződött bizottságban a kedvezményezettek is ott ültek. Dunai Imre minisztersége idején robbant ki az "olajgate" botrány. A miniszter fia Moszkvában az államadósság lebontását végző cégnél dolgozott. Kapolyi László egykori ipari miniszter cégei szintén részt vettek a Magyarországgal szembeni orosz államadósság lebontásában. Kiderült: egyes cégek kifejezetten arra alakultak, hogy az orosz államadósság terhére behozzák az országba a magyar stratégiai olajtárolók építéséhez szükséges anyagokat.

Harminchét országgyűlési képviselő 1996. december 16-án az adatvédelmi biztos állásfoglalását kérte Nikolits István, a polgári nemzetbiztonsági szolgálatokat akkoriban irányító tárca nélküli miniszter államtitok minősítési döntése ellen. Az Országgyűlés olajügyet vizsgáló bizottságának kérdéseire válaszoló levelét a miniszter a lehetséges leghosszabb időre, 80 évre államtitoknak minősítette. A képviselők szerint ki kell derülnie, vajon történtek-e visszaélések magyar-orosz olajszállítások és az orosz államadósság hasznosítása során, továbbá megállapítható-e az összefonódás a politikai döntéshozók és a gazdasági élet résztvevői között.

MIG-29
A magyar MiG-29-esek bár az alapszériához tartoznak, de ennek a már fejlettebb "B" alosztályához. Ez például abban mutatkozik meg, hogy a jobb és bal oldali hajtómű csereszabatos, nem úgy mint a régebbi, pl. német MiG-29A esetében. Ez azért érdekes, mert a volt Szovjetunió eddig csak az alapszériát bocsátotta exportra. Az együléses harci gépeknél 01-tôl 23-ig tart a számozás ( a 13-as kimaradt ), míg a kétüléses gépek 24-tôl 29-ig vannak számozva. A magyar MiG-29-esek idegen-barát felismerô berendezéseit (IFF) amerikai típusúra cserélték, így azok képesek válaszolni a polgári légiforgalmi radaroknak és a NATO gépeinek. Az elsô magyar MiG-29-es század 1994. szeptember 1.-én állt hadrendbe Kecskeméten. Egy évvel később már a teljes kecskeméti repülôezred MiG-29-esekből állt. A gépek közül szolgálatba állásuk óta egyet veszítettek el, 1998 júliusában, ezen kívül hajtóműleállás és kisebb meghibásodások fordultak elô.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!