Aladár, Álmos
-1 °C
9 °C

Csoportos létszámleépítés a postánál

2004.05.10. 20:34
A Magyar Posta Rt. a héten kétszáz dolgozójának mond fel, mert az új budaörsi logisztikai központban nem hajlandók felvenni a munkát. Korábban a Keleti pályaudvar melletti levélfeldolgozó üzemből átvezényelt háromszáz dolgozó nem volt hajlandó felvenni a munkát Budaörsön, mert túl sok időt vesz igénybe az utazás.
A csoportos létszámleépítés lezárultával a Magyar Posta Rt. a héten 200 dolgozónak mond fel; az elbocsátás alapvetően azokat a dolgozókat érinti, akik a budaörsi logisztikai központ üzembe helyezésével nem vállalták az ottani munkát, közölte Szűcs Ildikó, a társaság vezérigazgató-helyettese hétfőn az MTI érdeklődésére. Elmondta: összesen 207 alkalmazott közölte, hogy nem kíván Budaörsön dolgozni. Mintegy 300 dolgozó nem vállalta a logisztikai központban a munkát, közülük mintegy 100 fő nem nyilatkozott, ők azóta betegállományban vannak.

A 207 alkalmazottnak a posta - a csoportos létszámleépítéssel kapcsolatos munkajogi folyamat lezárultáig - munkát biztosított, illetve az elmúlt két hónap alatt többféle, hosszabb távra szóló munkalehetőséget ajánlott fel, például kézbesítői helyeket. A vezérigazgató-helyettes tájékoztatása szerint a csoportos létszámleépítés munkajogi folyamata a héten lezárul, csütörtöktől kézbesítik a felmondásokat. A posta a 30 nappal korábbi előértesítéseket a munkavállalóknak elküldte - hangsúlyozta Szűcs Ildikó.

A posta a budaörsi logisztikai központot 9,5 milliárd forint saját beruházással hozta létre. A március elsejétől üzembe álló létesítménybe a Keleti pályaudvar melletti levélfeldolgozó üzemből átvezényelt 300 dolgozó nem vette fel a munkát, a jelentős időráfordítással járó utazási többlet miatt.

Mint korábban a vezérigazgató elmondta: a 300 dolgozónak, a Munka törvénykönyve szerint felkínálnak egy új munkaterületet és amennyiben nem vállalják a második lehetőséget, akkor várhatóan megszüntetik munkaviszonyukat. Az átvezényelt munkavállalók egy része annak ellenére sem vállalta a budaörsi munkát, hogy az átlagos 6,5 százalékos alapbérfejlesztésen túl ők egy kiemelt plusz 1,5 százalékos juttatásban részesültek volna.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.