Zalán
6 °C
19 °C

A főváros alkut kötött, nem perel Észak-Csepelért

2006.01.11. 15:46
Az InfoRádió értesülései szerint a Fadesa nevű spanyol ingatlanfejlesztő cég visszaadja a csepeli szigetcsúcson megvásárolt 80 hektáros ingatlan egy részét, hogy a tervezett fővárosi beruházások megvalósulhassanak. Erről a főpolgármester és a cég vezetésének mai megbeszélésén született szóbeli megállapodás.

Mégsem perli be várhatóan a csepeli szigetcsúcsot megvásárló Fadesa Groupot a főpolgármester, tudta meg az InfoRádió. Demszky Gábor ugyanis ma találkozott a spanyol ingatlanfejlesztő cég vezetőivel, akik vállalták, hogy 30 napon belül visszaadnak a négy megvásárolt telekből kettőt - az északra fekvő két legkisebbet -, így elhárul az a probléma, hogy a hídpillérek és a majdani park helye magánkézben maradjon.

Mint arról az InfoRádió korábban beszámolt, a 80 hektáros, rendkívül értékes területet tavaly év végén vette meg a Fadesa Group 11 milliárd forintért a csepeli önkormányzattól. A fővárosi közgyűlés decemberben óriási vita után - amelyben a Fidesz az SZDSZ álláspontját, a MIÉP és az MDF pedig a szocialistákét támogatta -, tulajdonképpen jóváhagyta az ügyletet.

Demszky Gábor főpolgármester viszont már akkor kijelentette, hogy bírósági úton megtámadja az adás-vételi szerződést, mert nem tartja érvényesnek azt. Érvei szerint ugyanis az ingatlan egy részére városligetnyi parkot tervezett a főváros, valamint a területen lesz a majdani Galvani híd pillére is.

A Fadesa cserébe szabadon fejleszthet?

A megegyezés szerint a spanyol cég azokat az ingatlanokat adja vissza 30 napon belül, amelyeken a kérdéses beruházások fognak megvalósulni - majd egyszer a jövőben. A két nagyobb déli ingatlanon várhatóan több ezer lakást épít a befektető.

A hetek óta folyó tárgyalásokról Bőhm András, az SZDSZ fővárosi frakciójának vezetője az Indexnek elmondta, a Fadesa cserébe a tulajdonában maradt területen szabadon fejleszthet, ha a feleknek meg sikerül állapodniuk.

A szigetcsúcs eladása körüli vita egyik kiváltó oka ugyanis az volt, hogy a csepeli önkormányzat úgy adta el a területet, hogy arra a főváros még nem fogadott el a beépítést lehetővé tevő szabályozási tervet, így a spanyol cég nem is kezdhetett építkezésbe.

Kupper András a Fidesz fővárosi frakcióvezetője szerint szó sincs győzelemről. A politikus az Indexnek azt mondta: Demszky Gábor ismét meghajolt egy külföldi ingatlanbefektető előtt, ami egyértelmű vereség. Kupper szerint a főváros a legértékesebb telkeit veszíti el, egy olyan területet, amelyet eredetileg közparknak szántak, most viszont szinte teljesen beépítik azt.

Belföldi ajánlatok

Rengeteg gyönyörű helyet talál belföldi ajánlataink között.

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.