Timót, Xénia
-8 °C
-3 °C

Leváltanák a főépítészt a szocialista polgármesterek

2005.01.28. 16:22
A fővárosi főépítész leváltását követelik a peremkerületi szocialista polgármesterek, mert véleményük szerint Schneller István fejlesztésellenes. Az InfoRádió értesülése szerint Demszky Gábor korábban tervezte a leváltást, ám a szocialista kezdeményezés miatt egyelőre elállt tervétől.

Tucatnyi, főleg külső kerületi szocialista polgármester írta alá azt a kezdeményezést, amelyben Schneller István budapesti főépítész lemondását sürgetik.

Befektetőt vesztett a XV. kerület

Hajdú László XV. kerületi szocialista polgármester az InfoRádiónak elmondta, véleményük szerint a főépítész fejlesztésellenes és elsorvasztja a külvárosokat. Hozzátette, hogy Schneller István miatt a XV. kerület is elvesztett egy milliárdos befektetőt.

A politikus közölte, hogy a polgármestereknek elfogyott a türelmük, ezért kezdeményezték a főépítész leváltását Demszky Gábor főpolgármesternél. A rádió értesülései szerint Tóth Mihály csepeli polgármester is az aláírók között van.

Az ügy inkább megszilárdította pozícióját

Az InfoRádió megkereste a főpolgármestert az ügyben, ám Demszky Gábor nem kívánt nyilatkozni. Bőhm András, a fővárosi SZDSZ-frakció vezetője a rádiónak elmondta, hogy a városvezetés dinamikusabbá tétele kapcsán korábban szó volt változásról a főépítészi poszton.

Hozzátette azonban, hogy a szocialista kezdeményezés után az ügy politikai színezetet kapott, így a polgármesterek levele most inkább megerősítette Schneller István pozícióját, mintsem gyengítette volna. Bőhm András közölte, frakciója elítéli az ilyesfajta illegitim fellépést.

Újpest nem írta alá a kezdeményezést

Derce Tamás újpesti polgármester az InfoRádiónak elmondta, őt is megkeresték az ügyben, ám ő nem írta alá a kezdeményezést. Úgy véli, hogy a főépítész elleni támadás abba a sorba tartozik, mint Atkári János leváltása.

A szocialisták először Demszky Gábor gazdasági helyettesét távolították el a hatalomból, most pedig a város fejlődéséért felelős másik bizalmi emberre került a sor. Derce Tamás szerint az tény, hogy Budapest nem fejlődött sokat az elmúlt évtizedben, de ez ugyanannyira köszönhető a közgyűlési frakcióknak, mint a főépítésznek.

Nem először

Schneller István eltávolítása tavaly márciusban is felmerült, amikor a főépítész fia, a XI. kerületi polgármester azzal vádolta meg Lakos Imre alpolgármestert, hogy ő apja kirúgatásával fenyegetőzött, amikor Schneller Domonkos a Feneketlen-tó környékének tavalyi rendezését kritizálta.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!