Judit
3 °C
6 °C

Totális sztrájkot hirdettek a BKV-nál

2005.02.09. 15:45
A BKV vezetése szerint jövő kedden nem lesz sztrájk, meg fognak tudni állapodni a szakszervezetekkel. Az érdekvédők szerdán 10 százalékos béremelést követeltek, a BKV utolsó ajánlata 6 százalék volt. A szakszervezetek eltökéltek abban, hogy kedden üzemkezdettől délután egy óráig megbénítják Budapest tömegközlekedését. A buszsofőr szerint csak sztrájkkal érhető el a béremelés.

Nem közeledtek az álláspontok a BKV dolgozóit képviselő szakszervezet és a cégvezetés között, derült ki a Budapesti Közlekedési Szakszervezetek Szövetségének szerda délutáni sajtótájékoztatóján. A szakszervezetek eltökéltek abban, hogy kedden üzemkezdettől délután egy óráig - két mozgássérülteket szállító járat, valamint a budai alvállalkozói buszok kivételével -, a BKV egyetlen járata sem közlekedik.

#alt#
Vágh Péterné, Nemes Gábor és Bartha Pál

A sztrájk törvényességéről három napon belül dönt a Fővárosi Munkaügyi Bíróság, de a szakszervezetek szerint a munkabeszüntetés törvényes.

A BKSZSZ részéről Vágh Péterné elmondta, hogy megszüntetnék a keresetek közötti nagy különbségeket, ezért nem százalékban, hanem fejkvótában gondolkodnak. Minden BKV-dolgozó bérét átlagosan tizenkilencezer forinttal (ez tízszázalékos béremelést jelentene) emelnék, szemben a BKV által ajánlott tizenegyezer forinttal (hat százalék).

A szakszervezeti vezetők elmondták, hogy a BKV 12 600 dolgozója közül ötezer fő átlagbére 138 ezer forint, négyezeré 168-170 ezer forint, míg a fennmaradó dolgozók 250 ezret visz haza havonta.

Szerdán már tizennegyedik napja folytak a bértárgyalások a BKV Rt. és a cég összes dolgozóját tömörítő öt szakszervezet között, hogy megállapodjanak a 2005-ös bérfejlesztés ügyében.

Átlagbérek a BKV-nál
(bruttó, forint)
Összes dolgozó168 000
Fizikai állomány110 000
Szellemi állomány 219 000
Buszsofőrök178 000
Villamosvezetők*180 000
Metróvezetők**165 000
Trolibuszvezetők176 000
HÉV-vezetők155 000
Kisföldalatti-vezetők146 000
*-sok túlóra; **-nincs túlóra
(forrás: BKV Rt.)
Bár a közlekedési társaság eredetileg nem tervezett emelést, a szakszervezetek szerdán 10,2 százaléknál tartottak, nyilatkozta az Indexnek a cég nevében nyilatkozó Szilágyi Eleonóra a személyügyi igazgató.

Az üzleti tervbe nem fért bele

A BKV dolgozóit képviselő, öt szakszervezet tömörítő Budapesti Közlekedési Szakszervezetek Szövetsége kedden este jelentette be, hogy egy hét múlva, február 15-én általános sztrájkot tartanak üzemkezdéstől délután egy óráig. Ilyen mértékű munkabeszüntetés még nem fordult elő a cégnél.

Szilágyi Eleonóra elmondása szerint a BKV azért nem tervezett 2005-re béremelést (a nullaszázalékos emelés a 6,9 százalékos infláció mellett reálértéken egyenesen bércsökkenést jelentene), mert az idén 24 milliárdos állami és önkormányzati támogatáshoz szigorú üzleti tervet kell teljesítenie a cégnek, ezért ott kímélnek költséget, ahol tudnak.

A társaság tavaly 8,5 százalékkal emelte dolgozói bérét (plusz 0,5 százalék jutott még teljesítményarányos bérfejlesztésre), így összesen 24,7 milliárd forint volt a tavalyi bérköltség, ami az eredeti elképzelések szerint 2005-re is maradt volna.

Tíz a hathoz, hogy sztrájk lesz

A cég jelenlegi hatszázalékos álláspontját (ami előbb nulláról háromra, majd onnan emelkedett hatra) az Országos Érdekegyeztető Tanács ajánlása alapján alakították ki, mondta el Szilágyi Eleonóra.

#alt#
Hány százalék lesz az emelés? (Fotók: Barakonyi Szabolcs)

A tizennegyedik tárgyalási napon a szakszervezetek 10,2 százaléknál tartottak, arra a felvetésünkre, hogy - a volánosok béralkujához hasonlóan - nyolc százalékhoz mit szólna a BKV, Szilágyi elmondta, ha ott tartanának, már nagyon örülne a cég vezetése.

A cég személyi igazgatója, miként Aba Botond vezérigazgató szerint is, jövő kedden nem lesz sztrájk, hétfőig meg fognak tudni állapodni a dolgozókkal.

A sikert a sztrájk jelenteni

Nem így vélekedett az Index által Angyalföldön megkérdezett buszsofőr, aki szerint a sofőrök túlnyomó többsége támogatja a munkabeszüntetést, mert csak így tartják elképzelhetőnek fizetésük tízszázalékos emelését. A BKV egyik szakszervezeti bizalmiként bemutatkozó munkatársa azt mondta, hogy szinte biztos, hogy lesz sztrájk, és bízik annak sikerében is.

#alt#
Most még jár a villamos

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.