Vilma
-7 °C
4 °C

A főváros nem döntött az illegális vízfogyasztók büntetéséről

2004.02.16. 13:58
Jogi aggályok miatt elhalasztotta a döntést a város vezetése az illegális vízfogyasztók büntetőtarifájának bevezetéséről - értesült az Info Rádió. A társaságot évente 400-500 millió forintos kár éri a lopások miatt, ezért drasztikusan szigorítana szankcionáláson.
Elhalasztotta a döntést a főváros vezetése az illegális vízfogyasztók szigorúbb büntetéséről - tájékoztatta a főpolgármesteri hivatal az Info Rádiót a fővárosi kabinet ülése után.

A Vízművek nem szankcionálhat jogilag

A háromszoros büntetőtarifa bevezetése a hivatal jogászai szerint aggályos. A szabálytalan vízvételezésnek ugyanis megvan a törvényes szankciója, még ha nincs is visszatartó ereje. Az álláspont szerint ezen felül a Vízműveknek nem lehet joga szankciókat alkalmazni, még akkor sem, ha önkormányzati rendelet hatalmazza fel rá.

Mint arról korábban az Info Rádió beszámolt, háromszoros vízdíjjal, visszamenőlegesen büntetné a Vízművek a víztolvajokat egy most elkészült önkormányzati rendelettervezet szerint. A rajtakapott illegális vételező napi fogyasztását becslés alapján állapítanák meg, a használat idejét több külső körülmény, például a szerelvények elrozsdásodása szerint.

A nagyfogyasztók jelentenek problémát

A Vízművektől származó információk szerint a társaságot évente 400-500 millió forintos kár éri a víztolvajok miatt. Ugyanakkor a társaság nem tud fellépni a szabálysértők ellen, a hatósági eljárás és a pár ezer forintos bírság nem visszatartó erejű.

A cég egy magát megnevezni nem kívánt vezetője megjegyezte, nem az ügyeskedő állampolgárok érdekesek elsősorban a cég számára, hanem a nagyfogyasztók. A legnagyobb illegális vételezők közé a gazdag, medencével rendelkező lakosok, autómosók, építkezések egy jelentős része tartozik.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.